Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ως πολιτικό «όπλο» του Ταγίπ Ερντογάν

Προεκλογική σπέκουλα με τα ελληνοτουρκικά, έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, συνδυάζοντας τους υψηλούς, επιθετικούς τόνους σε βάρος της Ελλάδας, με συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των υπουργείων Άμυνας και Ναυτιλίας για τις παραβάσεις – παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και τις θαλάσσιες προκλήσεις, το τρίμηνο, από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο.

Ωστόσο, ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι, όταν ξέσπασε και κορυφώθηκε η διαμάχη του με ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία) και την ΕΕ, ειδικά το Μάρτιο, παρατηρήθηκε μείωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Αυτό, σε συνδυασμό με εισηγήσεις επιτελών του, όπως αναφέρθηκε σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, δεν του έδινε πλέον πόντους στο Δημοψήφισμα του Απριλίου, και ότι ήταν προτιμότερο να κρατήσει υψηλούς τόνους απέναντι στους «σταυροφόρους της Δύσης», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος την ΕΕ, φαίνεται ότι έκανε την τουρκική ηγεσία να επιλέξει τη –σχετική- μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη -σχετική- μείωση ρόλο έπαιξαν και παρεμβάσεις μεγάλων Δυτικών χωρών προς την Άγκυρα, οι οποίες είχαν ανησυχήσει έντονα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο από την αρχή του έτους.

Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, αν και οι αεροπορικές παραβάσεις – παραβιάσεις μειώθηκαν κάπως, ανησυχητικά εξελίσσεται η τουρκική παρουσία στα Ίμια. Χαρακτηριστικά, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 κατεγράφησαν 16 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων, τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στις 43, και το Μάρτιο «εκτοξεύθηκαν» στις 67. Να σημειωθεί ότι, συνολικά, οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ανήλθαν σε 116, 117 και 168 τους αντίστοιχους μήνες. Ως γνωστόν, φέτος τις προκλήσεις στα Ίμια εγκαινίασε στο τέλος Ιανουαρίου ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, και συνεχίστηκαν τους επόμενους μήνες τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και σε άλλες περιοχές γύρω από ελληνικές νησίδες και νησιά. Μένει να διαπιστωθεί, εάν τώρα, μετά το Δημοψήφισμα, η Άγκυρα θα αλλάξει τις πρακτικές της, ή εάν θα συνεχίσει να εξάγει την εσωτερική κρίση στο Αιγαίο. Η τελευταία εκδοχή, πάντως, μετά τα –απογοητευτικά για τον Ερντογάν- αποτελέσματα, διόλου μπορεί να αποκλειστεί.

Όπως και να’ χει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για όλες τις παραβάσεις –παραβιάσεις στον ελληνικό και θαλάσσιο χώρο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Να σημειωθεί ότι σε τουλάχιστον είκοσι πέντε περιπτώσεις το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, τουρκικά μαχητικά «εισέβαλαν» σε τερματικές περιοχές προσέγγισης αεροδρομίων ελληνικών νησιών, με αποτέλεσμα να «παρενοχληθούν» πολιτικές πτήσεις ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιρειών, και να παραβιαστούν κατ’ αυτό τον τρόπο κατάφωρα οι κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας).

Όσον αφορά τις αεροπορικές προκλήσεις στο Αιγαίο, εκεί, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον Ιανουάριο (από 133, έφτασαν τις 257), το Μάρτιο έπεσαν στις 172. Το ίδιο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Τον Ιανουάριο κατεγράφησαν 5, το Φεβρουάριο 11, και το Μάρτιο 3. Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι σε υψηλά επίπεδα κινούνται και τους τρεις μήνες οι «εικονικές αερομαχίες» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, όταν τα πρώτα σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα δεύτερα. Συνήθως, ως γνωστόν, οι αερομαχίες – εμπλοκές γίνονται ανάμεσα σε οπλισμένα αεροσκάφη. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι σε υψηλά επίπεδα κινείται και ο αριθμός των οπλισμένων αεροσκαφών που στέλνει η Τουρκία στο Αιγαίο. Αν και το Μάρτιο ο αριθμός τους έπεσε στους είκοσι σχηματισμούς, το Φεβρουάριο ήταν 26 και τον Ιανουάριο στους 16.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας, σε δυο περιπτώσεις, η Άγκυρα, ξεπερνώντας τα «διπλωματικά εσκαμμένα», και ενώ τα αεροσκάφη της είχαν παραβιάσει ωμά τον ελληνικό εναέριο χώρο, έφτασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί στην Αθήνα, επειδή ελληνικά μαχητικά «εγκλώβισαν» τουρκικά. Πρόκειται για δυο συμβάντα κοντά στη Λέσβο και στη Χίο την ίδια ημέρα, το Μάρτιο του 2017. Ειδικότερα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ότι στη μια περίπτωση ελληνικά μαχητικά «εγκλώβισαν» τουρκικό F-16 για πάνω από οκτώ λεπτά (!), και στη δεύτερη περίπτωση ελληνικά Mirage «εγκλώβισαν» τουρκικό F-16 για τουλάχιστον επτά λεπτά. Ακόμα κι αν ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, τα περιστατικά αυτά δείχνουν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν για αρκετή ώρα μέσα στο ελληνικό FIR και οι Έλληνες πιλότοι τους «παρακολουθούσαν» από κοντά και με τον τρόπο τους, τα «έσπρωχναν» εκτός εναερίου χώρου. Τέτοια περιστατικά, όμως, καταδεικνύουν και τους κινδύνους που εγκυμονούν εμπλοκές ανάμεσα σε μαχητικά αεροσκάφη. Πόσο μάλλον, όταν από τουρκικής πλευράς, εξαιτίας των μαζικών εκκαθαρίσεων στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας της γείτονος, πετούν συχνά άπειροι –«θερμόαιμοι»- πιλότοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα