Ολλανδικός ευρωσκεπτικισμός σε έξαρση

Ότι θα καθορίσει η Ελλάδα και τις εκλογές στην Ολλανδία, ποιος να το περίμενε… Ο ολλανδικός ευρωσκεπτικισμός πάντως βρίσκεται σε έξαρση, εν όψει των εκλογών της 12ης Σεπτεμβρίου. Κι αυτό επειδή η λαϊκή οργή και το αίσθημα ότι οι Ολλανδοί πληρώνουν τα σπασμένα των «άτακτων» της Ε.Ε. έχει γίνει το παρασύνθημα πολλών πολιτικών που διεκδικούν την εξουσία. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Γκέερτ Βίλντερς, ο πολιτικός που έγινε γνωστός διεθνώς από

τις επιθέσεις του στο Ισλάμ. Ο Βίλντερς βλέπει τα κόμματα της Αριστεράς να ανεβαίνουν και το δικό του κόμμα διχασμένο. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας βρήκε λοιπόν μια νέα στρατηγική για να προωθήσει τις εκλογικές του προοπτικές: ζητά έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη προκειμένου να επαναποκτήσει η χώρα την εθνική της κυριαρχία και το νόμισμά της και να ελέγξει τα σύνορά της. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία, είναι μια καλή αφορμή για να ενισχύσει τη λαϊκή οργή κάποιων ομοεθνών του, ενώ η ανησυχία για την εσωτερική ύφεση αυξάνεται εξαιτίας των περικοπών που επιτάσσουν οι Βρυξέλλες.

Το θέμα είναι ότι ο Βίλντερς δεν είναι ο μόνος ολλανδός πολιτικός που κουβαλά αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα, σε μια  εκλογική αναμέτρηση που περιλαμβάνει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα επιλογών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αυξήσει πολύ τη δημοτικότητά του και ο ηγέτης του Εμίλ Ρόεμερ έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του με τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Ισπανία και την επιθυμία να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση. Όσο για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ηγέτη των Φιλελεύθερων Μαρκ Ρούτε, έχει δηλώσει επανειλλημμένως ότι «το ευρώ είναι πολύ πιο σημαντικό από την Ελλάδα».

Οι δημοσκοπήσεις είναι αμφίρροπες και η κάλπη της 12ης Σεπτεμβρίου τείνει να  μοιάζει με δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Προς το παρόν πάντως προηγούνται οι Φιλελεύθεροι και  ακολουθεί το κεντρο-αριστερό Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα της Ελευθερίας. Και εδώ οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Και εδώ, επίσης, αναμένεται να μην πάρει κανέναν κόμμα την απαιτούμενη πλειοψηφία και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας _κάτι ιδιαίτερα δύσκολο σε ένα τόσο διασπασμένο πολιτικό τοπίο. Και όπως λένε και οι φίλοι μας οι Κινέζοι, παρεμπιπτόντως, «να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι».

πηγή

Πυθία

Keywords
Τυχαία Θέματα