Οι Ουκρανοί πολεμούν τους Ρώσους με Cher!

Ένα ρεπορτάζ από την ουκρανική πόλη Θεοδοσία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία μετέδιδε προπαγάνδα στους ντόπιους από τα ηχεία -και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απάντησαν βάζοντας τραγούδια της αμερικανίδας ποπ σταρ Cher στη διαπασών! Ως όπλο, το «Shoop Shoop Song» μοιάζει μάλλον ακίνδυνο. Αλλά η μουσική μπορεί να είναι ένα καταστροφικό εργαλείο ψυχολογικού

πολέμου, λέει ο Herbert Friedman, ένας πρώην Αμερικανός αρχιλοχίας του στρατού ο οποίος έχει ερευνήσει το θέμα.

«Υπάρχουν δύο βασικοί στόχοι», σχολιάζει ο Friedman. «Ο ένας είναι, όσον αφορά τη δική σας πλευρά, ότι αναπτερώνει το ηθικό. Ενθαρρύνει τους άνδρες να προχωρήσουν και να πολεμήσουν. Την ίδια στιγμή, μπορεί να τρομοκρατήσει τον εχθρό σας. Μπορεί να τους κρατήσει σε επαγρύπνηση και να μειώσει το ηθικό τους. Αν η μουσική είναι αρκετά περίεργη, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην πραγματικότητα τους».

Στο βιβλίο του «The Men who stare at Goats» (έχει γυριστεί και ταινία με τον τίτλο «Οι άνδρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες», με το εξαιρετικό καστ Τζορτζ Κλούνεϊ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κέβιν Σπέισι, Τζεφ Μπρίτζες), ο Βρετανός δημοσιογράφος Jon Ronson καταγράφει πώς ο στρατός των ΗΠΑ έπαιζε μουσική σε Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου για να τους αποπροσανατολίσει, πριν από την ανάκριση. Οι επιλογές τους κυμαίνονταν από το «Enter Sandman» των Metallica ως το «I Love You» από την παιδική τηλεοπτική εκπομπή Barney & Friends.

Επιπλέον, η σωστή επιλογή τραγουδιού μπορεί να είναι μια μορφή άμυνας. Βρετανοί αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού έχουν διαπιστώσει ότι η δυνατή μουσική της Britney Spears από τα πλοία τους αποτρέπει επιθέσεις από Σομαλούς πειρατές! «Είναι τόσο αποτελεσματική, που σπάνια χρειάζεται να επέμβει η ασφάλεια του πλοίου με όπλα» λέει ο ανθυποπλοίαρχος Rachel Owens. «Από τη στιγμή που οι πειρατές πάρουν μια δυνατή δόση από Britney, φεύγουν άρον άρον».

Χωρίς έλεος

Στη μάχη του Άλαμο το 1836, ο μεξικανός στρατηγός Σάντα Άννα έπαιξε το «El Degüello», ένα τραγούδι που καλούσε τον εχθρό να παραδοθεί ή να πεθάνει στη μάχη, σε μια προσπάθεια να φοβίσει τους Τεξανούς. «Αυτό σήμαινε ότι κανείς δεν επιβιώνει, θα τους σκοτώσουμε όλους», λέει ο Friedman.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της ιρακινής πόλης Φαλούτζα τον Απρίλιο του 2004, το Associated Press ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες έπαιζαν τραγούδια όπως το «Hell’s Bells» των AC/ DC για να εκνευρίζουν τους αντάρτες, ενώ το 1989 τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν ραπ και ποπ –με τραγούδια όπως το «Never Gonna Give You Up» του Rick Astley- για να ξετρυπώσουν τον ηγέτη του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα από την κρυψώνα του, στην πρεσβεία του Βατικανού.

Η μουσική έχει και άλλες χρήσεις σε μία σύγκρουση, πέρα από την ακουστική επίθεση. Μπορεί να φτιάξει το κέφι των στρατιωτών και να τους κάνει να αισθάνονται πιο κοντά. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, τραγούδια όπως το «When the Lights go on Again» και το «Praise the Lord and Pass the Ammunition», έφτιαχναν τη διάθεση των συμμαχικών στρατευμάτων, ενώ οι γερμανικές δυνάμεις ακούγανε την «Επέλαση των Βαλκυριών» του Βάγκνερ για να εμπνευστούν. Η μουσική από τον αγαπημένο συνθέτη του Χίτλερ χαρακτηρίζει μια συμβολική σκηνή από την ταινία για τον πόλεμο του Βιετνάμ «Αποκάλυψη τώρα» και παιζόταν από τα αμερικανικά στρατεύματα στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. «Κανείς δεν μπορεί να ακούσει το απόσπασμα από την όπερα του Βάγκνερ χωρίς να βλέπει τα ελικόπτερα να έρχονται», λέει ο Friedman. «Όταν περάσαμε τα σύνορα στην Καταιγίδα της Ερήμου, τα ελικόπτερα μας έπαιζαν αυτή τη μουσική».

http://www.bbc.com/culture/story/20140310-ear-assault-music-as-a-weapon

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα