Οι βιομηχανίες όπλων πλουτίζουν από τον πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία

Τον περασμένο μήνα, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έριξαν πυραύλους Τόμαχοκ αξίας 65,8 εκατ. δολαρίων μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ποιος λοιπόν κερδίζει τον πόλεμο; Το Isis; Εμείς; Οι Κούρδοι (τους θυμάστε;) Οι Σύριοι; Οι Ιρακινοί; Θυμόμαστε ακόμα τον πόλεμο; Μάλλον όχι. Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Έτσι, ας δοξάσουμε τα διάσημα πλέον όπλα και τους κατασκευαστές που τα γέννησαν.

Οι τιμές των μετοχών εκτοξεύονται στην Αμερική για εκείνους που παράγουν τις βόμβες και τους πυραύλους του συνασπισμού, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα αεροσκάφη που συμμετέχουν σε αυτόν τον τελευταίο πόλεμο o οποίoς

- για όλους όσους εμπλέκονται (εκτός από τους παραλήπτες των βομβών και των πυραύλων και εκείνους που πολεμούν) - είναι Χόλιγουντ από την αρχή μέχρι το τέλος.

Οι μετοχές της Lockheed Martin - κατασκευάστριας του «Όλοι για έναν και ένας για όλους» πυραύλων Hellfire – ανέβηκαν 9,3 τοις εκατό κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Της Raytheon - η οποία έχει πολλά ισραηλινά όπλα - έχει αυξηθεί 3,8 τοις εκατό. Οι μετοχές της Northrop Grumman ανέβηκαν επίσης 3,8 τοις εκατό. Και της General Dynamics έχουν ανέβει 4,3 τοις εκατό. Η Lockheed Martin - που πραγματικά κλέβει την ατάκα από τους «Τρεις Σωματοφύλακες» για το διαφημιστικό υλικό της - κατασκευάζει τις ρουκέτες που μεταφέρονται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper, φημισμένα για την καταστροφή γάμων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και από τα ιρακινά αεροσκάφη.

Και μην απογοητεύεστε. Τα κέρδη αυξάνονται. Όταν οι Αμερικανοί αποφάσισαν να επεκτείνουν την βομβιστική επίθεση στη Συρία το Σεπτέμβριο - για να επιτεθούν στους εχθρούς του προέδρου Άσαντ μόλις ένα χρόνο αφού πρότειναν τον βομβαρδισμό του ίδιου του Άσαντ- η Raytheon κέρδισε ένα συμβόλαιο 251 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια περισσοτέρων Τόμαχοκ στο ναυτικό των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο Agence France-Presse, το οποίο κάνει τη δουλειά που έκανε το Reuters όταν ήταν ένα πραγματικό πρακτορείο ειδήσεων, μας ενημέρωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έριξαν 47 πυραύλους Τόμαχοκ. Κάθε ένας κοστίζει περίπου 1,4 εκατ. δολάρια. Και αν δαπανούσαμε τόσα στις θεραπείες για τον Έμπολα, πιστέψτε με, δεν θα υπήρχε πια Έμπολα. Ας αφήσουμε εδώ το πολιτικό κόστος αυτής της σύγκρουσης. Εξάλλου, ο πόλεμος κατά του Isis τρέφει το Isis. Για κάθε νεκρό μέλος του Isis, δημιουργούμε τρεις ή τέσσερις περισσότερους. Και αν το Isis είναι πραγματικά η «Αποκάλυψη», το «κακό», το «τέλος του κόσμου», όπως μας έχουν πει ότι είναι - οι λέξεις μου προέρχονται από το Πεντάγωνο και τους πολιτικούς μας, φυσικά - τότε κάθε αύξηση των κερδών των Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman και General Dynamics δημιουργεί ακόμη περισσότερους μαχητές του Isis. Έτσι, κάθε drone ή μαχητικό-βομβαρδιστικό F/ A-18 που στέλνουμε είναι ο φορέας του ιού, κάθε βλήμα ένα μικρόβιο Έμπολα για το μέλλον του κόσμου. Σκεφτείτε το.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα πιο σύγχρονο απόφθεγμα από τον απεσταλμένο δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων Dan De Luce, όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων. «Ο πόλεμος υπόσχεται να δημιουργήσει περισσότερες δουλειές, όχι μόνο από τις συμβάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες σε έναν αναπτυσσόμενο συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών ... Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη, η εναέρια εκστρατεία (σικ) αναμένεται να ενισχύσει την όρεξη για εναέριο ανεφοδιασμό, αεροσκάφη επιτήρησης, όπως τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2 και Ρ-8, και ρομποτικά (και πάλι σικ χαρακτηρισμός) drones... Οι ιδιωτικοί εργολάβοι της ασφαλείας, οι οποίοι επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι επίσης αισιόδοξοι πως η σύγκρουση θα παράγει νέες συμβάσεις για να συμβουλεύουν τα ιρακινά στρατεύματα».

Αυτό είναι προφανώς εξωφρενικό. Το ίδιο δολοφονικό μάτσο ενόπλων που στείλαμε στο Ιράκ θα αφεθεί χαλαρά να διδάξει τους «συμμάχους» μας στη Συρία – «μετριοπαθείς» κοσμικές οργανώσεις, φυσικά - τις ίδιες μοχθηρές τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά των αμάχων στο Ιράκ. Και οι ίδιοι πύραυλοι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν - με τεράστια κέρδη, φυσικά - για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, το Isis ή όχι. Αυτός είναι ο λόγος που το ρεπορτάζ του De Luce είναι ίσως το πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή.

Πάντα υποστήριζα ότι οι συγγενείς των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από αυτούς τους κατασκευαστές όπλων θα πρέπει να μηνύουν αυτούς τους κολοσσούς κάθε φορά που ένας ανιψιός τους ή ο παππούς τους σκοτώνονται. Στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι συνήθιζαν να κρατούντα κομμάτια και τα θραύσματα των αμερικανικής κατασκευής πυραύλων που σκότωναν αθώους συγγενείς τους, με την ιδέα ότι μια μέρα θα μπορούσαν να είναι σε θέση να φέρουν τις εταιρίες στο δικαστήριο. Οι Λιβανέζοι άμαχοι έκαναν το ίδιο. Αλλά τους έδωσαν «αποζημίωση» -αναρωτιέμαι με ποιανού τις ευλογίες- και τους έπεισαν να μην ακολουθήσουν αυτή την ιδέα.

Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι στη Νέα Υόρκη που είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτές τις περιπτώσεις - έχω γνωρίσει κάποιους στις ΗΠΑ - σε μια βάση πληρωμής μετά τη δικαίωση. Αλλά μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει προχωρήσει. Γιατί θα πρέπει οι έμποροι του θανάτου να ξεφεύγουν; Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο συνεχίζει να πιέζει. «Είναι τρομερά δύσκολο να πω όχι, όταν είστε σε πόλεμο» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ένας τύπος με «δεσμούς» στη βιομηχανία όπλων. Σίγουρα είναι. Υποστηρίζει, παρεμπιπτόντως, ότι η BAE Systems τα πάει αρκετά καλά με την τρέχουσα κρίση. Σκεφθείτε. Και προσευχηθείτε, φυσικά, για τους 200.000 νεκρούς του Συριακού πολέμου.

independent.co.uk/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα