Περί φοροφυγάδων….

11:17 5/1/2013 - Πηγή: Antinews

Θεάρεστο έργο οι συλλήψεις των φοροφυγάδων, δεν λέω. Όμως, ακόμα καλύτερα θα ήταν να μην …είχαμε φοροφυγάδες. Σε τέτοια έκταση τουλάχιστον. Γιατί το κράτος θέλει εισφορές και όχι γεμάτες φυλακές.

Επιγραμματικά, λοιπόν, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα.

Πρώτον, γιατί διώκονται μόνον οι φοροφυγάδες; Δεν θα πρέπει να διώκονται παράλληλα και οι αρμόδιοι των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, οι οποίοι ανέχθηκαν τη φοροδιαφυγή; Για να μη πώ τίποτα χειρότερο; Γιατί, ας μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ

μας, τη φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό την τρέφει η ανικανότητα, η αδυναμία, ενίοτε και η….απροθυμία του κράτους να την εντοπίσει.

Δεύτερον, πρέπει να σταματήσει αυτή η κωμωδία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι εισφορές πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους, άντε το πολύ να δίνεται κάποια μικρή παράταση. Οταν, όμως, κάποιος έχει να καταβάλει εισφορές επι έτη (άρα τις καρπώνεται) και στο τέλος τις ρυθμίζει γλυτώνοντας μάλιστα και τα πρόστιμα, τότε τα κορόϊδα είναι εκείνοι που πλήρωναν κανονικά. Αυτή η προσδοκία μιας νέας…..ρύθμισης καλλιεργεί επίσης της φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Τρίτον, να εισαχθούν κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες θα ενεργοποιούνται αυτόματα, μόλις μια εταιρεία δεν καταβάλει εισφορές. Να εξετάζεται αν η αδυναμία είναι πραγματική ή όχι. Αποστολή του κράτους δεν είναι να ταράξει την εταιρεία στα πρόστιμα για να την κλείσει, αλλά να τη διευκολύνει να επιβιώσει. Η παρέμβαση του δημοσίου να γίνεται για να μη δημιουργηθεί η οφειλή και όχι να κυνηγά να την …εισπράξει, όταν αυτή προκύψει!

Τέταρτον, και πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει πως όταν αυξάνονται φόροι και εισφορές, ιδιώτες και επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να τις αποφύγουν. Αρα όσο αυξάνεται η φορολογία, θα εντείνονται και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση των φόρων να αποδεικνύεται στην πράξη εντελώς ατελέσφορη.

Πέμπτον, επειδή πολλοί επιτήδειοι, ειδικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, διορίζουν εκπροσώπους είτε πρόσωπα αφερέγγυα, είτε κατ’ επάγγελμα «αχυράνθρωπους», να προβλεφθεί ό,τι ποινική και αστική ευθύνη για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά θα φέρουν και οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών αυτών. Γιατί εσχάτως παρατηρούμε το φαινόμενα να έχουμε πτωχευμένες εταιρείες που χρωστάνε παντού και …πλούσιους πρώην ιδιοκτήτες που διάγουν ζωή χαρισάμενη.

Εννοείται οτι υπάρχουν και άλλα περισσότερο πολύπλοκα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εξωχώριες εταιρείες ή τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές ή το λαθρεμπόριο, όμως, ας αντιμετωπίσουμε πρώτα τα …βασικά και στη συνέχεια μπορούν να βρεθούν λύσεις και για τα άλλα.

Γιατί λύσεις υπάρχουν. Θέληση και αποφασιστικότητα δεν υπήρχε. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον….

ΚΡ

Keywords
Τυχαία Θέματα