Όλο το παρασκήνιο της "παραίτησης" Τζώρτζη από τη ΔΕΠΑ

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Δ. Τζώρτζη να βρίσκεται σε δυσμένεια από το υπουργείο Ενέργειας. Αφορμή, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, στάθηκαν διάφορες δυσλειτουργίες αλλά και αστοχίες, όπως για παράδειγμα η προαναγγελία της έλευσης φορτίου LNG από τις

ΗΠΑ, στη διάρκεια της ΔΕΘ πέρυσι το Σεπτέμβριο, όταν τελικά το φορτίο ήρθε 3 μήνες αργότερα. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε άλλο φορτίο κάποια δολάρια ανά mbtu (μονάδα μέτρησης) φθηνότερο, που σημαίνει ότι το τάιμινγκ της ΔΕΠΑ δεν ήταν και τόσο επιτυχές.

Πηγές των εργαζομένων κατά καιρούς είχαν καταφερθεί εναντίον της διοίκησης, η οποία ωστόσο στοχοποιήθηκε και βρέθηκε "απολογούμενη” μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει ένα νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης, με το διαμελισμό της εταιρείας στα δύο και στη συνέχεια με την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα του σωματείου που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, επικεντρώθηκαν στην τύχη των εργαζομένων που απασχολούνταν (κάποιοι για πολλά χρόνια) από εταιρείες που συνεργάζονταν με τη ΔΕΠΑ, τους λεγόμενους εργολαβικούς, περίπου 200 άτομα στο σύνολό τους.

Πώς φτάσαμε στη χθεσινή εξέλιξη με το ΥΠΕΝ να ζητεί την παραίτηση Τζώρτζη; Το ΥΠΕΝ εξέταζε μια σειρά από λύσεις για την τύχη των εργολαβικών. Η λύση που προκρίθηκε και για την οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός Ενέργειας στους συνδικαλιστές της ΔΕΠΑ ήταν να προσληφθούν οι εργολαβικοί από θυγατρικές της ΔΕΠΑ και στη συνέχεια να μεταφερθούν στις δύο νέες εταιρείες.

Εδώ λοιπόν σημειώθηκε η "μοιραία” σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου και του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος είχε στα χέρια του τρεις διαφορετικές νομικές γνωμοδοτήσεις, που έθεταν μια σειρά από ζητήματα νομιμότητας για το εν λόγω σχέδιο.

Συγκεκριμένα η νομική υπηρεσία της ΕΔΑ (διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου διανομής αερίου στην Αττική) είχε γνωμοδοτήσει ότι ως 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, μπορεί να κάνει προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ όπως προβλέπει ο νόμος 2812/2009. Αλλά ακόμη και εάν εξασφαλιζόταν εξαίρεση από το ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο μετά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ και την ίδρυση της ΔΕΠΑ υποδομών καθώς η ΕΔΑ έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με καθορισμένο αριθμό προσωπικού.

Η δεύτερη γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία της ΕΠΑ Αττικής, εξέφραζε επιφυλάξεις υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται έκτακτη αυτόκλητη ΓΣ για αλλαγή του καταστατικού με εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΔΕΠΑ ώστε να συμπεριλάβει την παροχή υπηρεσιών ανάλογου αντικειμένου στη ΔΕΠΑ.

Η τρίτη γνωμοδότηση αφορά την ίδια τη ΔΕΠΑ, η οποία ως εταιρεία του κεφαλαίου Β του ν. 3429/2005 εφαρμόζει τις σχετικές διατάξεις και οι προσλήψεις της γίνονται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Οι συμβάσεις της με εργολάβους μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο περιγραφή έργου και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα και φυσικά σε μισθολογικά στοιχεία. Επίσης η ΔΕΠΑ θα έπρεπε για να προχωρήσει το σχέδιο του ΥΠΕΝ να καταγγείλει 4 συμβάσεις με εργολάβους, οι οποίες είχαν συναφθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό και να τις υποκαταστήσει με νέες που θα υπογράφονταν με θυγατρικές της χωρίς διαγωνισμό. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχει ρητή εντολή της ΓΣ των μετόχων, που θα επέτρεπε και τη διενέργεια ενδοομιλικών συναλλαγών.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το υπουργείο λύση δε δόθηκε ενώ το σχέδιο ναυάγησε την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι μόνες προσλήψεις που όντως προχώρησαν, ήταν στις 22 Μαΐου, 4 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, όταν το ΔΣ της ΔΕΔΑ, απόντος του εκπροσώπου των ΕΛΠΕ και του εκπροσώπου της περιφέρειας κεντρικής Ελλάδος, αποφάσισε να προσληφθούν εργολαβικοί εργαζόμενοι, "σε συνέχεια της δημόσια εκπεφρασμένης πολιτικής βούλησης του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη” όπως ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου. Μεταξύ των "εργολαβικών” που προσελήφθησαν πάντως, είχαν παρεισφρήσει και ορισμένες εξόφθαλμα ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις, όπως η περίπτωση συμβούλου σε άλλο υπουργείο αλλά και πρώην γενικού γραμματέα επίσης άλλου υπουργείου.

Η απεργία και τα ασφαλιστικά

Σε κάθε περίπτωση, η αφορμή για να ζητηθεί χθες η παραίτηση Τζώρτζη δόθηκε εξαιτίας των χειρισμών για το θέμα της απεργίας των εργαζόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ απεργούν σημειώνονται προβλήματα στην τροφοδοσία των λεωφορείων με αποτέλεσμα η ΟΣΥ να έχει στείλει επιστολή με την οποία ζητεί αποζημίωση 250 χιλιάδες ευρώ για κάθε ημέρα της απεργίας.

Η αγωγή και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκε από τις εταιρείες που απασχολούν τους εργολαβικούς και όχι από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, ωστόσο από το υπουργείο καταλογίζεται στον κ. Τζώρτζη ότι θα μπορούσε να έχει αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, πάντως, το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση τουλάχιστον στη μορφή που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση ναυαγεί και απομένει να φανεί μετά τις εκλογές, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί…

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα