Παπαευαγγέλου: Όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες

«Πυραμίδα» κινεζικών αγοραπωλησιών ακινήτων αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ είχε στηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. «Βάση» της πυραμίδας ήταν ο -μέχρι χθες- αντιπρόεδρος της Jumbo, κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, και «κορυφή» η… πολυπόθητη για τους ξένους golden visa.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Destiny Επενδυτική και τέως αντιπρόεδρος της Jumbo

ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ επέμεινε ότι οι πωλήσεις ακινήτων, με ελληνικά POS ήταν καθ’ όλα νόμιμες.

«Η εταιρεία μου έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της, σύμφωνα με το σκοπό σύστασης της που σας ανέφερα προηγουμένως, καθώς και χορήγησης GOLDEN VISA σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο του υπουργείου Εξωτερικών» τόνισε ο κ. Παπαευαγγέλλου.

«Η χρήση των POS ήταν καθ’ όλα νόμιμη και η κάθε συναλλαγή η οποία πραγματοποιούνταν μέσω αυτών, ήταν για νόμιμη αιτία και τελούσε υπό πλήρη διαφάνεια και έγκριση» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση της εφημερίδας Έθνος , αν η Jumbo ή ο κ. Απόστολος Βακάκης γνώριζαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αγοραπωλησιών, απαντά κατηγορηματικά: «Όχι, δεν είχαν καμία σχέση. Πρόκειται για δική μου εταιρεία». Στην ερώτηση, πώς ολοκληρωνόταν η συναλλαγή της πώλησης ο κ. Παπαευαγγέλου λέει, πως εκτός από τις προκαταβολές που «περνούσαν» μέσα από το POS της ελληνικής τράπεζας, οι Κινέζοι πελάτες στη συνέχεια έστελναν τα υπόλοιπα χρήματα με έμβασμα. Διευκρίνισε μάλιστα πως πληρωμές μέσω POS γίνονταν με χρεωστικές κάρτες, που ήταν δηλαδή συνδεδεμένες με λογαριασμούς των υποψήφιων αγοραστών.

«Τα χρήματα, -προκαταβολές μέσω POS και εμβάσματα- κατατίθεντο στους εταιρικούς λογαριασμούς της Destiny» μας λέει ο κ. Παπαευαγγέλου. Στην ερώτηση αν γίνονταν υπερτιμολογήσεις των προς πώληση ακινήτων, ή αν κάποιο μέρος των χρημάτων επιστρεφόταν στους Κινέζους αγοραστές, δηλώνει κατηγορηματικά: «Όχι, η εταιρεία έπαιρνε τη νόμιμη προμήθεια. Στο ερώτημα γιατί η τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν πριν από την Εθνική Τράπεζα, ζήτησε και πήρε τα μηχανάκια που είχε δώσει στη Destiny ο κ. Παπαευαγγέλου απαντά: «Διότι το ζήτησαν οι αρμόδιες αρχές της Κίνας».

Η πολύκροτη υπόθεση

Από το 2013, οπότε και ο θεσμός της Golden Visa άρχισε να εφαρμόζεται, η Destiny Επενδυτική άρχισε να πουλά ακίνητα άνω των 250 χιλιάδων ευρώ, σε Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι λάμβαναν τη Χρυσή Βίζα παρόλο που στην Κίνα, ισχύουν Capital Controls.

Από τα γραφεία της Destiny Επενδυτικής στο Ψυχικό, έφευγαν 8 POS τερματικά ελληνικών τραπεζών, και έφταναν στην Κίνα. Εκεί, οι επενδυτές εν μέσω Capital Controls της Κίνας – όπου το όριο ήταν περίπου 12,5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο – αγόραζαν ακίνητα στην Ελλάδα, αξίας άνω των 250 χιλιάδων ευρώ ώστε να λάβουν τη Χρυσή Βίζα και ν’ απολαμβάνουν τα προνόμια αυτής.

Εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες Κινέζοι αγόρασαν ακίνητο στην Ελλάδα, και έλαβαν άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Η υπόθεση ερευνάται και από τις κινεζικές αρχές, για το κατά
πόσο οι εν λόγω συναλλαγές, παραβιάζουν τα capital controls της Κίνας, αλλά και από τις ελληνικές, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να διατάζει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής – σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος – απαγόρευσε τη χρήση POS, για την αγοραπωλησία ακινήτων που εξασφαλίζει άδεια παραμονής.

«Το τίμημα της αγοραπωλησίας θα πρέπει να καταβληθεί είτε με τραπεζική επιταγή, δίγραμμη, είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους ο νομοθέτης επέλεξε αυτόν τον τρόπο καταβολής, για να περιοριστούν φαινόμενα μη καταβολής ολόκληρου του τιμήματος, ή εν μέρει εικονικότητας της δικαιοπραξίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος Σπύρος Τρίπλης.

Τι δηλώνει η Jumbo

Σε νέα της ανακοίνωση, η εταιρεία Jumbo επαναλαμβάνει πως o τέως αντιπρόεδρος Eυάγγελος Παπαευαγγέλου, δεν έχει χρησιμοποιήσει μέσα πληρωμών της εταιρείας για τις προσωπικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες..

«Η εταιρεία δεν είχε γνώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του στο real estate μέσω εταιρειών του. Όταν τέθηκε υπόψη μας δημοσίευμα περί ενδεχόμενης εμπλοκής του σε παράτυπη ή παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα ζητήθηκε άμεσα η παραίτησή του για λόγους ηθικής τάξεως και υποβλήθηκε αυθημερόν» επισημαίνεται.

Η υπόθεση προκάλεσε και την καρατόμηση στελεχών τράπεζας που είχε δώσει τα επίμαχα POS, ενώ όλες οι Golden Visa που χορηγήθηκαν σε Κινέζους που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα μέσω της Destiny, αναμένεται να επανεξεταστούν.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα