Οργή του Erdogan - Απολογία του NATO

Συγγνώμη ζήτησε από την Άγκυρα το ΝΑΤΟ για το περιστατικό το οποίο προκάλεσε την ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής σε συμμαχική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο (Joint Warfare Centre) στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας.

"Ζητώ συγγνώμη για την προσβολή. Το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ”, ανάφερε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Jens Stoltenberg σε γραπτή δήλωσή του. Όπως πρόσθεσε, υπεύθυνος είναι ένας ιδιώτης, υπεργολάβος της Νορβηγίας και όχι υπάλληλος του ΝΑΤΟ, ο οποίος απομακρύνθηκε και αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Τυχόν πειθαρχικές ενέργειες εις βάτος του εναπόκεινται στην νορβηγική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της τουρκικής πλευράς, κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία βασίσθηκε κυρίως σε προσομοιώσεις σε υπολογιστή, ένας από τους πίνακες με τους "εχθρικούς στόχους” εμφάνιζε το όνομα του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan και την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Kemal Ataturk.

Το θέμα σχολίασε νωρίτερα ο ίδιος ο Tayyip Erdogan. "Χθες προέκυψε ένα θέμα στην Νορβηγία. Ανάρτησαν έναν πίνακα των εχθρών. Σε αυτόν υπήρχε φωτογραφία του Ataturk και στην άλλη πλευρά το όνομά μου. Αυτοί ήταν στο στόχαστρο. Την ώρα που αυτό έγινε γνωστό, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο υπουργός μας αρμόδιος για την Ε.Ε., ήταν καθ' οδόν προς Καναδά. Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, ότι συμμετέχουμε με 40 στρατιώτες και ότι αποφάσισαν να τους αποσύρουν. Απάντησα: "Και βέβαια να το κάνετε άμεσα μην περιμένετε καθόλου. Ακόμη κι αν αποσυρθούν οι εν λόγω στόχοι, να αποσυρθούν άμεσα οι 40 στρατιώτες μας”.

"Δεν νοείται τέτοια συμμαχία και τέτοιoı σύμμαχοι”, κατέληξε γενικεύοντας ο Tayyip Erdogan - στο φόντο προφανώς και της ολοένα και μεγαλύτερης καχυποψίας που χαρακτηρίζει εσχάτως τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα