Ομιλεί η Ν.Δ. ελληνικά;
Του Μανώλη Κοττάκη
Δεν υπάρχει τίποτε πιο δυσάρεστο για τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων αλλά και για την ιστορία αυτής της εφημερίδας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γλώσσα, από το να διαβάζω ότι η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Τσάτσου, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Γεωργίου Ράλλη μάς καλεί σήμερα σε… street party στην οδό Ρηγίλλης.
Το κακό με την αντικατάσταση των ελληνικών λέξεων από αγγλικές, που στο τέλος της ημέρας ισοδυναμεί με ασυγχώρητη δουλεία, έχει πλέον παραγίνει. Και
Η Ν.Δ. δεν ομιλεί πλέον ελληνικά, αλλά τη γλώσσα του διαδικτύου. Αντί να καθοδηγεί, καθοδηγείται. Προχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το save youth κατά της σχολικής βίας. Τις προάλλες το panic button για την ενδοοικογενειακή βία. Πέρυσι τα vouchers κοινωνικού τουρισμού για τη Χίο και την Εύβοια. Τρελαίνεται να γίνεται viral.
Τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή με ηλεκτρονική υπογραφή υπουργών μέσω εφαρμογής του κινητού που καλείται application (η διά περιφοράς υπογραφή με κλητήρες καταργήθηκε) φέρουν τα ονόματα των μελών του υπουργικού συμβουλίου στα αγγλικά. Έτσι κατατίθενται στη Βουλή: Floridis, Skertsos, Themistokleous, Gerapetritis, Mendoni κ.λπ.
Σταδιακά μιλάμε σπαστά ελληνικά, η μητρική γλώσσα αλλοιώνεται. Ειδικώς οι νέοι, μέσω της τραπ. Και, το χειρότερο, όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας η ελληνική γλώσσα υποχωρεί. Κοιτώντας καθημερινώς από το αυτοκίνητό μου τις επιγραφές των καταστημάτων επί της λεωφόρου Κηφισίας διαπιστώνω ότι οι 9,5 στις 10 είναι αγγλικές -«θερίζει» το κιτς-, ενώ υπάρχουν ωραιότατες ελληνικές λέξεις για να περιγράψουν το είδος της εμπορικής δραστηριότητας που ασκούν.
Είμαι βέβαιος: Αν καθίσουμε και στύψουμε το μυαλό μας θα ανακαλύψουμε υπέροχες λέξεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την πλημμυρίδα που υφιστάμεθα καθημερινώς. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι εδώ μαζί με άλλους Έλληνες διακεκριμένους γλωσσολόγους για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να ομιλεί ελληνικά και να μην ομοιάζει η γλώσσα της με καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, όπου μοιραία η ορολογία είναι ξενόγλωσση.
Ο ίδιος ο κ. Μπαμπινιώτης μεταφράζοντας τη λέξη «ίντερνετ» σε «διαδίκτυο», η οποία επεβλήθη στην καθημερινότητα, μας απέδειξε ότι μπορούμε. Φαντασία να έχουμε. Γιατί το πλεονέκτημα μιας γλώσσας σαν την ελληνική είναι ότι είναι συναισθηματική και πλάθεται. Οι Άγγλοι έχουν μόνο μία λέξη για τον Θεό (God), ενώ εμείς ένα σωρό: Πανάγαθος, Μεγαλοδύναμος, Ύψιστος κ.λπ.
Η αίσθηση της διαρκούς χρήσης ξενόγλωσσων όρων από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον ίδιο (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, χειρίζεται την ελληνική κατά τρόπο άψογο στις συνεντεύξεις του και στο Κοινοβούλιο) επιβαρύνεται και από το Δημογραφικό. Τη μείωση του πληθυσμού. Μικραίνουμε, λιγοστεύουμε, συρρικνωνόμαστε και δεν μιλάμε και ελληνικά από πάνω. Πώς σας φαίνεται; Η τέλεια μέθοδος εξαφάνισης της φυλής.
Κάτι τελευταίο: Αρέσει στον πρωθυπουργό να ομιλεί την αγγλική στα διεθνή fora, ενώ συνάδελφοί του ομιλούν την εθνική τους γλώσσα. Διερωτώμεθα γιατί. Δεν του αμφισβήτησε κανείς ότι μιλά άριστα με προφορά τη γλώσσα αυτή. Αλλά στον κόσμο που ζούμε και λίγος γλωσσικός εθνικισμός δεν βλάπτει.
Ο ίδιος, άλλωστε, ένιωσε την ανάγκη να υπενθυμίσει με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τις λέξεις «Δημοκρατία», «Διάλογος», «Ιδεολογία». Με τέτοια προίκα αλληθωρίζουμε προς την Εσπερία; Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει.
Δημοσιεύεται στην «Εστία»
The post Ομιλεί η Ν.Δ. ελληνικά; appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Survivor: Ποια δάδα θα σβήσει απόψε (vid)
- Υγειονομική «βόμβα» ο σταθμός Παιανία-Κάντζα από τις ακαθαρσίες περιστεριών – Η καταγγελία πολίτη και η αυτοψία της Περιφέρειας
- Τα πρωτοποριακά εμφυτεύματα που επανέφεραν την κινητικότητα του Κιθ Τόμας – Πώς η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε τη ζωή ενός παράλυτου ανθρώπου
- Jerusalem Post: Πόσο κοστίζει στο Ισραήλ η άμυνα στις πυραυλικές επιθέσεις;
- Ομιλεί η Ν.Δ. ελληνικά;
- Αιχμηρός ο μητσοτάκης για καραμανλή-σαμαρά: εγώ το καθήκον μου το έκανα, ο κόσμος θα κρίνει
- «Δεν είχε εκατοστό κακίας, θυσιάστηκε σαν μάρτυρας της ειρήνης»-Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του Ιωνά Καρούση
- Οι δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών
- Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
- Σύλληψη 45χρονου για καταδικαστική απόφαση στην Καστοριά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ομιλεί η Ν.Δ. ελληνικά;
- Το Dunning-Kruger effect κι ο Κυριάκος…
- Σαμαράς-Καραμανλής τελειώνουν τον Μητσοτάκη. Μονόδρομος η παραίτησή του για να αναπνεύσουν χώρα και παράταξη!
- Προτάσεις για τη «νέα» πασοκάρα
- Η Δίκη της Νυρεμβέργης και οι τραγικοί συνειρμοί…
- Λαθρομεταναστευτικό: Η Ευρώπη στρίβει, η Ελλάδα;
- Η ζητωπόλεμη ακρίβεια
- Εθνική ασφάλεια με… αστερίσκους
- Το «ανθολόγιον» Σακελλαροπούλου
- Είναι ο Ερντογάν ο «άρρωστος» της Ευρώπης;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Υγειονομική «βόμβα» ο σταθμός Παιανία-Κάντζα από τις ακαθαρσίες περιστεριών – Η καταγγελία πολίτη και η αυτοψία της Περιφέρειας
- Σύλληψη 45χρονου για καταδικαστική απόφαση στην Καστοριά
- Θεοδωρικάκος: Η ΝΔ ταυτίζεται 50 χρόνια με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων
- Οι τρεις κορυφαίες ψηφιακές απειλές για τις σύγχρονες σχέσεις
- Μ. Βορίδης: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ είναι απολύτως αρραγής»
- Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων
- Δήμος Χαλανδρίου: Η κ. Κεφαλογιάννη αυθαιρετεί ενάντια στην ομόφωνη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου
- Κίνα: Ετήσια αύξηση εσόδων 1,4% κατέγραψαν οι κρατικές επιχειρήσεις στο οκτάμηνο
- Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης σε αγροτεμάχιο στην περιοχή του Πηνειού



