Ομαδικές απολύσεις ενέκρινε για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

Μια ιστορική απόφαση που ανοίγει το ασκό του Αιόλου στον τομέα των απολύσεων έλαβε Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά έκανε δεκτές τις 45 απολύσεις εργαζόμενων στην Χαλυβουργία Ελλάδος από το σύνολο των 74.

Είναι η πρώτη απόφαση ομαδικών απολύσεων μετά την μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τον υπουργό Εργασίας, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Μέχρι τώρα παρά το ότι προβλεπόταν η διαδικασία κανένας υπουργός Εργασίας δεν είχε εγκρίνει αιτήματα ομαδικών απολύσεων

πέρα από το όριο που θέτει ο νόμος.

Τώρα δεν αποκλείεται να υπάρξει βροχή αιτήσεων από προβληματικές βιομηχανίες για ομαδικές απολύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβούλιο Εργασίας για τη Χαλυβουργία Ελλάδος θα αυξηθούν τα σχετικά αιτήματα προς το ΑΣΕ, οδηγώντας ουσιαστικά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία περίοδο που η ανεργία στη χώρα μας έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας ανέφερε ότι οι ομαδικές απολύσεις σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να υπάρχει ή να μην υπάρχει. «Αν χρεοκοπήσει η επιχείρηση θα φύγουν όλοι και κανείς δε θα ρωτηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, τόσο στην περίπτωση της Χαλυβουργίας όσο και γενικά στις προβληματικές επιχειρήσεις, η κρίση έχει σαρώσει τα πάντα. Νόμους και εμπόδια για απολύσεις. Η ίδια η αγορά έχει οδηγήσει σε πάνω από 1 εκατ. απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια προβληματική επιχείρηση ήταν και η Χαλιβουργία Ασπροπύργου όπου δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του Χαλυβουργείου και του Ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι.

Από την αρχή του έτους, είχε εφαρμοστεί στην επιχείρηση, το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα η δε αμοιβή τους να μην υπερβαίνει τα 200 ευρώ το μήνα.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει στους απολυόμενους, αποζημιώσεις ύψους 492.611 ευρώ.

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ και θα περάσουν πολλά χρόνια για να φύγει από πάνω μας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα