Παράθυρο Μέρκελ για αλλαγή του ελληνικού προγράμματος

«Αν η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες».

Ποιος το είπε αυτό για την ελληνική οικονομία; Όχι κάποιος «φίλος» που μας συμπονεί, αλλά η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ η οποία βλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθιά και δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πακέτο μέτρων που μας αναγκάζουν να ψηφίσουμε. Αφήνει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο

να υπάρξει αναπροσαρμογή στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται, προσαρμογή δηλαδή του ελληνικού προγράμματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε επίσης ότι  οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν το δικαίωμα να απαιτούν πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενώ επισήμανε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα 89 μεταρρυθμιστικά μέτρα που έθεσαν στην ελληνική πλευρά οι δανειστές της.

Σχετικά με το μέλλον και την προοπτική της Ευρώπης, η Μέρκελ υποστήριξε και πάλι τη μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση και την παραχώρηση ευρύτερων εξουσιών από τα κράτη- μέλη στις Βρυξέλλες, ενώ έθεσε το ερώτημα «τι πρέπει να συμβαίνει όταν μια χώρα παραβιάζει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας».

Φαίνεται, όμως, ότι στη Γερμανία έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους και να κάνουν βήματα προς τα πίσω. Και έχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση της κ. Μέρκελ καθώς σε λίγες ώρες συναντάται με την Κ. Λαγκάρντ και εκεί θα πρέπει να βάλουν κάτω το ελληνικό πρόγραμμα, την επιμήκυνση και το ποιος θα πρέπει να πληρώσει για το χρόνο που θα παραταθεί η ελληνική προσαρμογή.

Για καλό κλίμα στο Euroworking Group έκανε λόγο και ο Γ. Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά. Ο υπουργός Οικονομικών είπε, ωστόσο, ότι η τρόικα φαίνεται αμετάπειστη στα εργασιακά κι ότι αυτά θα κατατεθούν όλα μαζί την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα