Όσκαρ Πιστόριους: ο αθλητής που ενέπνευσε και δίχασε

Πέρυσι, ο Όσκαρ Πιστόριους κέρδισε τα 400 μέτρα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στον ίδιο στίβο όπου έφτασε στους ημιτελικούς των 400 μ. στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Φέτος, ο 26χρονος Πιστόριους είναι υπό αστυνομική επιτήρηση και κατηγορείται για φόνο.

Ο «Blade Runner», όπως τον αποκαλούν, ήταν ο πρώτος δρομέας με ακρωτηριασμένα και τα δύο άκρα που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένας άνθρωπος που ξεπέρασε τις πιθανότητες, αφού γεννήθηκε στη Νότια Αφρική χωρίς περόνη στα κάτω μέρη των ποδιών του, τα οποία αφαιρέθηκαν χειρουργικά κάτω από το γόνατο όταν ήταν 11 μηνών.

Ο Πιστόριους ξεκίνησε από τους βατήρες των 400 μέτρων, έφτασε στους ημιτελικούς και έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς, συνεχίζοντας να θολώνει τα όρια ανάμεσα στους αρτιμελείς και τα άτομα με αναπηρία. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε εσάς και χάνατε και τα δύο σας πόδια, κάποιοι θα παραιτούνταν» σχολίασε ο αμερικανός σπρίντερ Μπράισον Νέλουμ,. «Το ότι συνεχίζει να τρέχει, είναι απίστευτο. Είναι εκπληκτικό».

Ωστόσο, τόσο η καριέρα όσο και η προσωπική ζωή του ήταν περίπλοκα. Στον κόσμο του στίβου, αποτελούσε πηγή έμπνευσης και πόλωσης. Ακόμη και όταν έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η συζήτηση συνεχίστηκε για το αν τα προσθετικά μέλη από ανθρακονήματα του έδιναν ένα άδικο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους δρομείς.

Μια προσωπικότητα σαν τον Μάικλ Τζόνσον, τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ και δύο φορές Ολυμπιονίκη στα 400 μέτρα, δήλωσε ότι ο Πιστόριους, παρότι φίλος και ένας πολύ καλός πρεσβευτής, δεν θα πρέπει να αγωνιστεί στους Αγώνες του Λονδίνου. «Επειδή δεν ξέρουμε σίγουρα αν έχει πλεονέκτημα από τα προσθετικά μέλη που φοράει, είναι άδικο για τους αρτιμελείς αθλητές», είπε ο Τζόνσον.

Μισό χρόνο αργότερα, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 26χρονος Πιστόριους κατηγορείτε ότι πυροβόλησε μέχρι θανάτου τη φίλη του, Ρίβα Στέενκαμπ, 29 χρόνων, μοντέλο και απόφοιτη της Νομικής. Και μας θυμίζει για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνο είναι να εξισώνουμε τα αθλητικά επιτεύγματα με τον ηρωισμό και την ακέραιη συμπεριφορά.

Ο αθλητισμός χτίζει χαρακτήρες, σίγουρα, αλλά χτίζει πραγματικά χαρακτήρες; Πώς μπορούμε στ’ αλήθεια να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε αυτούς τους αθλητές, όταν συχνά προσφέρουν ένα σόου για τους θαυμαστές τους –ενδεικτικό μεν αλλά όχι και απολύτως αποκαλυπτικό. Ο Πιστόριους είχε σίγουρα μια πολύπλοκη και επικαλυμμένη ιστορία να πει. Στους Αγώνες του Λονδίνου, μίλησε για ένα γράμμα που του έστειλε η μητέρα του Σίλα, η οποία πέθανε όταν ήταν 15: «Ο χαμένος δεν είναι αυτός που τρέχει και έρχεται τελευταίος, αλλά αυτός που αρνείται να τρέξει από την αρχή».

Ο Πιστόριους δήλωσε: «Είναι μια νοοτροπία που είχαμε πάντα. Όταν ξεκινάς κάτι, το κάνεις σωστά». Αλλά η ιστορία του ήταν επίσης και μπερδεμένη. Η ανάγκη για ταχύτητα γοήτευσε τον Πιστόριους τόσο εντός στίβου, όσο και εκτός. Του άρεσαν τα γρήγορα αυτοκίνητα και οι γρήγορες μοτοσικλέτες και τα γρήγορα σκάφη και μερικές φορές φέρθηκε απερίσκεπτα. Το 2009, κατέστρεψε ένα ταχύπλοο σκάφος, βυθίζοντάς το σε μια προβλήτα κατά μήκος ενός ποταμού της Νότιας Αφρικής. Η αστυνομία δήλωσε ότι βρήκε αλκοόλ στο σκάφος, αλλά δεν έλεγξε τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα του Πιστόριους. Αυτός χτύπησε στο τιμόνι και έσπασε δύο πλευρά, το σαγόνι του και τραυματίστηκε στο μάτι. Οι γιατροί χρειάστηκαν 172 ράμματα για να επισκευάσουν το όμορφο πρόσωπό του.
Σε ένα προφίλ πέρυσι στο New York Times Magazine, ο Michael Sokolove έγραψε για τα ρίσκα που έπαιρνε ο Πιστόριους και τον περιέγραψε ως «πολύ διασκεδαστικό» και «κάτι περισσότερο από λίγο τρελό». Τη νύχτα πριν από τη συνέντευξη με τον Sokolove, ο Πιστόριους είπε ότι άκουσε τον συναγερμό και άρπαξε ένα όπλο για να ελέγξει μια πιθανή εισβολή. Η Νότια Αφρική είναι μια από τις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο. Τότε, δεν υπήρχε τίποτα. Ο Πιστόριους πήρε τον Sokolove σε ένα σκοπευτήριο με ένα πιστόλι 9-χιλιοστών, λέγοντας ότι πήγαινε εκεί «καμιά φορά όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ». Στις 28 Νοέμβρη του 2011, ο Πιστόριους υπερηφανευόταν στο λογαριασμό του στο Twitter για την ακρίβεια που είχε στα όπλα: «Πέτυχα διάνα 96% στα 300 μέτρα με 50 βολές!Μπαμ!».

Εκείνοι που υποστηρίζουν τον Πιστόριους ελπίζουν πλέον σε μια φοβερή παρηγοριά. Ότι δεν πυροβόλησε την κοπέλα του σκόπιμα αλλά κατά λάθος, σε μια ανήσυχη, θωρακισμένη χώρα, όπου πολλοί φοβούνται τις εισβολές στα σπίτια και ζουν μέσα σε οικείες που περιβάλλονται από ψηλούς φράχτες με συρματόπλεγμα. Ο Jonathan McEvoy, ένας δημοσιογράφος της Daily Mail στο Λονδίνο, επισκέφθηκε τον Πιστόριους το 2011 στο σπίτι του στην Πρετόρια και μετά έγραψε: «Στην κρεβατοκάμαρα του Όσκαρ κρέμονται ένα ρόπαλο του κρίκετ και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ πίσω από την πόρτα, ένα περίστροφο δίπλα στο κρεβάτι του και ένα πολυβόλο στο παράθυρο».

Αλλά ο Πιστόριους κατηγορείται για δολοφονία από πρόθεση και όχι για έναν αμυντικό πυροβολισμό. Η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής δήλωσε έκπληκτη όταν άκουσε ότι ο Πιστόριους αντέδρασε έτσι αμυνόμενος σε έναν εισβολέα. Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξαν προηγούμενες καταγγελίες «εσωτερικής φύσεως» στο σπίτι του.

Στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος φέρεται να απείλησε να σπάσει τα πόδια ενός άνδρα σε ένα περιστατικό που σχετίζεται με μια άλλη γυναίκα.

Εκείνοι που είχαν συναντήσει τον Πιστόριους ανατρίχιασαν από την αντίφαση του γενναίου δρομέα και του πιθανού δολοφόνου. Ο Steven Ungerleider, αθλητικός ψυχολόγος ο οποίος εργάζεται με αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και έχει μιλήσει δύο φορές με τον Πιστόριους φιλικά, είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος». «Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι του άρεσε να ωθείται στα άκρα, όπως όλοι οι μεγάλοι αθλητές, αλλά δεν είχα την αίσθηση ότι ήταν ένας εξωφρενικός τύπος, εκτός ελέγχου, που αδιαφορούσε για τους κινδύνους», δήλωσε ο Ungerleider. «Ποτέ δεν μου φάνηκε αλαζόνας». «Μερικές φορές», συνεχίζει ο Ungerleider, «νομίζεις ότι ξέρεις κάποιον και ξαφνικά η αντίληψή σου ανατρέπεται. Είμαι απλά σοκαρισμένος και λυπημένος».

nytimes

Keywords
Τυχαία Θέματα