Π. Κρούγκμαν: Χρησμός της Πυθίας η απόφαση

«Δελφικό Διάβημα», τιτλοφορείται το νέο άρθρο του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν στους New York Times, αναφορικά με τη συμφωνία στο Eurogroup. «Είμαστε σε ένα περίεργο σημείο», σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος, και συνεχίζει: «Μοιάζει σαν ήττα για την Ελλάδα, αλλά από την στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, θα είναι ήττα μόνο αν η Ελλάδα

την αποδεχθεί ως τέτοια», θεωρώντας ότι από την στιγμή που τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα και καλεί την Ελλάδα να οργανωθεί.

«Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, συν κάτι που ομοιάζει σαν συμφωνία που δεν δεσμεύει την Ελλάδα στους δημοσιονομικούς της στόχους», αλλά το ερώτημα είναι ποιοι όροι έχουν τεθεί. Ο Κρούγκμαν θεωρεί πάντως ότι η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις, καθώς τα περί δημοσιονομικής προσαρμογής-όπως αυτά τέθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012- συμπεριλήφθησαν πάλι, με τα οποία η Γερμανία ενδέχεται να ισχυριστεί ότι αποτελούν δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%.

«Όμως, η Ελλάδα προφανώς θα ισχυριστεί ότι η νέα συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο», σημειώνει επίσης. Και παραθέτει και το εξής: «Θυμάμαι ένα παλιό ανέκδοτο, ελαφρώς τροποποιημένο για την περίσταση: Τι θα πάρεις αν συνδυάσεις έναν νονό και μία ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που θα σου κάνει μία προσφορά που δεν θα μπορείς να καταλάβεις».

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα