Παλιοί και νέοι «διαπλεκόμενοι» στη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται ο πόλεμος που υποτίθεται ότι θα κήρυσσε η κυβέρνηση στην εγχώρια μιντιακή διαπλοκή, με αφορμή το διαγωνισμό για τις 4 πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, τις οποίες διεκδικούν είτε παλιοί «διαπλεκόμενοι» είτε νέα τζάκια φίλα προσκείμενων στο Μαξίμου επιχειρηματιών και βεβαίως ελεύθερες βαρών νεοσύστατες κυπριακές εταιρίες.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν φιγουράρουν

στη λίστα οι Τούρκοι και οι Γάλλοι μεγιστάνες των media, όπως είχε προπαγανδίσει ο μηχανισμός του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος τώρα σπεύδει να τα μαζέψει, διαρρέοντας ότι «αν όλα πάνε καλά και η διαφημιστική πίτα διογκωθεί στο μέλλον, ίσως να δοθεί και 5η άδεια».

Για να χαϊδέψει τα αφτιά των σε νευρική κρίση καναλαρχών, οι φάκελοι υποψηφιοτήτων των οποίων εμφανίζονται διάτρητοι, «κουρελόχαρτα» χωρίς ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, γεμάτοι με μη εξυπηρετούμενα και αρρύθμιστα δάνεια και ισολογισμούς με αρνητικά πρόσημα. Το χειρότερο είναι ότι το ξαναμοίρασμα της τράπουλας γίνεται από έναν και μοναδικό «γκρουπιέρη», τον Νίκο Παππά, που δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανεξάρτητες Αρχές, λοιδορεί την αξιωματική αντιπολίτευση όταν εξαγγέλλει ότι θα ακυρώσει το διαγωνισμό, ενώ κομπάζει επειδή κατάφερε να προσελκύσει 11 υποψηφίους και μιλώντας στη Βουλή δηλώνει ότι «η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που δεν είχε αδειοδοτημένα κανάλια».

Για να εισπράξει το δηλητηριώδες τουιτάρισμα της πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. (νυν Πλεύση Ελευθερίας), Ραχήλ Μακρή, που στρέφει τα βέλη της κατά του υποψηφίου Χ. Καλογρίτσα, «κουμπάρου δύο υπουργών, των Πάνου Καμμένου και Χρήστου Σπίρτζη, που διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την ίδια ώρα που είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής που εξαγόρασε την εταιρία ΤΣΙΠΡΑΣ Α.Ε., του πατέρα του πρωθυπουργού». Στο ίδιο πνεύμα και ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, που σε ραδιοφωνική συνέντευξή του αναρωτιέται: «Ποιος υπουργός έχει θέσει βέτο για τη χορήγηση μίας εκ των τεσσάρων αδειών για κανάλι στον κουμπάρο του;».

Προβλήματα

Ομως, ο βασιλιάς των αδειών είναι γυμνός καθώς από τους 11 μνηστήρες για τις 4 τηλεοπτικές «νύφες» ήδη δύο είναι προβληματικοί, καθώς το μεν Mega δεν έχει ενημερότητα επειδή οι 4 πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική) δεν έχουν εγκρίνει ακόμη το σχέδιο βιωσιμότητας που έχει προταθεί, η δε CityNews – ART TV του Γ. Καρατζαφέρη κόπηκε, καθώς δεν συμπεριέλαβε στο φάκελό της το αρχικό παράβολο των 30.000 ευρώ που προέβλεπε η προκήρυξη.

Ενώ υπάρχει και μια τρίτη υποψηφιότητα που είναι πιθανό να κηρυχθεί άκυρη, επειδή τα οικονομικά στοιχεία που προσκόμισαν οι εκπρόσωποί της δεν θεωρούνται αξιόπιστα. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί και να ξεπεραστεί το πρόβλημα με κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων, καθώς οι μέτοχοι του συγκεκριμένου σχήματος μπορούν να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητά του.

Fast track διαδικασίες

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι από την 5μελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα, σύμφωνα με την προκήρυξη, δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με το Ν. 4339/2015 και την προκήρυξη, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εμφανίζουν αμετάβλητο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ, τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ ιδιοκτήτες και μέλη των Δ.Σ. όσων έχουν υποβάλει αίτηση οφείλουν να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. Παράλληλα, προϋπόθεση για την παροχή άδειας γενικού τηλεοπτικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας είναι η επιχείρηση να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζομένους.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας -ή το αργότερο ως τις 14 Ιουλίου- θα ανακοινωθεί από την αρμόδια επιτροπή ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη δημοπρασία του Αυγούστου, για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιστοποίηση της αρτιότητας των φακέλων και της αξιοπιστίας των οικονομικών τους στοιχείων από ανεξάρτητη εταιρία ορκωτών λογιστών.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα