Πανηγυρίζουν που ρουφάνε το αίμα του λαού

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τα... δάκρυα από τα χημικά που έριξαν στους συνταξιούχους και το Βατερλό στην κάθαρση των διαπλεκόμενων με όχημα τις τηλεοπτικές άδειες των παπατζήδων.

Είναι επίσης φανερό ότι βρίσκονται σε πανικό έπειτα απ' όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε πτώση χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Όπως επίσης είναι πλέον αντιληπτό ότι έχουν σχέδιο για να μείνουν όσο μπορούν στην εξουσία. Ο Τσίπρας

είναι αδίστακτος αλλά έχει και κρυφά χαρτιά στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τα προβλήματα και να κερδίσει χρόνο.

Για παράδειγμα, ήταν ο μόνος που έλεγε ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Δεν το έλεγε κανείς οικονομολόγος παρά μόνον ο Τσίπρας που δεν ξέρει ούτε τι σημαίνει προϋπολογισμός.

Και ξαφνικά το ΔΝΤ ανακοινώνει ανάπτυξη φέτος και μεγαλύτερη από την πρόβλεψη ανάπτυξη για το 2017. Τυχαίο; Ή μήπως αντικείμενο συναλλαγής με το «κακό» ΔΝΤ;

Αλλά είναι εξωφρενικό να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την πρόβλεψη αυτή που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα επιβεβαιωθεί. Αν θυμόμαστε καλά το ΔΝΤ ήταν αυτό που προέβλεπε σωρευτική ανάπτυξη κοντά στο 7% για τη διετία 2015-2016. Και τώρα μιλάμε για ανάπτυξη μόλις 0,1% που σωρευτικά είναι πολύ χαμηλότερη. Χάθηκαν δηλαδή πάνω από 11 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ επειδή ο Τσίπρας αποφάσισε να το παίξει λεβέντης πέρυσι και να αφήσει τον Βαρουφάκη να τα κάνει όλα γης μαδιάμ. Και τώρα πανηγυρίζουν αντί να κάθονται στο εδώλιο για το οικονομικό έγκλημα που έκαναν.

Χαρές και πανηγύρια και ταυτόχρονα αλλαγή ατζέντας προκάλεσαν και τα εντυπωσιακά έσοδα του Σεπτεμβρίου. Ποιος το περίμενε ότι θα μαζεύονταν 812 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο; Οι λόγοι είναι πολλοί. Το γεγονός π.χ. ότι πολλοί έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ επομένως μαζεύτηκε ζεστό χρήμα μαζί. Επίσης, η εντυπωσιακή αύξηση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για αγορές αύξησε τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων κι απέδειξε πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της φοροδιαφυγής. Και τέλος, οι αυξημένοι έλεγχοι από τον ΣΔΟΕ ανάγκασε πολλούς φοροφυγάδες να σπεύσουν να πληρώσουν. Μην ξεχνάμε βεβαίως ότι η μεγάλη αύξηση στις εισπράξεις σε σχέση με πέρυσι οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο υπήρξε έκρηξη των νέων φόρων ενώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο ήταν εκλογικός μήνας επομένως κανείς δεν πλήρωνε και τα ληξιπρόθεσμα απογειώθηκαν.

Αλλά είναι δυνατόν να πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή ο κόσμος πήγε να πληρώσει τους φόρους έστω κι αν δεν αντέχει άλλο; Εντάξει, υπάρχουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περί τα 15 δισ. ευρώ στα στρώματα και μ' αυτά πληρώνει τα χρέη του ο κόσμος. Αλλά μέχρι πότε θα αντέχει την υπερφορολόγηση;

Εντάξει, ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί φέτος που ο στόχος για πλεόνασμα είναι μικρός. Από το 2017 όμως τι θα γίνει; Όταν δεν θα υπάρχουν άλλες αντοχές; Ή μήπως η κυβέρνηση κοιτάζει να την βγάλει όπως – όπως και στο άμεσο μέλλον γαία πυρί μειχθήτω;

Αλλά είναι μόνο τα έσοδα που θα σώσουν τη χώρα; Αν ήταν έτσι τότε να βάλουμε άλλους πέντε φόρους, να πάνε να πληρώσουν οι Έλληνες πατριώτες (οι μισοί γιατί οι άλλοι λουφάρουν) και καθαρίσαμε. Όμως, μια χώρα που συνεχώς φτωχοποιείται εξαιτίας των φόρων απλά θα «σκάσει» κάποια στιγμή γιατί χωρίς ανάπτυξη και με έσοδα μόνο από επιβαρύνσεις καμιά χώρα δεν άντεξε πολύ καιρό.

Ας μην πανηγυρίζει λοιπόν η κυβέρνηση. Ούτε να νομίζει ότι θα ξεφύγει από την οργή του κόσμου. Άλλωστε, το κίνημα «δεν πληρώνω» εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και όχι του ελληνικού λαού.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα