Παραλήρημα Γεραπετρίτη κατά Σαμαρά, Καραμανλή
Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε το γαϊτανάκι της αμφισβήτησης των πρώην πρωθυπουργών για τη διαχείρισή τους στις σχέσεις με την Άγκυρα
Το γαϊτανάκι της αμφισβήτησης των πρώην πρωθυπουργών και της κυβέρνησης Καραμανλή αναφορικά με τα πεπραγμένα τους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής συνέχισε ως πιστός υπηρέτης των διαθέσεων του πρωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ανακαλύπτοντας τη χαμένη πυγμή του που αγνοείται στις διπλωματικές συναντήσεις, ο κ. Γεραπετρίτης μετά την πρόσφατη τηλεοπτική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη («Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ
Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση που «φωτογράφιζε» τον κ. Καραμανλή, σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται από το εσωκομματικό πεδίο στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και σε τι βαθμό τον επηρεάζουν, τόνισε με νόημα: «Εκ πεποιθήσεως θεωρώ ότι η κριτική είναι απολύτως αναγκαία και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να την αποδέχονται, όσο αυστηρή και αν είναι. Εντούτοις, για ορισμένους, η ευπρέπεια και η έλλειψη προσωπικής πολιτικής ατζέντας γίνονται αντιληπτά ως αδυναμία. Και το αποτέλεσμα είναι προσωπικές και εμπαθείς βολές, οι οποίες ενίοτε εμπίπτουν στο πεδίο της χυδαιότητας». Ο κ. Γεραπετρίτης συμπλήρωσε κατόπιν: «Όσοι από αντιπολιτευτικό οίστρο, από άγνοια των σύνθετων γεωπολιτικών προκλήσεων, από ιδιοτελή καιροσκοπισμό ή για να αποσείσουν δικές τους ευθύνες του παρελθόντος επιλέγουν τις ανέξοδες φωνασκίες περί τα εθνικά θέματα, στοχεύοντας να διεγείρουν το θυμικό των ανθρώπων, παρέχουν κάκιστη υπηρεσία στην πατρίδα. Όλοι κρινόμαστε από την Ιστορία (…) και να είστε βέβαιος ότι θα πράξω και εκείνο που άλλοι παραλείπουν καθ’ έξιν: την αυτοκριτική. Κριτική χωρίς αυτοκριτική είναι ο ορισμός της υποκρισίας».
Ο κ. Γεραπετρίτης δανείστηκε από τον πρωθυπουργό και τον όρο της «ακινησίας» για να ασκήσει κριτική στον πρώην πρωθυπουργό, ενώ θεωρώντας ενδεχομένως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά της μόλις από το 2023 και όχι από το 2019, δεν δίστασε να επισημάνει με στόμφο: «Είμαι κοσμοθεωρητικά αντίθετος στη λογική της ακινησίας. Είναι ακριβώς αυτή η αντίληψη περί ωφέλιμης ακινησίας που εξέθρεψε διαχρονικά τις τουρκικές αξιώσεις και απομείωσε τη δική μας διαπραγματευτική θέση. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 επιλέξαμε να τοποθετήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο δομημένου διαλόγου, αποτελούμενου από τρεις πυλώνες με συγκεκριμένους ιδιοκτήτες και παραδοτέα, εντός του οποίου εργαζόμαστε συστηματικά». Τα νέα εσωκομματικά καρφιά που εξαπέλυσε με απροκάλυπτο τρόπο ο «φιλέλληνας» κ. Γεραπετρίτης αφορούσαν αυτή τη φορά τον κ. Δένδια, υπουργό Εξωτερικών την περίοδο 2019-2023.
Μέσα από έναν αντιπερισπασμό εμφύλιων συγκρούσεων, με μια εσάνς από τη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων του ΕΛΙΑΜΕΠ, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να «κρύψει» την εκκωφαντική ανεπάρκεια στα πολυεπίπεδα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε αυτό κατέστη σαφές κι από όσα κατέθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο πεδίο της διπλωματικής σκακιέρας.
Ίδια κασέτα
Επαναλαμβάνοντας την ίδια «κασέτα», μοιάζοντας απτόητος από τα στραπάτσα και τις συνέπειες του δόγματος της υποχωρητικότητας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε αρχικά σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η απειλή casus belli για την ενάσκηση νόμιμου κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματος κυριαρχίας μιας χώρας είναι αδιανόητη και συνιστά ένα διαρκές αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Με έκδηλη αμηχανία πρόσθεσε: «Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που όχι μόνο δεν απεμπολούμε, αλλά συνιστά διαρκή παράμετρο της εξωτερικής πολιτικής μας».
Επιπλέον, στο ζήτημα της Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών, μοιάζοντας με γεωπολιτικό αναλυτή κι όχι υπουργό κυρίαρχου κράτους, παρατήρησε την αρμονική σχέση Τουρκίας – Λιβύης δίχως κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης, ενώ ανέφερε γενικόλογα «οι ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης στον ΟΗΕ απηχούν παλαιότερες θέσεις και θα απαντηθούν εμπεριστατωμένα και προσηκόντως», προσθέτοντας πως είναι σημαντικό ότι, όταν η Λιβύη έδωσε προς εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα, σεβάστηκε τη θέση της Ελλάδας που αφορά τη μέση γραμμή».
Τέλος, για τη Μονή της Αγ. Αικατερίνης του Σινά, ο κ. Γεραπετρίτης δεν μπόρεσε να μας κάνει σοφότερους παραδεχόμενος: «Η εκδοθείσα απόφαση του Εφετείου αναγνώρισε τον εσαεί λατρευτικό χαρακτήρα της μονής, δεν αναγνώρισε όμως την κυριότητα της μονής στους επίδικους χώρους» και μετέθεσε το θέμα στη συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στις αρχές Αυγούστου.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
The post Παραλήρημα Γεραπετρίτη κατά Σαμαρά, Καραμανλή appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Παραλήρημα Γεραπετρίτη κατά Σαμαρά, Καραμανλή
- Αμοργός: «Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην παράδοση» – Η ανακοίνωση του δήμου για τη συμπλοκή σε πανηγύρι
- Άλιμος: Ισραηλινός τουρίστας καταγγέλλει άγρια επίθεση από Σύρο στην παραλία – Του δάγκωσε το αυτί και φώναζε «είμαι Χαμάς»
- Ο νεποτισμός ως εθνική μάστιγα
- Η μονή του Σινά χρειάζεται πολιτική «ορειβασία»
- Live/ Βουλή: Ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων επί του πολυνομοσχεδίου για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης
- Σημαντικές βελτιώσεις από τον νίκο δένδια στο νομοσχέδιο για το στεγαστικό των στρατιωτικών
- Προσθήκη προσωνυμίας σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Γιατί συναντάμε την αχαριστία όταν κάνουμε μια καλοσύνη;
- Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Παραλήρημα Γεραπετρίτη κατά Σαμαρά, Καραμανλή
- Ο νεποτισμός ως εθνική μάστιγα
- Ο Μητσοτάκης (πάλι) τα ρίχνει όλα στο κλίμα!
- «Κλείδωσε» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Ε.Ε.!
- … Σβήνει αβοήθητη και ταπεινωμένη
- Ανάγκη στήριξης του εθνικού πολιτισμού
- O παράγων «Trumpenko»
- Η Άγκυρα ετοιμάζει θερμό επεισόδιο!
- Βράζει η Ν.∆. με τα τερτίπια Μητσοτάκη!
- Ιρανοϊσραηλινή σύγκρουση: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου (Μέρος Β’)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Σάκης Κατσούλης: Το πρώτο μήνυμα μετά την πρόταση γάμου στη Μαριαλένα Ρουμελιώτη – «Ήθελα να είναι μοναδικό…»
- Σημαντικές βελτιώσεις από τον νίκο δένδια στο νομοσχέδιο για το στεγαστικό των στρατιωτικών
- Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
- Σε πύρινο κλοιό η Τουρκία: Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Προύσα – Δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα
- Άλιμος: Ισραηλινός τουρίστας καταγγέλλει άγρια επίθεση από Σύρο στην παραλία – Του δάγκωσε το αυτί και φώναζε «είμαι Χαμάς»
- Λάμπρος Κωνσταντάρας για Ιωάννα Τούνη: «Δεν μπορείς να προστατεύεις το παιδί σου αλά καρτ»
- Τι σημαίνει η φράση «άμα τη εμφανίσει» και από πού προέρχεται
- Πειραιώς: «Οι Άγιοι υπέμειναν τα μαρτύρια γιατί ενισχύθηκαν από τη Χάρη του Θεού»
- Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: «Οι Άγιοι, είναι οι φίλοι του Θεού»



