Π. Σκουρλέτης: Δεκτή η τροπολογία των 16 βουλευτών για αλλαγή ημερομηνίας εκλογών

Εν μέσω ειρωνικών χειροκροτημάτων και πειραγμάτων από τους βουλευτές κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν και σήμερα... ξανα-άλλαξαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την πρόσφατη εκδοχή της περίφημης τροπολογίας οι εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 26 Μαΐου

2019 και οι επαναληπτικές την επόμενη Κυριακή.

"Βλέπω η ΝΔ μουρμουρίζει και χειροκροτεί ειρωνικά" είπε ο κ. Σκουρλέτης προς την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής. "Βλέπετε είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις σας κ. Βορίδη, ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη" είπε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ σε θέματα συνταγματικότητας με την θητεία των Δημάρχων.

Ο κ. Σκουρλέτης μεταξύ άλλων δήλωσε πως η τροπολογία απαντάει και στην υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας της αρχικής διάταξης στο δικό του νομοσχέδιο, που όριζε τον χρόνο των εκλογών την 2η Κυριακή του Οκτωβρίου εάν είναι 5ετής. Γιατί όπως είπε, οι θητείες των τοπικών αρχόντων κλείνουν 5ετία τον Μάιο του 2019 κι αν οι εκλογές γίνονταν όπως αρχικά είχε οριστεί, τον Οκτώβριο του 2019 τότε μπορεί να υπήρχαν ζητήματα. Παρ’ ό,τι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και της κυβέρνησης (ΚΕΝΕ) είχαν διαβεβαιώσει πως είναι απολύτως συνταγματική η διάταξη.

Εν τω μεταξύ εξηγώντας σε ‘πηγαδάκι’ κοινοβουλευτικών συντακτών ο υπουργός το παρασκήνιο της τροπολογίας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε από τους Δημάρχους τα περί προβλήματος με την συνταγματικότητα της διάταξης και γι αυτό και μόνο τον λόγο ελήφθη η απόφαση να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών. Ενώ απαντώντας στην ερώτηση γιατί την αλλαγή έκαναν οι 16 βουλευτές είπε ότι "¨λόγω χρόνου" δεν προλάβαινε να γίνει "υπουργική" δηλαδή να υπογράψει ο ίδιος την αλλαγή. "Για τις υπουργικές χρειάζεται Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους" είπε ο Π, Σκουρλέτης.

Ο ίδιος επέμεινε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην λήξη θητείας της κυβέρνησης το Φθινόπωρο του 2019.

Ενώ δικαιολόγησε την σημερινή αλλαγή στην ημερομηνία, σε 'τεχνικούς λόγους', Όπως είπε είναι λογικό να γίνουν οι εκλογές στους Δήμους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και την επομένη Κυριακή ο β' γύρος σε όποιους δήμους χρειαστεί. Αλλιώς θα γίνονταν μια μεγάλη εκλογική διαδικασία μία Κυριακή για τις Δημοτικές, και άλλη μία την επόμενη για τις ευρωεκλογές.

Το... ολίσθημα του Π. Σκουρλέτη για τις εθνικές εκλογές

"Χθες αμέσως μετά τη συνεδρίαση στην Επιτροπή κατατέθηκε μια τροπολογία από 16 συναδέλφους για ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που το έχουμε συζητήσει πολλές φορές" ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών.

"Βασική λογική του νομοσχεδίου είναι και ο διαχωρισμός εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές. Και γι’ αυτό είπαμε οι αυτοδιοικητικές να γίνονται παγίων την 2η Κυριακή του Οκτωβρίου όπως συνέβαινε παλιά. Όμως πως θα μεταβούμε στο νέο; Το ερώτημα ήταν πως θα κάναμε εφαρμογή, με δεδομένο ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των Δημάρχων και τον Μάιο έληγε η θητεία. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, θυμάμαι τον κ. Βορίδη να το επισημαίνει. Γίνεται δεκτή η τροπολογία των βουλευτών. Πρόθεση μας είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει τον χρόνο και να πάμε σε εκλογές τον Οκτώ- εεεε Σεπτέμβριο του 2019" κλείνοντας με ένα εντυπωσιακό... ολίσθημα την αλλαγή ρότας σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε για κοροϊδία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να παραιτηθεί.

"Ενδεικτικό της προχειρότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ"

Σχολιάζοντας την απόφαση του Π. Σκουρλέτη όσον αφορά τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019 ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε:

"Μέχρι χθες ο κ. Σκουρλέτης ορκιζόταν ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του '19. Σήμερα αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να γίνουν τον Μάιο! Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα