Όταν οι Έλληνες βάζουν τα γυαλιά στους ξένους

Ένα εντυπωσιακό άρθρο δημοσίευσε το Forbes για ένα... ελληνικό παράδοξο που αξίζει να αναλυθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρει τη σύγκρουση του Γολιάθ, ενός πολυεθνικού κολοσσού με τον Δαβίδ, μια μικρή ελληνική εταιρεία που απειλεί να τους πετάξει έξω.

Πρόκειται για την αλυσίδα καφέ Starbucks και τον άμεσο πλέον ανταγωνιστή της, την αλυσίδα Μikel που ξεκίνησε από τη Λάρισα και έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ με βάση έκθεση

της Wall Street Journal, τα Starbucks στην Αμερική, λόγω της αύξησης της τιμής του καφέ ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους. «Ήδη από την Τρίτη η τιμή κάποιων ροφημάτων στα Starbucks αυξήθηκε από πέντε έως 20 σεντς», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό επικαλούμενο την WSJ και συνεχίζει παρουσιάζοντας το ελληνικό παράδοξο: «Όμως, υπάρχει μια χώρα στον κόσμο όπου τα Starbucks μειώνουν τις τιμές των ροφημάτων. Η Ελλάδα».

Ο αρθρογράφος του Forbes αναφέρει παραδείγματα πτώσης της τιμής των ροφημάτων στα Starbucks, τα οποία διαπίστωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη πριν δύο εβδομάδες. «Η εταιρεία έχει μειώσει την τιμή πολλών ροφημάτων. Για παράδειγμα ένα διπλό espresso, τώρα πωλείται αντί 2 ευρώ, ενώ πριν αντί 2,60 ευρώ. Ένα espresso macchiato τώρα πωλείται αντί 2,5 ευρώ, ενώ πριν αντί 2,95 ευρώ. Ένα καπουτσίνο φρέντο πωλείται αντί 3,95 ευρώ ενώ πριν αντί 4,65 ευρώ».

«Ένας από τους λόγους που τα Starbucks στην Ελλάδα μειώνουν τις τιμές τους είναι η πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η αμερικανική εταιρεία καφέ αποφάσισε να μειώσει την τελική τιμή του προϊόντος που προσφέρεται στον πελάτη. Αυτό ακούγεται αρκετά... ευγενικό από μέρους της εταιρείας. Όμως, η μείωση των τιμών είναι τόσο μεγάλη που δεν δικαιολογείται από τη μείωση του ΦΠΑ. Ο κύριος λόγος που κρύβεται πίσω από τη μείωση των τιμών των ροφημάτων των Starbucks στην Ελλάδα είναι ο ανταγωνισμός. Ο οποίος ακούει στο όνομα Mikel», γράφει το Forbes.

Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά στην ελληνική αλυσίδα, πώς ξεκίνησε, πώς επεκτάθηκε, πώς «αντέγραψε» τα Starbucks και πώς έχει σχετικά χαμηλότερες τιμές απειλώντας τον αμερικανικό κολοσσό.

Η ιστορία αυτή είναι ιδιαίτερα διδακτική για το τι μπορούν να καταφέρουν οι Έλληνες και πώς πρέπει να κινηθούν. Και δεν είναι μοναδικό παράδειγμα τα Mikel. H Mc Donald’s τα έχει βρει σκούρα στην Ελλάδα από την Goody’s σε τέτοιο σημείο μάλιστα που οι Αμερικανοί να καταγράφουν συνεχώς ζημιές και να μη φεύγουν προκειμένου να μην δείξουν ότι η Ελλάδα τους κατατρόπωσε. Ομοίως και τα Public του Πάνου Γερμανού, πέταξαν έξω από την Ελλάδα τη γνωστή φίρμα από τη Γαλλία Fnac. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και success story ελληνικών επιχειρήσεων που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι «τελειωμένη» χώρα, η επιχειρηματικότητα είναι στο αίμα των Ελλήνων και από εκεί θα προέλθει η ανάκαμψη, η πρόοδος. Αρκεί το κράτος να μη θέτει εμπόδια, αρκεί το κράτος να δίνει κίνητρα και αρκεί να μη λειτουργεί μόνο υπέρ του δημόσιου τομέα αλλά να κοιτάξει και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αρκεί να ξεφύγει από αυτό τον άθλιο κρατισμό που καταστρέφει τα πάντα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα