Πέντε νέα κρούσματα, στα 89 συνολικά στην Ελλάδα - Κλείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα

Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό ανέρχεται πλέον σε 89.

Η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Κλείνουν σχολεία,

πανεπιστήμια και φροντιστήρια σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες

Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, απαγορεύεται η λειτουργία των φροντιστηρίων για 14 ημέρες.

Γιατί η επιτροπή έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας;

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν ως μια απλή ίωση τον κοροναϊό. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό.

Β. Κικίλιας: Πειθαρχία και ατομική ευθύνη προκειμένου να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια

Συστράτευση για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιδημική κρίση του κορωναϊού, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.

«Είναι προφανές ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα, μέχρι στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, στο πρώτο στάδιό της, την κατάσταση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι υπάρχουν γειτονικές χώρες στις οποίες η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον τρόπο που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, με τα όποια όπλα έχει η κάθε μια, την κατάσταση. Εμείς ζητάμε και θέλουμε αλληλεγγύη. Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Χαίρομαι που αναγνωρίστηκε ότι μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων συμβουλεύει και βάσει των συμβουλών τους προχωράμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος», είπε ο υπουργός και ζήτησε από όλους «ατομική ευθύνη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το χρονικό διάστημα που έρχεται και στο οποίο πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών».

«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών. Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας. Πλήττονται αυτές κατά κύριο λόγο από τον ιό, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με το γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας, δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους σε αυτήν την κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή και «δίνει τη δυνατότητα να στηριχθεί το εθνικό σύστημα υγείας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την πρόσληψη νοσηλευτών». Είπε δε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τις προσλήψεις του προσωπικού που θα χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση από την προεδρία της κυβέρνησης για την οικονομική κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η κρίση.

«Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη η συζήτηση ενός νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, από τις εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, απόρροια ενός σημαντικού θέματος, αυτού για τον κορωνοϊό», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

«Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την ανάγκη να υπάρχει θεσμοθετημένο ένα πλαίσιο συνεργασίας των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κεντρικές δομές του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, τις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε να μπορεί οργανωμένα η χώρα να δίνει απαντήσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, είπε πως ένας Οργανισμός, που είναι βραχιόνας της δημόσιας υγείας, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει αντιδράσει θετικά και λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης πίεσης με χιλιάδες τηλεφωνήματα καθημερινά, από πολίτες και φορείς.

Ν. Κεραμέως: Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά

Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων από αύριο, Τετάρτη, και για 14 ημέρες, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».

Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.

Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ τόνισε ότι «εφ' όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.

Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Νέα κρούσματα, μέτρα και απαγορεύσεις σε όλον τον κόσμο

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού έφτασε τα 116.100 σε όλον τον κόσμο καθώς η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 4.000, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Ακολουθεί πίνακας με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον κοροναϊό ανά χώρα

ΧΩΡΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Ηπειρωτική Κίνα 3.136 80.754

Ιταλία 631 10.149

Ιράν 291 8.042

Νότια Κορέα 54 7.513

Ισπανία 35 1.512

Γαλλία 30 1.412

ΗΠΑ 27 729

Ιαπωνία 17 1.239

Ιράκ 7 67

Ηνωμένο Βασίλειο 5 321

Ολλανδία 4 321

Χονγκ Κονγκ 3 118

Αυστραλία 3 103

Ελβετία 3 497

Σαν Μαρίνο 2 51

Γερμανία 2 1.281

Φιλιππίνες 1 33

Ταϊβάν 1 45

Ταϊλάνδη 1 53

Αργεντινή 1 17

Χιλή 1 13

Αίγυπτος 1 59

Καναδάς 1 77

Λίβανος 1 41

Σουηδία 0 325

Βέλγιο 0 267

Νορβηγία 0 240

Σινγκαπούρη 0 160

Αυστρία 0 157

Δανία 0 156

Μαλαισία 0 117

Μπαχρέιν 0 110

Ελλάδα 0 89

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0 74

Ισλανδία 0 69

Κουβέιτ 0 69

Ισραήλ 0 58

Ινδία 0 56

Πορτογαλία 0 41

Τσεχία 0 40

Φινλανδία 0 40

Βιετνάμ 0 31

Βραζιλία 0 30

Ινδονησία 0 27

Παλαιστίνη 0 26

Ιρλανδία 0 24

Σλοβενία 0 24

Αλγερία 0 20

Ρωσία 0 20

Σαουδική Αραβία 0 20

Ομάν 0 18

Πολωνία 0 18

Κατάρ 0 18

Πακιστάν 0 18

Ρουμανία 0 17

Ισημερινός 0 15

Γεωργία 0 15

Κροατία 0 13

Εσθονία 0 12

Ουγγαρία 0 12

Αζερμπαϊτζάν 0 11

Αλβανία 0 11

Μακάο 0 10

Μπρουνέι 0 5

Κύπρος 0 2

Μπουρκίνα Φάσο 0 2

Νησιά της Μάγχης 0 1

Μογγολία 0 1

Κονγκό 0 1

ΓΑΛΛΙΑ: Τρεις εργαζόμενοι σε τρία εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της Γαλλίας βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό και πολλοί άλλοι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους θα τεθούν σε απομόνωση για τις επόμενες 14 ημέρες, ανακοίνωσε η εταιρεία EDF. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των κρουσμάτων αυτών και δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης στους πυρηνικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς.

Δύο επιβάτες σε κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά της Μασσαλίας θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sky επιβεβαίωσε ότι ένας εργαζόμενός της στο τηλεφωνικό κέντρο της στο Κάρντιφ διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό. Τα γραφεία αυτά εκκενώθηκαν προκειμένου να γίνει απολύμανση και αναμένεται να ξανανοίξουν την Πέμπτη.

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Ιταλούς που φτάνουν στη χώρα να τίθενται αυτοβούλως σε απομόνωση.

ΗΠΑ: Περίπου 4.900 άνθρωποι είχαν εξεταστεί μέχρι την Δευτέρα από τα δημόσια εργαστήρια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειώνν (CDC). Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται ότι εξετάστηκαν σε κλινικές ή σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου προειδοποίησαν τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα με τον ισχυρισμό ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τον Covid-19.

Ο υπουργός Άμυνας ανέβαλε την περιοδεία του σε Ινδία, Ουζμπεκιστάν και Πακιστάν.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Το Αμάν αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία από την επόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Επίσης, θα κλείσουν οι μεθοριακές διαβάσεις με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια προς τον Λίβανο και τη Συρία.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ: Το πρώτο κρούσμα του SARS-nCov-19 στη χώρα εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Κινσάσα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Δρ. Ετένι Λονγκόντο. Πρόκειται για έναν Βέλγο πολίτη, ο οποίος έχει απομονωθεί σε ένα νοσοκομείο. Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του ώστε να εξετάσουν και να απομονώσουν όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η Κινσάσα συνδέεται με απευθείας πτήσεις με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι επιβάτες θερμομετρούνται μόλις κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για την υγεία τους. Η Κινσάσα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Αφρικής, με περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

ΟΗΕ: Μία εβδομάδα αφού έκλεισε για τους τουρίστες τα γραφεία του στη Γενεύη, ο ΟΗΕ αποφάσισε να λάβει το ίδιο μέτρο και για τις επισκέψεις στην έδρα του στη Νέα Υόρκη, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσματα μεταξύ των περίπου 3.000 εργαζομένων που απασχολούνται στα γραφεία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Οργανισμούς, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Περίπου 5.000 τουρίστες παρακολουθούν κάθε εβδομάδα τις ξεναγήσεις στην έδρα του ΟΗΕ, ιδίως στις αίθουσες του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, εφόσον δεν είναι σε εξέλιξη κάποια συνεδρίαση. Αν συμπεριληφθούν και οι επισκέπτες που δεν ακολουθούν κάποια επίσημη ξενάγηση, κάθε χρόνο ο ΟΗΕ υποδέχεται σχεδόν 500.000 τουρίστες στην έδρα του.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ένας εργαζόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσβλήθηκε από τον Covid-19. Ο WTO λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στη χώρα έχουν αναφερθεί πάνω από 1.200 κρούσματα και 30 θάνατοι. Σχολεία και πανεπιστήμια κλείνουν στη Μαδρίτη και τη Βιτόρια, την πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η Καθολική Εκκλησία θέλει να αυξήσει τις λειτουργίες που τελούνται τις Κυριακές ώστε να μην συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη πιστών και να τηρηθούν οι κυβερνητικές οδηγίες περί περιορισμού των μαζικών συναθροίσεων. Στη χώρα έχουν εντοπιστεί 17 κρούσματα.

ΡΩΣΙΑ: Οι αρχές συνέστησαν σήμερα στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους κατά τις ώρες αιχμής.

ΣΕΡΒΙΑ: Έκλεισαν τα σύνορα της χώρας για όσους προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Η κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο στη χώρα με αεροπλάνο στους αλλοδαπούς που προέρχονται από πληγείσες περιοχές.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε όσους αφίκνυνται από την Ιταλία. Απαγορεύονται επίσης οι εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ανθρώπων.

ΤΣΕΧΙΑ: Στη χώρα έχουν αναφερθεί 40 κρούσματα. Από αύριο Τετάρτη κλείνουν τα σχολεία –όχι όμως και τα Πανεπιστήμια– και απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

ΚΑΝΑΔΑΣ-ΠΑΝΑΜΑΣ: Την Δευτέρα αναφέρθηκαν ο πρώτος θάνατος στον Καναδά και το πρώτο κρούσμα στον Παναμά.

ΜΠΡΟΥΝΕΪ: Στα έξι ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: Σε καραντίνα θα μπαίνουν όλοι οι επισκέπτες από την Ιταλία και περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, για δύο εβδομάδες αρχής γενομένης από την 13η Μαρτίου.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ: Το μικρό ασιατικό κράτος άρχισε να χρεώνει τους επισκέπτες που χρειάζονται θεραπεία για τον κοροναϊό, αφού εντόπισε νέα, εισαγόμενα κρούσματα από τη γειτονική Ινδονησία.

ΙΡΑΝ: Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 291 και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 8.000. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τεχεράνη να αποφυλακίσει προσωρινά όλους τους κρατούμενους, μία ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου 70.000 άνθρωποι.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Την Δευτέρα εντοπίστηκαν πέντε νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 20.

ΙΣΡΑΗΛ: Με 42 καταγεγραμμένα κρούσματα, το Ισραήλ ζητά από όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό να μπαίνουν εθελοντικά σε απομόνωση για 14 ημέρες.

ΑΛΓΕΡΙΑ: Ματαιώθηκαν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι πολιτικές συγκεντρώσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20, φτάνοντας συνολικά τα 100.

Η επιδημία "έχει πρακτικά τεθεί υπό έλεγχο" στην πόλη Ουχάν, δήλωσε ο πρόεδρος Σι

Η επιδημία του νέου κοροναϊού "έχει πρακτικά τεθεί υπό έλεγχο", σημείωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας από την «καρδιά» της επιδημίας της Covid-19 στην Κίνα, την πόλη Ουχάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το Xinhua.

"Τα πρώτα αποτελέσματα εξασφαλίστηκαν με την σταθεροποίηση της κατάστασης και την αντιστροφή της τάσης στην Ουχάν και την Χουμπέι", την επαρχία της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ουχάν, όπου περίπου 56 εκατομμύρια κάτοικοι τέθηκαν σε καραντίνα στα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η επίσκεψή του στην πόλη αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση επίσης σήμερα από το υπουργείο Υγείας ενθαρρυντικών στοιχείων για την Κίνα, όπου μόνον 19 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Η θεαματική αυτή πτώση σε σχέση με τα εκατοντάδες κρούσματα που ανακοινώνονταν καθημερινά τον Φεβρουάριο δείχνει ότι τα δραστικά μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φορούσε μάσκα, έφτασε σήμερα το πρωί στην Ουχάν, στη συνέχεια μετέβη "αμέσως μετά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο" στο νοσοκομείο της Χουοσενσάν, αυτό που κατασκευάστηκε σε 10 μέρες από έναν στρατό εργατών, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στη συνέχεια συνομίλησε --από απόσταση-- με ασθενείς και με μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το CCTV.

Ο πρόεδρος Σι μετέβη επίσης σε συνοικία στην Ουχάν για να μιλήσει με κατοίκους που βρίσκονται σε καραντίνα και αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, προτού επεκταθεί σε όλη τη χώρα και μετά στο εξωτερικό.

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στον κόσμο, εκ των οποίων 4.000 έχουν καταλήξει, στην πλειονότητά τους στην Κίνα.

Ενδείξεις για φάρμακα που θα μπορούσαν να δράσουν κατά του κοροναϊού

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Τα φάρμακα που βοηθούν στη ίαση της νόσου των πνευμόνων που προκαλείται από τον ιό Covid-19 δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί. Όμως υπάρχουν ενδείξεις για δυνατότητες θεραπείας.

Οι γιατροί έχουν κάποια ελπίδα μεταξύ άλλων για ένα φάρμακο κατά των ιών που χρησιμοποιείται κατά των λοιμώξεων από τον 'Εμπολα. Η δραστική ουσία remdesivir πρόκειται να δοκιμαστεί τον Μάρτιο σε σχεδόν 1.000 ασθενείς στην Ασία και σε άλλες χώρες οι οποίες επλήγησαν μέτρια ή σοβαρά από τον κοροναϊό. Αυτό ανακοινώθηκε από αμερικανική εταιρεία η οποία προτίθεται να ελέγξει την δραστικότητα της ουσίας αυτής κατά του ιού.

Για την καταπολέμηση του Covid-19 έχουν επίσης αναφερθεί και άλλα δυνητικά δραστικά φάρμακα. Πριν από λίγες εβδομάδες μεταδόθηκε μια είδηση από την Ταϊλάνδη ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων γρίπης και φαρμάκων κατά του ιού HIV βοήθησαν μια ασθενή. Στην γυναίκα αυτή χορηγήθηκαν από τους γιατρούς το φάρμακο κατά της γρίπης oseltamivir και οι δύο δραστικές ουσίες του ΗΙV lopinavir και ritonavir. Μέσα σε 48 ώρες δεν ήταν πλέον δυνατόν να ανιχνευθεί στην ασθενή ο κοροναϊός, όπως μεταδόθηκε.

Από την Κίνα ήρθε επίσης η είδηση ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Προφανώς η δραστική ουσία chloroquin έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ασθενείς στην Κίνα.

Τουρκία: Το πρώτο κρούσμα του ιού επιβεβαίωσαν οι αρχές

Το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην Τουρκία επιβεβαίωσε αργά σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, αναφέροντας ότι ένας άνδρας διαγνώστηκε με τον ιό .

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση.

Τα μέλη της οικογενείας του άνδρα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, ελλαδα, χωρα, μεσα μαζικης μεταφορας, υπουργείο παιδείας, 25η μαρτιου, χονγκ κονγκ, λδ κονγκο, σαουδικη αραβια, σχολεια, ιεκ, νεότερα, βουλη, ΕΟΔΥ, ΑΝΤ1, πασχα, σημαίνει, reuters, χωρα, κορεα, γαλλια, ηπα, ιαπωνια, αιγυπτος, σλοβενία, ρωσία, ουγγαρια, κυπρος, εταιρεία, edf, sky, τίθενται, fda, ιορδανια, κονγκο, βρυξέλλες, οηε, ελβετια, wto, ισπανια, πολωνια, σερβια, μολδαβια, αυστρια, συμμετοχή, τσεχια, σιγκαπουρη, ιραν, ισραηλ, αλγερια, αυστραλια, cctv, hiv, απε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, νεος παπας, κρουσματα σημερα, κομματα, λδ κονγκο, αποτελεσματα, λιβανος, μια ημερα, χωρες, σλοβενία, ρωσία, το θεμα, αλβανια, αργεντινη, αυστραλια, βελγιο, βραζιλια, γερμανια, γυναικα, δανια, εδρα, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θανατος, θεμα, ιεκ, ινδια, ιορδανια, ιρλανδια, ιραν, ιρακ, ισπανια, ισραηλ, ισλανδια, ιταλια, ιωση, κινα, λονδινο, νησια, οηε, ολλανδια, περιεργα, πλαισιο, πνευμονια, πτησεις, ρουμανια, σουηδια, υγεια, υπουργείο παιδείας, υψος, χιλη, hiv, reuters, wto, αγωνια, αεροπλανο, αυστρια, αλγερια, αλληλεγγυη, απε, αραβικα, ασια, εβδομαδες, βιετναμ, βρυξέλλες, γεγονος, γεωργια, γινει, γιατροι, γονεις, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, δικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκπαιδευση, ελβετια, ελπιδα, εβδομαδα, εμβολιο, ενημερωση, εννοια, εξετασεις, εξελιξη, εξι, ερχεται, εσθονια, εταιρεία, ετων, ετος, ευθυνη, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισημερινος, εικονα, ινδονησια, ιων, καναδας, καταρ, κυβερνηση, κυρια, κονγκο, κροατια, κρεβατια, κρατικο, λειτουργια, λογο, μαδριτη, μαλαισια, μεριμνα, μικρο, μογγολια, μολδαβια, νεα υορκη, νεότερα, νικη, νορβηγια, ομαδα, ομαν, ουζμπεκισταν, ουσια, ουσιες, οχθη, παιδια, πακισταν, παλαιστινη, παρισι, πεμπτη, πειθαρχια, πολωνια, πορτογαλια, προβληματα, προσληψεις, πρωι, σαουδικη αραβια, σαββατο, σερβια, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, συρια, σιγκαπουρη, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, ταξιδια, τίθενται, τις κυριακες, τουρκια, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, τσεχια, ιαση, συμπτωματα, υπουργος παιδειας, υψηλη, φαρμακα, φτανει, φινλανδια, φροντιστηρια, χονγκ κονγκ, ωρες, sky, cctv, edf, εφαρμογη, εμφαση, εθνικο, υπουργειο, κλειστο, νεκροι, νοσοκομειο, ομαδες, παιχνιδι, πηγες, σημαίνει, θεματα, θετικα, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα