Παραίτηση σοκ για τον Τραμπ - Οι μυστικές επαφές με τη Ρωσία

Πολιτικές δονήσεις προκαλεί στην Ουάσιγκτον η παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, λίγες μόλις ημέρες μετά τον διορισμό του.

Η αποχώρηση του Μάικλ Φλιν ήρθε μετά την αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την προεδρία, και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Φλιν παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού

που τρέχουν τα γεγονότα, άθελά μου έδωσα στον εκλεγμένο αντιπρόεδρο και σε άλλους ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με τον Ρώσο πρεσβευτή. Έχω ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και την έχουν δεχθεί»

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, αυτές οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι παράνομες. Σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικό Τύπο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι το λάθος αυτό του Φλιν ενδέχεται να τον καταστήσει ευάλωτο σε μια απόπειρα εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η αποχώρηση του Φλιν, σε συνδυασμό με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τη Συρία και η αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, στερεί από τον Τραμπ έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της υιοθέτησης μιας πιο χαλαρής γραμμής απέναντι στον Πούτιν.

Η αποχώρηση του Φλιν «ενδέχεται να κάνει λιγότερο πιθανή μια σημαντική αλλαγή πορείας, τουλάχιστον προς το παρόν», εξήγησε.

Ένας άλλος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η αποχώρηση του Φλιν ενδέχεται να ενισχύσει την εξουσία κάποιων υπουργών, όπως του υπουργού Άμυνας Τζιμ Ματίς και του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Αναταραχή στο Κογκρέσο

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησαν απόρρητη ενημέρωση από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να λάβουν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί. “Απευθύνουμε το αίτημα αυτό τόσο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και προς το FBI,” δήλωσαν τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Κόνιερς από το Μίσιγκαν και Ελάιζα Κάμμινγκς από το Μέριλαντ.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, επίσης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, ενώ ασκεί επιρροή εντός της μόνιμης ειδικής επιτροπής για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η παραίτηση του Φλιν δε θέτει τέλος στις ερωτήσεις που σχετίζονται με τις επαφές που είχε με τους Ρώσους.

Οι αντιδράσεις στη Μόσχα

Ρώσος βουλευτής δήλωσε σήμερα ότι η παραίτηση του Μάικλ Φλιν, υπονοεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει στριμωχτεί στη γωνία ή ότι έχει «μολυνθεί» από αντιρωσικά αισθήματα.

«Είτε ο Τραμπ δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία και κατά συνέπεια στριμώχνεται επιτυχώς στη γωνία, είτε η ρωσοφοβία έχει ήδη μολύνει την νέα κυβέρνηση», σχολίασε το Κονσταντίν Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Η παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ, δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι μια εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια εσωτερική υπόθεση της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Δεν είναι δική μας υπόθεση», δήλωσε ο Πεσκόφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. «Είπαμε όλα όσα είχαμε να πούμε», πρόσθεσε.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα