Οι θεσμοί γράφουν fast track αξιολόγηση με κριτική για παροχολογία &5,5 δισ.

Τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές. Επιχειρείται να διατηρηθεί ένα κλίμα σχετικής ηρεμίας ενόψει των Ευρωεκλογών, αλλά και να δοθεί το πρώτο "μήνυμα" δυσαρέσκειας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Προς το σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή και ήδη γράφεται η πρώτη ολοκληρωμένη "αποτίμηση" για τα πακέτα Τσίπρα. Αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας και θα παραδοθεί στα στελέχη των Θεσμών και των κρατών μελών, ενώ γράφεται κυρίως από τα στελέχη

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν στην Αθήνα έως την Παρασκευή.

Δημοσιονομική "τρύπα" φέτος

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές θεωρούν ότι προκαλείται δημοσιονομική "τρύπα", η οποία επιχειρείται να καταμετρηθεί. Οι βασικές αιτιάσεις για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων επικεντρώνονται στην "κουλτούρα πληρωμών", που θεωρείται ότι δέχεται πλήγμα, αλλά και στο κόστος που θα έχουν, αναφορικά με το οποίο οι διαφωνίες με την ελληνική πλευρά παραμένουν.

Το δε νέο πακέτο παροχών του 2019 (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια και επίδομα σε συνταξιούχους) εκτιμάται ότι ανατρέπει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος. Επιπλέον, θεωρείται ότι κινείται στη λάθος κατεύθυνση, γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και κανένα "απόθεμα" για πιθανά αναδρομικά λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Οι "θεσμοί" περιμένουν και τις "αντιδράσεις" της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή. Δηλαδή θέλουν να δουν αν στο νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει θα υπάρξουν κάποιες "λειάνσεις" στα μέτρα με τη μορφή του μη μόνιμου χαρακτήρα ή της αιρεσιμότητας (π.χ. για την επιβολή του επιδόματος). Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και για την αύξηση των συντάξεων χηρείας.

Γα το θέμα του "ειδικού λογαριασμού" των 5,5 δισ. ευρώ, δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για μεγάλες αντιδράσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ενεργοποίηση της επόμενης "δόσης" παρεμβάσεων στο χρέος που αναμένεται το Φθινόπωρο με την 4η αξιολόγηση.

Το "ραπόρτο" στο Eurogroup

Η πρώτη αποτίμηση θα δοθεί στους Θεσμούς" αλλά και στο Eurogroup, που συνεδριάζει την Πέμπτη. Ανεξάρτητα από το αν θα εισαχθεί θέμα "Ελλάδα" στην υπουργική σύνοδο της Πέμπτης, στο "περιθώριο" συζήτηση θα γίνει. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι δηλώσεις/τοποθετήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν ούτε από τους ΥΠΟΙΚ ούτε κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Η κυβερνητική στάση θεωρείται "υποχώρηση από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση", σύμφωνα με πηγές των "θεσμών". Αναφέρουν ότι δεν είχαν γνώση για τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

Επισήμαιναν, μάλιστα, ότι "θα μελετήσουν και θα επαναϋπολογίσουν τις συνέπειες των όσων εξαγγέλθηκαν στην έκθεσή τους (πιθανότατα αρνητικές) για την οικονομία". Άλλες πηγές, πάντως, έλεγαν ότι σε γενικές γραμμές οι "θεσμοί" ήταν ενήμεροι για τις ελληνικές προθέσεις, αλλά δεν γνώριζαν τις "λεπτομέρειες" των ανακοινώσεων.

Η αναφορά δεν θα καθορίσει μόνο τον αντίκτυπό των μέτρων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, "αλλά και τη συνοχή τους με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Eurogroup για την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος", αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Και εξηγούν ότι τα συμπεράσματα θα καταγραφούν στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της 5ης Ιουνίου.

Στην ίδια έκθεση της 5ης Ιουνίου, θα καταγραφούν και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα. Τα νέα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι και ο στόχος απομείωσης των οφειλών προς ιδιώτες δεν έχει επιτευχθεί.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα