"Όπισθεν ολοταχώς" από την κυβέρνηση στη συμφωνία πώλησης βλημάτων

Με μία θυελλώδη και πολύωρη συνεδρίαση ανακλήθηκε η θετική γνωμοδότηση που είχε δώσει προ μηνών η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για την πώληση 300.000 βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε διαδικασία ψηφοφορίας. "Δεν μετέχουμε σε προσχηματικές ανακλήσεις που επικαλούνται αποσπασματικά το Ευρωκοινοβούλιο". Η Νέα Δημοκρατία

χαρακτήρισε υποκριτική την επίκληση του Ευρωκοινοβουλίου από πλευράς κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε με την ακύρωση της πώλησης με το αιτιολογικό της μη κατάθεσης των χρημάτων από τη Σαουδική Αραβία.

Έτσι, λοιπόν, κατά πλειοψηφία επικυρώθηκε και τυπικά η απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί προς το ΚΥΣΕΑ την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης των βλημάτων.

Την απόφαση αυτή χαρακτήρισαν ως δεινή πολιτική ήττα της κυβέρνησης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Ν. Φίλης έθεσε ξανά σε υψηλούς τόνους το θέμα της πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, "μία χώρα η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Υεμένη". Όπως είπε ο κ. Φίλης, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους η ελληνική πλευρά δεν θα έπρεπε καν να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Ν.Δ. και έστρεψε τα πυρά του κατά του Αδ. Γεωργιάδη κατηγορώντας τον ότι έκανε διαρροές από όσα διημείφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Νέο πρόσωπο στο "κάδρο" βάζει η ΝΔ

Εν τω μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία έθεσε ερωτήματα για ένα νέο πρόσωπο στην υπόθεση πώλησης, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής έθεσαν, μεταξύ άλλων, το ερώτημα "ποιος είναι ο Τάσος Μπούρας ο οποίος μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ποια η σχέση του με το υπουργείο και με τον φερόμενο ως μεσάζοντα στην πώληση βλημάτων, Β. Παπαδόπουλο".

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών όπως πάντα, η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, στη συνεδρίαση ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., Β. Κικίλιας πρότεινε στις διακρατικές συμφωνίες να αντιστραφούν οι ρόλοι και η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής να έχει, αντί για γνωμοδοτική, αποφασιστική αρμοδιότητα -όχι όπως τώρα που τον τελικό λόγο τον έχει το ΚΥΣΕΑ.

Τα ερωτήματα που κατά τις ίδιες πηγές έβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ εντός της συνεδρίασης, παρουσία των υπουργών Π. Καμμένου και Δ. Βίτσα είναι τα εξής:

- Τι είναι τελικά ο κ. Παπαδόπουλος; Είναι έμπορος, είναι μεσάζοντας, είναι εκπρόσωπος;

- Να κληθούν στην Επιτροπή οι "πρωταγωνιστές" της υπόθεσης (ο Β. Παπαδόπουλος, ο Ταξίαρχος Παπαδάκης, ο Σφακιανάκης, ο Διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης και τα άλλα πρόσωπα που είχε ζητήσει η ΝΔ να προσέλθουν)

-Που θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα, αφού η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει 100.000;

-Ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει στην ίδια Επιτροπή στις 20 Σεπτεμβρίου πως εάν η Σαουδική Αραβία δεν κατέβαλλε τα 66 εκατ. ευρώ για την αγορά μέχρι 1η Οκτωβρίου, τότε θα το ΥΠΕΘΑ θα στρεφόταν κατά της ΣΑ και του μεσάζοντα. Τι έγινε τελικά;

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως για τη ΝΔ "δεν υπάρχει συμφωνία", άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν θέση δια ψηφοφορίας για το θέμα αυτό. "Δεν μπορείς να πάρεις θέση για ένα θέμα που δεν υπάρχει", δήλωσε η ίδια πηγή της ΝΔ.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχολιάζουν τη στάση της ΝΔ

Αναφορικά με τα ερωτήματα που έθεσε νωρίτερα σήμερα η ΝΔ σε σχέση με τη συμφωνία για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφραζαν την απορία τους γιατί οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων δεν έθεσαν τα ερωτήματα τους στον κ. Κυριακίδη ο οποίος παρίστατο στη συζήτηση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε το λόγο κατά προτεραιότητα στην έναρξη της συζήτησης και όλα όσα δήλωσε, αναπαράχθηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφορικά με θέμα που έχει θέσει η ΝΔ για τον ρόλο του κ. Τάσου Μπούρα, σημειώνουν ότι "στη ΓΔΑΕ υπηρετεί ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μπούρας". "Υπάρχει συνεργάτης του υπουργού που είναι νυμφευμένη με συνεπώνυμο του Συνταγματάρχη και που μπορεί να πέρασε να πάρει τη γυναίκα του από το υπουργείο", σχολίαζαν οι πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας απαντώντας στο ερώτημα της ΝΔ ποια η σχέση του κ. Τάσου Μπούρα με το υπουργείο.

ΝΔ: Ακόμη πιο εκτεθειμένος ο Π. Καμμένος

Για απόπειρα συγκάλυψης σκανδάλου κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής να ακυρώσει γνωμοδότησή της για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία "με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο".

Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά από τη σημερινή εξέλιξη, ο κ. Πάνος Καμμένος είναι ακόμη πιο εκτεθειμένος, όπως βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο κ. Τσίπρας "που εξακολουθεί να καλύπτει τον συναρχηγό του". Ακόμη η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι "δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία συγκάλυψης και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που θέλει δεν θέλει η Κυβέρνηση θα απαντηθούν".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

"Μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής ο κ. Πάνος Καμμένος είναι ακόμη πιο εκτεθειμένος. Για πρώτη φορά η Επιτροπή Εξοπλισμών ακυρώνει μια γνωμοδότησή της αναγνωρίζοντας έτσι την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης όπλων μέσω του μεσάζοντα-λαθρέμπορου Β. Παπαδόπουλου στη Σαουδική Αραβία. Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο κ. Τσίπρας που εξακολουθεί να καλύπτει τον συναρχηγό του, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποβάλλει ακόμη και πλαστά έγγραφα στην βουλή σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να συγκαλύψει τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστεί. Την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου φανερώνει και η σημερινή επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αναιρέσουν την προηγούμενη απόφασή τους, η οποία, όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Φίλης, εκθέτει την Κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία συγκάλυψης και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που θέλει δεν θέλει η Κυβέρνηση θα απαντηθούν.Πόσο μάλλον όταν ακόμη και η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγούμενη την ακύρωση της συμφωνίας, αναγνωρίζει πλέον και τυπικά ότι η Ελλάδα έχασε 66 εκ. ευρώ εξαιτίας της επιμονής του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου να χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο".

ΥΕΘΑ: Η ΝΔ αντί να απολογηθεί, επαναφέρει την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Νέα Δημοκρατία μέσα στον πανικό της, αντί να απολογηθεί επαναφέρει την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας", απάντησε το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην απάντησή του, το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας αναφέρει για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας ότι ισχύουν τα εξής:

- Δεν υπάρχει σύμβαση λόγω μη κατάθεσης ανέκκλητης πίστωσης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

- Τη διακρατική σύμβαση "τίναξαν στον αέρα οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη διά του κ. Σφακιανάκη" και

- Το θέμα της Υεμένης προέκυψε μετά το ψήφισμα στην Ευρωβουλή πριν μια εβδομάδα και το καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

"Μεσάζοντες, πλαστά έγγραφα, λαθρέμπορους, offshore και αδήλωτα πόθεν έσχες έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία", προστίθεται στην απάντηση του υπουργείου.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα