Οκτώ συλλήψεις για τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου

Οκτώ άτομα, αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Σάμου, συνελήφθησαν σήμερα κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, καθώς και για τα αδικήματα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης.

Σύμφωνα με τη σε βάρος τους δικογραφία, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια με βιαιοπραγίες, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, ενώ έβαλαν

και φωτιές.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι εκβίαζαν άλλους αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη δομή, προκειμένου έναντι χρηματικής αμοιβής να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη δυο αιτούντες άσυλο, που έχουν συμπεριληφθεί στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία.

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των πυρκαγιών στη Μόρια, ζητά ο περιφερειάρχης, Κ. Μουτζούρης. Αν δεν υπάρξει αποσυμφόρηση, θα συμβούν κι ακόμα χειρότερα, προειδοποιεί

Την ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού από τα νησιά, των χιλιάδων αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε αυτά, τονίζει με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή τις χθεσινές και τις σημερινές φωτιές στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

«Τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν πυρκαγιές σε όλα τα Κ.Υ.Τ των νήσων του Βορείου Αιγαίου (Μόρια Λέσβου, ΒΙΑΛ Χίου και Σάμου). Στην Σάμο σήμερα και εχθές, παρατηρείται το φαινόμενο συνεχών εμπρησμών εντός και πέριξ του Κ.Υ.Τ.. Ως Περιφερειακή Αρχή απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές την αποτροπή άλλων, και την διερεύνηση των υποθέσεων εμπρησμών στα Κ.Υ.Τ των νησιών, ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τις καταστροφές που προκάλεσαν» σημειώνει ο κ. Μουτζούρης, και συνεχίζει: «Από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απεγκλωβισμός των μεταναστών από τις νήσους. Το Βόρειο Αιγαίο όλα αυτά τα χρόνια, έχει επωμιστεί αδίκως, σχεδόν μόνο του, όλη αυτή την κρίση. Τα γεγονότα πλέον οφθαλμοφανώς αποδεικνύουν την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις νήσους και αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη, ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα μια δραστική αποσυμφόρηση, θα συμβούν ακόμη χειρότερα. Θεωρούμε αυτονόητη την υλοποίηση, του εδώ και οκτώ μήνες πάγιου αιτήματός μας για τον άμεσο απεγκλωβισμό μεταναστών, καθώς επίσης και την αποζημίωση των νησιωτών για τις καταστροφές που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Μουτζούρης καταλήγει παρατηρώντας, ότι «γεγονότα όπως η ακύρωση της μεταφοράς 1500 μεταναστών-προσφύγων από την Λέσβο, που είχε εξαγγελθεί προ ημερών, δεν τιμούν κανέναν. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις».

Ν. Μηταράκης: Επιτάχυνση στις διαδικασίες ασύλου

Τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι σχεδόν μηδενικές αφίξεις για το μήνα Απρίλιο, με τον κ. Μηταράκη να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η φύλαξη των εθνικών συνόρων είναι και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης». Στη συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε την σημαντική επιτάχυνση που έχει σημειωθεί στις διαδικασίες ασύλου, με την έκδοση αποφάσεων τον Απρίλιο να ξεπερνά τις 16.000, όταν το 2019 ο μέσος όρος ήταν στα 4.000 αιτήματα ανά μήνα. «Εκτός της αποσυμφόρησης των νησιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου θα σημάνει και την αναχώρηση όσων δικαιούνται άσυλο προς την ενδοχώρα, αλλά και την απέλαση όσων απορρίφθηκε η αίτησή τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις μεμονωμένες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών της ηπειρωτικής Ελλάδας μπροστά στο ενδεχόμενο φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων στην περιοχή τους, υπογραμμίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να δείξουν αντανακλαστικά εθνικής αλληλεγγύης. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, 'Αρης Χατζηκομνηνός, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Άκης Βέρρος, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης. Επίσης, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Αύριο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεταβεί στην Σάμο, προκειμένου να επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα