Όπισθεν ολοταχώς για τις μετατάξεις στη Βουλή μετά τον σάλο-"Ανθρωποφαγία" λέει ο Ν. Βούτσης

20:24 6/6/2019 - Πηγή: Antinews

Το "πάγωμα" των μετατάξεων στη Βουλή, που δεν έχουν πάρει ακόμη ΦΕΚ, ανακοίνωσε μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενώ, όπως είπε, μεταξύ των 30 υπό μετάταξη που "παγώνουν"

βρίσκεται και η κόρη της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε "ανθρωποφαγία" τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα αυτό, τονίζοντας πως δημιουργείται κλίμα κατά της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Για τις δηλώσεις τις κ. Χριστοδουλοπούλου περί "γνωριμιών" το σχόλιο του ήταν πως ο καθένας κρίνεται για τις δηλώσεις του. Οι μετατάξεις που παγώνουν θα "ξεπαγώσουν" μετά από έκδοση υπουργικής απόφασης και υπογραφή του επόμενου Προέδρου της Βουλής.

Την ίδια στιγμή ο ΠτΒ, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που αφορούν συγγενικό του πρόσωπο και πρόσληψή του επίσης στη Βουλή, ξεκαθάρισε σαφώς ενοχλημένος πως η πρώην σύζυγός του που είναι εκπαιδευτικός είναι στη Βουλή από το 2007, και η δική της μετάταξη είναι από αυτές που πέρασαν, δηλαδή πήρε ΦΕΚ. "Σαν δεν ντρέπεστε" είπε φανερά εκνευρισμένος με την ερώτηση ο κ. Βούτσης, ενώ αργότερα διευκρίνισε πως δεν ήταν προσωπικό το περί ντροπής.

Ωστόσο επιτέθηκε στους δημοσιογράφους με ένταση γιατί δεν έγραψαν τίποτε όταν, όπως είπε, δέχονταν συνεχείς επιθέσεις από την εφημερίδα "Μακελειό" ενώ για το επί προσωπικού, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν θα έδινε και δεν θα δώσει κανένα όνομα οποιουδήποτε εργάζεται στην Βουλή, αφήνοντας υπαινιγμό για "σόγια" και καταστάσεις που αφορούσαν ημετέρους εδώ και δεκαετίες. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε ρατσιστικές τις επιθέσεις που δέχεται και ο ίδιος από χθες.

Σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις, αποσπάσεις, προσλήψεις και επεκτάσεις συμβάσεων στη Βουλή και στο Ιδρυμα της Βουλής ο ΠτΒ επανέλαβε πως είναι απολύτως νόμιμες και εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων που, παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ωστόσο πως σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 32 μετατάξεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, εκτός από τη μετάταξη της πρώην συζύγου του Προέδρου της Βουλής, συμπεριλαμβάνεται και η Άλκηστη Ματθίλδη-Μιχαηλίδου, διευθύντρια του γραφείου του πρώην υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, η Αικατερίνη Μπούμπα, ειδική σύμβουλος του Γιώργου Σταθάκη και η Σταματία Γαρεδάκη, προϊσταμένη της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες. Επίσης, μεταξύ όσων απέκτησαν διετή σύμβασή στη Βουλή είναι ο Ιδομενέας Μανωλιτσάκης, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η κ. Μαρία Θεοδωροπούλου νομικός κ.ά.

Τι είπε ο Ν. Βούτσης για το προσωπικό της Βουλής

Αναλυτικά:

"Στη Βουλή υπήρξαν αυτά τα χρόνια μια σειρά νέες υπηρεσίες, οι οποίες κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να λειτουργήσουν ακριβώς επειδή αυξήθηκε σημαντικά και θα έλεγα και με ευρύτερη συναίνεση η λειτουργία της Βουλής. Δηλαδή η Νομική Υπηρεσία, τμήματα Αρχείων, το Κανάλι εδώ και καιρό έχετε αντιληφθεί ότι είναι σε μια διαφορετική φάση αναμόρφωσης, λειτουργίας, προγράμματος και βεβαίως η γενικότερη εξωστρέφεια της Βουλής είχε την απαίτηση για να υπάρχουν οριακές επιπλέον ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού.

Θέλω να σας πω ευθέως και το γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή σε αυτούς που ήταν εδώ ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, όχι απλά δεν υπήρξε καμία διάκριση ή και -μέσα μάλιστα στην κρίση- καμία παύση αυτής της εργασιακής σχέσης, αυτής της υπαλληλικής ιδιότητας, αλλά από τότε υπήρξαν επανειλημμένες, τουλάχιστον δύο φορές εν συνόλω και οριζόντια, χωρίς καμία και κανενός είδους διάκριση, ανανέωση των θητειών.

Ιδιαίτερα όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί σε όλο αυτό το διάστημα αυτό το προσωπικό και θα αναφερθώ και σε άλλες κατηγορίες ύστερα, δουλεύει μέσα στη Βουλή, κάνει εργασία, δουλεύει αποδοτικά και έχει πολύ σημαντική συμβολή και γνωρίζουμε και καθένας τι δουλειά κάνει και πώς αποδίδει.

Διότι, όπως επίσης γνωρίζετε, στη Βουλή ολοκληρώθηκε εδώ και πολύ καιρό και είναι από τις λίγες υπηρεσίες του δημοσίου που ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολογήσεων, κρίσεων και τα λοιπά, έτσι ώστε τα οργανογράμματα τα οποία προφανώς δεν συμπληρωθήκανε, δηλαδή οι προβλέψεις για το πόσοι θα έπρεπε να εργάζονται, τα περιορισμένα έστω συμπληρωμένα οργανογράμματα να δουλεύουν απολύτως αποδοτικά και απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό βρήκαμε, ακριβώς γιατί δεν λειτουργούσανε και λόγω της νομοθεσίας κ.λπ. με την απαραίτητη διαφάνεια στο παρελθόν σε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή ένα σε αρκετά μεγάλο βαθμό πελατειακό κράτος, με άξιους κατά τα άλλα, γιατί συνεργαστήκαμε με όλους τους υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι όμως είχανε προσληφθεί κατά καιρούς, δεν θέλω να αναφερθώ ούτε σε αριθμούς, ούτε σε περιόδους, με μόνη την πρόταση και απόφαση του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.

Σε ό,τι μας αφορά δεν υπήρξε αυτό το κριτήριο ούτε μια στιγμή, εννοώ δηλαδή της προέλευσης ή της κομματικής ταυτότητας, και με όσους ήταν εδώ μέσα στη Βουλή και με όσους προστέθηκαν για τη λειτουργία επιμέρους υπηρεσιών κ.λπ.

Ξεκαθαρίσαμε απολύτως το ζήτημα των 68, αν δεν κάνω λάθος, ειδικών φρουρών τους οποίους βρήκαμε σε ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς από το 2003. Μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής και επαναλαμβάνω χωρίς να γνωρίζουμε καθενός την προέλευση, είτε τα πιστεύω του, θα ήταν αδιανόητο για εμάς, τους εντάξαμε κανονικά στις υπηρεσίες της Βουλής. Διότι έτσι έπρεπε να γίνει, διότι αλλιώς σύμφωνα με τον τρόπο που είχαν προσληφθεί θα έπρεπε να αποχωρήσουν κάποια στιγμή.

Το ίδιο συνέβη και σε σχέση με το Ίδρυμα της Βουλής. Θυμάστε ότι έγινε μια δημόσια συζήτηση, διότι όλα δημοσίως τα συζητούσαμε σε κάθε φάση που ο Κανονισμός εκσυγχρονίζονταν. Όπου για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα, διότι μέχρι τότε απλώς γινόταν, επειδή ήταν ΝΠΙΔ, αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Βουλή κυρίως, έγινε οργανόγραμμα συγκεκριμένο και δεσμευτήκαμε δημοσίως ότι δεν θα εξαντληθεί αυτό το οργανόγραμμα. Μάλιστα, στην ειδική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, είχαμε βάλει ένα ταβάνι, ότι δεν θα υπερβούν εν συνόλω οι εργαζόμενοι εκεί, παρόλο ότι οι ανάγκες είναι εξαιρετικά μεγάλες λόγω του ότι είναι και ο προγραμματισμός για το 2021, δηλαδή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κ.λπ., περισσότεροι από 34 εργαζόμενοι δεν θα περάσουν αυτό το πλαφόν, διότι το οργανόγραμμα απαιτεί 50 εργαζομένους.

Μέσα απολύτως σε αυτό το πλαίσιο και σεβόμενοι τη δέσμευσή μας κινηθήκαμε. Επίσης η Βουλή δεν είχε προσαρμοσθεί και δεν είχε εφαρμόσει τη νομοθεσία 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι εδώ από το 2003-2004, από το 2009, οι οποίοι ήταν αποσπασμένοι από τα υπουργεία, και δεν εννοώ τους αποσπασμένους στους βουλευτές, παρακαλώ πολύ σημειώστε για το ρεπορτάζ σας, δεν εννοώ αυτούς που έχω εγώ ως βουλευτής δικαίωμα να έχω, δύο ή τρεις αποσπασμένους. Δεν πρόκειται περί αυτού. Μιλάμε για αποσπασμένους στις υπηρεσίες της Βουλής εκ του παρελθόντος.

Άρα με απόφαση προ μηνών της Βουλής, η οποία μάλιστα δεν ήταν απόφαση μόνο της σημερινής πλειοψηφίας, αν θυμάμαι καλά είχαν ψηφίσει υπέρ και η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, δόθηκε αυτή η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου της κινητικότητας για τη Βουλή. Δηλαδή χωρίς επιπλέον οικονομική δαπάνη για το δημόσιο και εντός του πολύ σφιχτού προγραμματισμού και προϋπολογισμού της Βουλής, 64 αποσπασμένοι, όσοι ήθελαν, δόθηκε ένα περιθώριο δηλώσεων για να έρθουν στη Βουλή ή να ξαναγυρίσουν στην υπηρεσία τους.

Όσοι θέλουν και πάλι χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί, σας επαναλαμβάνω ότι είναι κυρίως παρελθόντων ετών, το λέω διότι κυκλοφορούν κάποιοι πίνακες ποιοι έχουν συγγένειες, τα οποία τα θεωρώ εν πάση περιπτώσει ότι δεν συμβάλλουν στο να γνωρίζουμε όλοι ακριβώς τη μεγάλη προσήλωση την οποία δείξαμε και για το ευαίσθητο θέμα των εργασιακών σχέσεων στη Βουλή. Παραμένω εκεί ως προς την κριτική μου σε αυτό το ζήτημα.

Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι στην Βουλή, σας λέω ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Φλεβάρη και μετά από αλληλογραφία με τα υπουργεία κ.λπ., η οποία είναι μακρά διότι χρειάζεται κάποιο χρόνο, προωθήθηκαν οι μετατάξεις αυτών των υπαλλήλων, όσων το επέλεξαν, στη Βουλή έναντι των άλλων θέσεων που είχαν.

Οι 33 έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αναρτηθεί στη Διαφάνεια, οι 17 αναμένουν ΦΕΚ, οι 12 εκκρεμούν και οι 2 ίσως να μη γίνουν για τυπικούς λόγους και αφορούσε, επαναλαμβάνω, αποσπάσεις από το 2009 και νωρίτερα προς τη Βουλή, και μετά από αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής και της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Δεν πρόκειται δηλαδή για επιλογές που έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Σας επαναλαμβάνω για πέμπτη φορά, διότι ξεκίνησα από εκεί που σας είπα για τους μόνιμους της Βουλής οι οποίοι έχουν πάει στο ΑΣΕΠ. Δεν γνωρίζαμε από πριν για κανένα που θα έμπαινε σε οποιαδήποτε ρύθμιση, πόσο μάλλον για τους μόνιμους μέσω ΑΣΕΠ ή όλους τους άλλους.

Προφανώς για κάποιες συμβάσεις μονοετείς ή διετείς στον διαρρεύσαντα χρόνο, εννοώ της τετραετίας, γνωρίζουμε τις αιτίες για τις οποίες έγιναν αυτές οι προσλήψεις".

Παραιτήθηκαν δύο κόρες στελεχών ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή

Την παραίτησή τους μετά την κατακραυγή για τις προσλήψεις και μετατάξεις στη Βουλή υπέβαλαν από το Ίδρυμα της Βουλής η κόρη της Προϊσταμένης του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Β. Τσακανίκα και η κόρη της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ειρ. Πανταλού.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο νεοδιορισθείσες στο Ιδρυμα της Βουλής δήλωσαν παραίτηση για λόγους ευθιξίας

Τ. Χριστοδουλοπούλου για τη μετάταξη της κόρης της: Αξιοποιήθηκαν κάποιες... διασυνδέσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κυνική ομολογία της αντιπροέδρου της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι μετέταξε την... κόρη της, Μάχη - Στεφανία Δρίτσα στη Βουλή από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha όταν ρωτήθηκε σχετικώς. Η απάντηση της ήταν κατατοπιστική: "Με την έννοια που το λέμε ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να μεταταχτεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν γνωριμίες, διασυνδέσεις κ.τλ. Δεν το συζητάμε αυτό και ούτε θέλω να πω ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η Βουλή βγήκε και φώναζε "έλα εδώ"... τα προσόντα τα έχουν και άλλοι άνθρωποι, αυτή εργαζόταν".

Και αυτό την ώρα που υπάρχει πάνδημη κατακραυγή για το "όργιο” ρουσφετολογικών τοποθετήσεων σε υπηρεσίες της Βουλής, συγγενών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ξαναχτυπούν" με τροπολογίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ακάματοι με τις τροπολογίες οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παρά το χθεσινό "απαγορευτικό" που τους έβγαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σήμερα επανέρχονται δριμύτεροι με τις ίδιες αλλά και νέες... τροπολογίες.

Οι βουλευτές Ηλ. Καματερός και Αφρ. Θεοπεφτάτου έχουν ήδη καταθέσει ορισμένες από τις χθεσινές αλλά και άλλες τρεις νέες βουλευτικές τροπολογίες, αυτή την φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος. Μαζί με τις χθεσινές, προστίθενται και νέες από άλλους βουλευτές της πλειοψηφίας όπως ο Γ. Πάλλης. Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι το τελευταίο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Εν τω μεταξύ ήδη σε αυτό έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής έξι υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και των αντίμετρων.

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να μιλήσει ο Πρωθυπουργός και ίσως η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, κι ενώ μέσα στην Ολομέλεια είχαν απομείνει μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, "τσακώθηκαν" με τους υπουργούς γιατί δεν έκαναν δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες.

Ενώ ο κ. Φάμελλος τους είπε πως με την κατάθεση τροπολογιών δίνουν αφορμή για κακοπροαίρετη κριτική, αλλά αν επιμένουν πως έτσι λύνονται σοβαρά κοινωνικά ζητήματα να ξαναπροσπαθήσουν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα