Οι “μυστικές” δημοσκοπήσεις δείχνουν … κινούμενη άμμο και επαναληπτικές εκλογές

19:33 4/5/2012 - Πηγή: Antinews

Δύο 24ωρα πριν από τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων 40 ετών και δύο είναι τα μοναδικά σίγουρα, τα “στανταράκια” που λένε και οι «παίκτες».

Το ένα είναι πως η Νέα Δημοκρατία ξαναγίνεται μετά από 3 χρόνια πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Η παράσταση νίκης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

ξεπερνά το 90%, επομένως η πρωτιά την Κυριακή είναι δεδομένη και ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το δεύτερο σίγουρο που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις, και μένει να επιβεβαιωθεί, είναι ότι στη Βουλή θα έχουμε από 7 έως 10 κόμματα, γεγονός που μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αυτοδυναμία δεν είναι εφικτή στην παρούσα χρονική στιγμή.

Κι εκτός απροόπτου, οι επόμενες 11 ημέρες μετά τη Δευτέρα θα είναι «κολασμένες». Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στους τρεις πρώτους. Αν στο τέλος της περιόδου αυτής δεν υπάρξει κυβέρνηση τότε κρατήστε μία ημερομηνία: 10 Ιουνίου πάμε σε νέες εκλογές με λίστα με διαφορετικά διλήμματα και με εντελώς άλλη οπτική από την πλευρά των πολιτών.

Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα πάντα είναι ρευστά. Άλλωστε, με ένα ποσοστό γύρω στο 25% αναποφάσιστοι, πώς να μπορέσεις κανείς να κάνει προβλέψεις; Και σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι λεγόμενοι ψηφοφόροι του δικομματισμού που έχουν απογοητευτεί από το πολιτικό σύστημα αλλά και που φοβούνται ότι η ακυβερνησία θα διαλύσει τη χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, καλούνται να επιλέξουν και να καθορίσουν το τελικό ποσοστό. Αυτά που μπορεί κανείς να πει μέχρι τώρα με κάθε επιφύλαξη είναι τα εξής:

Η ΝΔ είναι σίγουρα πρώτο κόμμα, μένει να επιβεβαιωθούν τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Όσο πιο κοντά στο 30% ή πάνω από αυτό θα είναι τεράστια επιτυχία, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν. Τις επόμενες ώρες, στη μάχη της συσπείρωσης, θα φανεί πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό. Να θυμίσουμε ότι το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών, επομένως η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει τις 120-130 έδρες. Αυτό δε σημαίνει ότι χάθηκε η μάχη της αυτοδυναμίας και της σταθερής κυβέρνησης.Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει δραματική πτώση των ποσοστών του και αποδεικνύεται ότι ο Βενιζέλος έκανε τη χειρότερη προεκλογική εκστρατεία που μπορούσε. Κάποια γκάλοπ δίνουν το ΠΑΣΟΚ κάτω από 20%, και ελάχιστα δίνουν περί το 22%. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς όπου το ΠΑΣΟΚ χάνει την τρίτη θέση. Αν καταρρεύσει στο τέλος και χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη έκπληξη της Μεταπολίτευσης. Όπως και να έχει θα… τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα για το κόμμα του.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν είναι μεγάλη, πάνω από 5% τότε ο Σαμαράς είναι απόλυτος κυρίαρχος στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ή ακόμη και στο αίτημα για νέες, ξεκάθαρες εκλογές.Τρίτο κόμμα, φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος με το πυροτέχνημα της Αριστερής κυβέρνησης φαίνεται να κερδίζει μεγάλο μέρος των δ
Keywords
Τυχαία Θέματα