Οι νεοναζί ανανεώνουν το image τους αντιγράφοντας αριστερούς εξτρεμιστές

Φωτο: Spiegel

Οι Ακροδεξιοί εξτρεμιστές στη Γερμανία αντιγράφουν τις μεθόδους της αριστερής κουλτούρας διαμαρτυρίας. Φορώντας μάσκες, όπως αυτές των «Anonymous», οργανώνουν flash mobs και ανεβάζουν βίντεο online για να προσελκύσουν νέους υποστηρικτές, γράφει το Der Spiegel.

Σε μια εκδήλωση με θέμα «Διαπολιτισμική Εβδομάδα» στη Φρανκφούρτη, ξαφνικά τρεις άνδρες με λευκές μάσκες εισέβαλαν στο

λόμπι της δημοτικής βιβλιοθήκης. Χόρεψαν σε ρυθμούς techno μουσική, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Πυροβολήστε την πολυπολιτισμικότητα». Η εμφάνιση στις 30 Οκτωβρίου διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό και στη συνέχεια ένας φύλακας τους πέταξε έξω. Το βίντεο της εκδήλωσης έκανε αίσθηση. Το κλιπ της ομάδας Identitäre Bewegung Deutschland (Κίνημα για τη γερμανική ταυτότητα) προβλήθηκε online πάνω από 21.000 φορές. Μια νέα γενιά ακροδεξιών εξτρεμιστών προσπαθεί να ανανεώσει την εικόνα της, μιμούμενοι τις μεθόδους της αριστερής κουλτούρας διαμαρτυρίας. Οι αρχές επικεντρώνονται και σε μια άλλη ομάδα που ονομάζεται Die Unsterblichen, ή «Οι Αθάνατοι». Η προσέγγισή τους είναι πάντα η ίδια: ακτιβιστές με λευκές μάσκες, παρόμοιες με αυτές των Anonymous, αναρτούν πανό και οργανώνουν λαμπαδηφορίες σε κάποια πόλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, ανεβάζουν την ταινία, με δραματική μουσική υπόκρουση και ακροδεξιά συνθήματα, online. Τα φούτερ με κουκούλα και η techno μουσική αντικαθιστούν την αισθητική με τις μπότες μάχης και το ξυρισμένο κεφάλι των προηγούμενων γενιών νεοναζί. Αλλά τα συνθήματα είναι συχνά τα ίδια.

Έξυπνο μοντάζ

Η πρωτοπόρος αυτής της νέας μορφής πολιτικής δράσης ήταν η δεξιά εξτρεμιστική ομάδα Wiederstandsbewegung in Südbrandenburg ( Κίνημα Αντίστασης του Νότιου Βραδεμβούργου), η οποία χρησιμοποιεί επίσης το όνομα «Οι Αθάνατοι» και είχε απαγορευτεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο ανατολικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου τον περασμένο Ιούλιο. Εκείνη την εποχή, πάνω από 260 αστυνομικοί έψαξαν 27 διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένων του Marcel F. από την πόλη του Lübbenau κοντά στο Βερολίνο. Ο ύποπτος, «ενεργός νεοναζί για χρόνια» όπως έγραψε η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών το 2011, ήταν «κεντρικός ηθοποιός και παραγωγός των ιδεών».

Παρά την απαγόρευση του Βραδεμβούργου και έρευνες σε άλλα γερμανικά κρατίδια, έγιναν κι άλλες εκδηλώσεις από τότε. Η επιδέξια κινηματογράφηση, η επιλογή στενών δρόμων και το έξυπνο μοντάζ συχνά δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά από μαχητικούς λαμπαδηδρόμους, ακόμη και αν ο πραγματικός τους αριθμός είναι συνήθως μεταξύ 50 και 100 -μερικές φορές και 10. Αλλά από τη στιγμή που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, τα βίντεο μπορεί να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες κλικ και ενθουσιώδη σχόλια.

Στο παρελθόν, απολιτικές ομάδες χρησιμοποίησαν την προσέγγιση του flash mob για να παρουσιάσουν παραστάσεις έκπληξη στο κοινό. Τώρα, όμως, οι ακροδεξιοί έχουν υιοθετήσει τη μέθοδο για τους σκοπούς τους, κάνοντας συνήθως τις ρυθμίσεις κρυφά μέσα από εσωτερικές λίστες διανομής και μηνύματα κειμένου. Εάν ένας υποστηρικτής αποκαλύψει τα σχέδια στο Facebook, για παράδειγμα, η εκδήλωση ακυρώνεται. Με τον τρόπο αυτό, οι ακροδεξιοί αποφεύγουν τις διαμαρτυρίες από αριστεριστές και τις απαγορεύσεις από τις αρμόδιες αρχές. Η συνωμοτική φύση αυτών των εκδηλώσεων έχει επίσης τη γοητεία της, ενισχύοντας την εμπειρία για τους συμμετέχοντες.

Προσελκύοντας νέους

Οι άνθρωποι πίσω από τις μάσκες είναι συχνά δυνητικά βίαια μέλη της εξτρεμιστικής δεξιάς. Επιφανείς νεοναζί πιστεύεται ότι εμπλέκονται στο Κίνημα για την Ταυτότητα, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο μια εικονική συμμαχία. Το λογότυπο – μια στυλιζαρισμένη εκδοχή του ελληνικού λάμδα με μαύρο σε κίτρινο φόντο – και το σύνθημα «Εμείς είμαστε οι καλοί» έχουν ιδιαίτερα υψηλή αξία αναγνώρισης ανάμεσα στους δεξιούς εξτρεμιστές, όπως και οι λευκές μάσκες που φορούν οι Αθάνατοι.

Τα μέλη του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD) και η οργάνωση της νεολαίας του, η Νεολαία Εθνικών Δημοκρατών (JN), τώρα συζητούν με ενθουσιασμό τρόπους για να χρησιμοποιήσουν την εικόνα και τον ακτιβισμό πιο αποτελεσματικά. Η παλιά σχολή εκτιμά ιδιαίτερα αυτές τις ομάδες, καθώς είναι σε θέση να προσελκύσουν ένα ιδιαίτερα νεανικό κοινό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είχαν ελάχιστη σχέση με τις ριζοσπαστικές δεξιές ιδέες του παρελθόντος .

Πυθία

spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα