«Παιχνίδι» με το μπόνους των 50 εδρών

Προχωρημένες συζητήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., με την κυβέρνηση να προτείνει τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένη πρόταση νόμου με στόχο την υπερψήφισή του από τουλάχιστον τα 2/3 της Βουλής ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικά στοιχεία της πρότασης θα είναι:

Πρώτον, η δραστική μείωση ή η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί αν θα δίνεται σε συνασπισμό κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει την «ανόθευτη απλή αναλογική», για την οποία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, ωστόσο, επεξεργαστεί πρόταση η οποία περιλαμβάνει απλή αναλογική για την κατανομή των 250 εδρών, αναλογική κατανομή των υπόλοιπων 50 εδρών στο συνασπισμό κομμάτων που θα σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ έχει συζητηθεί και πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία αν ένα κόμμα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό σχηματισμό να επιστρέφει τις έδρες- μπόνους.

Δεύτερον, η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρότι έχει υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ, το όριο του 3% δεν θα καταργηθεί, εφόσον κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να δεχθεί η Ν.Δ. και για εθνικούς λόγους.

Η πρόταση θα συνδεθεί και με αλλαγές στο χάρτη των 14 εκλογικών περιφερειών, που εκ των πραγμάτων προκύπτουν από τη γενική απογραφή πληθυσμού τον Μάιο του 2011, ενώ αναμένεται να υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.

Εδώ και καιρό το Μαξίμου δέχεται πίεση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. που βάζουν μετ’ επιτάσεως το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην ατζέντα της τρικομματικής κυβέρνησης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι αρνητικός, αλλά δεν θεωρεί το θέμα άμεσης προτεραιότητας. Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι υπάρχουν στελέχη στο επιτελείο του πρωθυπουργού που εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικά, αναδεικνύοντας σε μείζον πολιτικό ζήτημα το ενδεχόμενο -στις παρούσες συνθήκες- η εφαρμογή της απλής αναλογικής να ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή μέσα στη Βουλή.

Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επιβεβαιώνουν ότι στην Ιπποκράτους έχει γίνει ήδη η σχετική επεξεργασία, τόσο η πολιτική όσο και η τεχνική. Σε πολιτικό επίπεδο επενδύουν στο ότι θα στριμωχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου, από τη μία, θα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για να μην επωφεληθεί το μπόνους των 50 εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές εφόσον διατηρήσει έως τότε την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις και, από την άλλη, δεν θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει ένα «όχι» στην ικανοποίηση ενός αιτήματος δεκαετιών από την πλευρά της Αριστεράς, που είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει θέσει σε ανύποπτο χρόνο το ζήτημα, έχοντας να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα πώς ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια υπερασπίζεται την ενισχυμένη αναλογική ως σύστημα που εξασφαλίζει τη σταθερότητα, αλλάζει θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα