Οι στρατιώτες ρομπότ του μέλλοντος

Ποιες ειδικές δυνάμεις, και ποιοι λοκατζήδες; Ξεχάστε τα αυτά. Το μέλλον ανήκει στους στρατιώτες ρομπότ.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Harvard εργάζονται εντατικά για την κατασκευή μιας «έξυπνης» στολής τύπου Iron Man, που θα βελτιώσει την αντοχή των στρατιωτών στην μάχη.

Το πανεπιστήμιο έλαβε επιδότηση ύψους $2.6 εκατομμυρίων, από πλευράς της επιστημονικής υπηρεσίας  DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού πενταγώνου, που

ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη νέων οπλικών και άλλων συστημάτων.

Η στολή θα εμπεριέχει αισθητήρες και δική της πηγή ενέργειας, ενώ θα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να καθυστερεί το αίσθημα  κόπωσης, επιτρέποντας στους στρατιώτες να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Παράλληλα θα  προστατεύει το σώμα τους από τραυματισμούς που οφείλονται στη μεταφορά μεγάλου βάρους.

Η ομάδα που δουλεύει για την εξέλιξη της στολής αποτελείται από επιστήμονες (bioengineers) του Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering του Harvard.

Η στολή θα είναι ελαφριά και δεν θα περιορίζει τις κινήσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Θα είναι κατασκευασμένη από απαλά μαλακά υλικά και εξοπλισμένη με αισθητήρες που θα επιτηρούν τις βιολογικές συνθήκες και λειτουργίες  του σώματος του στρατιώτη.

Μια άλλη τεχνολογία που θα  αποτελεί μέρος της στολής θα παράγει χαμηλές δονήσεις, οι οποίες θα αυξάνουν τις αισθήσεις του σώματος, προσδίδοντας μια καλύτερη ισορροπία σ’ αυτόν που την φοράει.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι η πρώτη, προκειμένου να κατασκευαστεί μια στολή μηχανισμός, που θα ενισχύει την απόδοση του ανθρώπινου οργανισμού.

Μια ιαπωνική εταιρία ονόματι Cyberdyne Inc είχε καταφέρει να φτιάξει ένα ρομποτικό εξωσκελετό το 2009, που ονόμασε Robot Suit HAL,ο οποίος  επέτρεπε σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να στέκονται όρθια, να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες.

Την άνοιξη του 2011, επιστήμονες του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια έφτιαξαν έναν μεταλλικό ρομποτικό εξωσκελετό, που επέτρεψε σε έναν παράλυτο νέο να περπατήσει και να παραλάβει όρθιος το πτυχίο του στην τελετή αποφοίτησής του.

computerworld.com.au

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα