Πειθαρχική ερεύνα κατά εισαγγελέα για την υπόθεση Βγενόπουλου

20:38 1/3/2016 - Πηγή: Antinews

Λίγες μέρες μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου και τις δημόσιες αναφορές του ιδίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέα Εφετών που έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο. Υπενθυμίζεται πως μετά την αρχειοθέτηση κατηγοριών που σχετίζονται με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, ο πρόεδρος της MIG

παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατονομάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα (δημοσιογράφους, εισαγγελείς, υπουργούς) ως τους "ενορχηστρωτές" της ποινικής διαδικασίας που διενεργήθηκε σε βάρος του στην Ελλάδα.

Τώρα όμως η πρόεδρος τους Αρείου Πάγου διατάσσει την έρευνα την οποία θα διενεργήσει αυτοπροσώπως, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η ιδία και αφορά τον τρόπο που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία για την υπόθεση με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, την οποία μέχρι τότε χειριζόταν άλλος εισαγγελέας από το τμήμα διαφθοράς της εισαγγελίας Εφετών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελική λειτουργός ύστερα από πολύμηνη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα και ως εκ τούτου έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο.

Μετά την αρχειοθέτηση της επίμαχης δικογραφίας ακολούθησαν αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου και του Υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία ζητά να ερευνηθεί γιατί η έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, λόγω της φύσης της, δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση συναφών αδικημάτων.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του κ. Α. Βγενόπουλου

Δήλωση κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου, δικηγόρου

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα σχετικά με τον δικονομικό τρόπο, που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών κα. Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Λαϊκής, η οποία προ ολίγων ημερών ετέθη στο αρχείο, επειδή δεν υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κας Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κας Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά, με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου: α) η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της. Β) Δεν έχει επαναληφθεί –νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεώτερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα