Παραιτήθηκε ο Ματέο Ρέντσι, τέλος εποχής και επίσημα για τον Ιταλό πρωθυπουργό

Την παραίτησή του υπέβαλε στον Ιταλό πρόεδρο, ο Ματέο Ρέντσι, επικυρώνοντας και επισήμως την ήττα του στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, όταν οι Ιταλοί καταψήφισαν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προέκρινε ο ίδιος, με τις πρόωρες εκλογές να φαντάζουν ολοένα και πιο πιθανές.

Ο Ρέντσι προανήγγειλε την επικείμενη παραίτησή του, ήδη από τη στιγμή της έγκρισης

του προϋπολογισμού του 2017 από το ιταλικό κοινοβούλιο. Άλλωστε, η απόφασή του ήταν γνωστή από τη Δευτέρα, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, όταν ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, του ζήτησε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.

View image on Twitter Follow

Matteo Renzi ✔@matteorenzi

La enews di oggihttp://www.matteorenzi.it/enews-456-mercoledi-7-dicembre-2016/ …

6:27 PM - 7 Dec 2016

1,3371,337 Retweets 3,1353,135 likes

Λίγο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του, ο Ρέντσι δήλωσε πως το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες και ζητούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πλέον, η ευθύνη βαρύνει τον Ματαρέλα που καλείται να ορίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει τα "ηνία" της χώρας και τα ονόματα που θα τη στελεχώσουν θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς ημέρες.

Από την Πέμπτη κιόλας, πάντως, ο πρόεδρος της Ιταλίας αναμένεται να έχει επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα το ποιος θα αντικαταστήσει τον Ρέντσι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Ματαρέλα αναμένεται να ζητήσει από κάποιο πρόσωπο που ανήκε στην κυβέρνηση Ρέντσι ή από κάποιον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι από το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας που ζητούν να διενεργηθούν νωρίτερα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα