Οι ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδικούν τη θέση του City

15:34 2/7/2016 - Πηγή: Antinews

Το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο θέλουν να προσελκύσουν τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που θα φύγουν από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν το πληγωμένο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου.

Μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση του Λονδίνου ως κορυφαίο οικονομικό κέντρο της ηπείρου είναι υπό απειλή, και αξιωματούχοι στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο δεν χάνουν χρόνο. Μια μέρα μετά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας,

η ξένη υπηρεσία επενδύσεων της Ιρλανδίας έγραψε σε περισσότερους από χίλιους επενδυτές, υπενθυμίζοντάς τους ότι η Emerald Isle έμενε στην ΕΕ και πρόσφερε βοήθεια για να μετακινηθούν οι άνθρωποί της. Στη Φρανκφούρτη, αξιωματούχοι σύστησαν μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για τις τράπεζες που θέλουν να συζητήσουν τη μεταφορά εταιρειών εκτός Βρετανίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για χιλιάδες δυνητικούς αποστάτες.

Μια ομάδα της παριζιάνικης Europlace, που προωθεί τη γαλλική χρηματοδότηση, σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να επιζητήσει χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η γαλλική κυβερνητική υπηρεσία Business France δημοσίευσε φυλλάδια που περιγράφουν τις χαρές της εργασίας και της ζωής στο Παρίσι. "Δεν προσπαθούμε να επωφεληθούμε από τον πόνο των άλλων", δήλωσε ο Alain Pithon, γενικός γραμματέας του Paris Europlace. "Αλλά πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να παίξουμε το χαρτί μας".

Ο δημοσιονομικός κανονισμός θα αποτελέσει βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Για τη Βρετανία, το διακύβευμα είναι υψηλό. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αντιπροσώπευε το 12% της οικονομικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου το 2014. Σχεδόν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και σε συναφείς υπηρεσίες, περισσότεροι από 700.000 από αυτούς στο Λονδίνο.

Αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Ευρώπη, οι λομπίστες του οικονομικού μηχανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. "Υπάρχει πάντα μια φιλική αντιπαλότητα μεταξύ μας," δήλωσε ο Chris Cummings, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας άσκησης πίεσης TheCityUK, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος μεταξύ των πολλών συναντήσεων που γίνονται από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Δεκάδες στελέχη τραπεζών συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην έδρα της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών για να συζητήσουν πώς θα πιέσουν τις κυβερνήσεις να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει το δικαίωμα της πώλησης χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στο να παραμείνουν οι τράπεζες στο Λονδίνο.

Το αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφαλίσει μια συμφωνία για την πώληση των προϊόντων σε όλη την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνια για να προσδιοριστεί. Η διαπραγματευτική διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Όμως, ήδη, οι πελάτες θέλουν τη διαβεβαίωση των τραπεζών ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες τους, δήλωσε ο Simon Gleeson, ένας συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Clifford Chance.

Η φορολογία και το εργατικό δίκαιο, καθώς και το κόστος διαβίωσης, θα παίξουν ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων. Πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αυτοδιαφημιζόταν ως η φιλική προς τις επιχειρήσεις πύλη προς την Ευρώπη. Επωφελείται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και την πιο ευέλικτη νομοθεσία για την απασχόληση από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Γαλλία, ειδικότερα, έχει αυστηρούς κανόνες. Η απόλυση μόνιμου προσωπικού συνήθως απαιτεί διαπραγμάτευση με μεγάλα πακέτα αποχώρησης και οι προσπάθειες για να χαλαρώσει τους νόμους για τα εργατικά έχουν αποτύχει. Αλλά οι Γάλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τις φοροαπαλλαγές που προσφέρουν για τη μετακίνηση των εργαζομένων στη Γαλλία και οι ομάδες του χρηματοοικονομικού τομέα λένε ότι αυξάνουν την πίεση για ευρύτερες φορολογικές περικοπές για να προσελκύσουν τις τράπεζες.

Και η Ιρλανδία προσφέρει εξίσου δελεαστικές προτάσεις, δελεάζοντας εταιρείες με ένα εταιρικό φορολογικό συντελεστή του 12,5%. Οι παίκτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου εξερευνούν τις επιλογές τους. Την Πέμπτη, αρκετοί πρόεδροι βρετανικών τραπεζών προέτρεψαν τις αρχές να μην τους αναγκάσουν να στραφούν οι επιχειρήσεις έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, οι φορείς του χρηματιστηρίου ακουγόταν πιο απαισιόδοξοι. Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης είπε ότι είναι "πολύ πιθανό" να εδραιώσει μία παρουσία στην ευρωζώνη. "Αν δεν έχουμε μια έγκαιρη και σαφή άποψη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, κάτι που δεν νομίζω ότι είναι πιθανό, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουμε μια νομική οντότητα στην ευρωζώνη [εκτός από την έδρα του Λονδίνου] ακριβώς επειδή μας δίνει κάποια βεβαιότητα" δήλωσε ο Mark Hemsley, διευθύνων σύμβουλος της Bats Europe.

Ο ομόλογός του στην χρηματιστηριακή Euronext NV προειδοποίησε ότι το 30% έως 45% των συναλλαγών σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε ευρώ που έγιναν στο Λονδίνο θα είναι αποδεκτά μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέρος της ενιαίας αγοράς. "Αυτό που ήταν φυσιολογικό όταν μοιράζονταν ένα κοινό πεπρωμένο, μια κοινή ενιαία αγορά, μια συνεκτική ρύθμιση, γίνεται μια ανωμαλία μόλις το Λονδίνο εγκαταλείψει την ΕΕ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext, Stéphane Boujnah.

Λίγα τραπεζικά στελέχη ανέμεναν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ακόμη λιγότεροι έχουν λεπτομερή σχέδια για να ασχοληθούν με το θέμα, σύμφωνα με τραπεζίτες. Η Morgan Stanley έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει άλλες πιθανές τοποθεσίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα. Η Barclays PLC ετοιμάζεται να ερευνήσει το Δουβλίνο ως μια πιθανή ευρωπαϊκή βάση, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα. Ορισμένοι μεγάλοι δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc., θα περιμένουν πιθανότατα έξι μήνες περίπου για να δουν αν η επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων "passporting" είναι καθόλου εφικτοί, πριν αποφασίσουν πώς να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες δεν θα ξεριζώσουν όλες τις επιχειρήσεις του Λονδίνου, μόνο εκείνες που απαιτούνται για να μεταφερθούν από ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τους αναλυτές. "Πολλές τράπεζες είναι στο Λονδίνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, παρά στις αγορές της ΕΕ", δήλωσε ο Michael McKee, ένας συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο DLA Piper.

Ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, το Λονδίνο αισθανόταν την ανησυχία. Το υψηλό κόστος διαβίωσης και ενοικίασης γραφείων ενοχλούσε τις τράπεζες που δεν έχουν μετρητά. Η R3Location, μια επιχείρηση με έδρα το Λονδίνο που ειδικεύεται στην μετακίνηση των εργαζομένων και συνεργάζεται με διάφορες τράπεζες, είδε πτώση της ζήτησης κατά 20% τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να στέλνουν κορυφαία στελέχη στην πρωτεύουσα, είπε ο συν-ιδρυτής Marco Previero.

Παρόλα αυτά, το να αφήσουν το Λονδίνο δεν είναι ανώδυνο. Ελάχιστες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις συνδυάζουν την χρονική ζώνη του Λονδίνου, την αγγλική γλώσσα, το εθιμικό δίκαιο και την κοσμοπολίτικη γοητεία. Ένα σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι να ακυρώσει το πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στα μπόνους των τραπεζιτών. Η βρετανική κυβέρνηση πίεσε ανεπιτυχώς για να αφαιρεθεί το όριο, το οποίο περιορίζει τα ετήσια μπόνους σε δύο φορές τον βασικό μισθό. Μετά από ένα Brexit, η χώρα θα μπορούσε να καταργήσει τον κανονισμό.

Το δημοψήφισμα έχει επίσης ενεργοποιήσει και άλλες ανησυχίες. Αρκετές τράπεζες διεξάγουν ελέγχους των εγγράφων της μετανάστευσης των εργαζομένων. Ο φόβος είναι ότι οι μη Βρετανοί πολίτες θα μπορούσαν να χάσουν το δικαίωμα να εργαστούν στη Βρετανία, ή οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούσαν να χάσουν το δικαίωμα στην εργασία στην υπόλοιπη ΕΕ, δήλωσε ο Maarten Poels, ένας περιφερειακός διευθυντής στην Υπηρεσία Μετεγκατάστασης της Σάντα Φε, μια επιχείρηση που ειδικεύεται στη μετακίνηση των εργαζομένων. "Αυτό θα μας δώσει μια αίσθηση του ποιος θα μπορούσε να είναι σε θέση να μείνει ή να χρειαστεί να μετεγκατασταθεί" είπε ο Poels.

Το lifestyle θα είναι επίσης ένας παράγοντας. Για παράδειγμα, η Φρανκφούρτη είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μπορεί να υπερηφανεύεται για το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης από το Λονδίνο, αλλά έχει επίσης τη φήμη μιας βαρετής πόλης. "Καλή τύχη στην προσπάθεια να πείσετε τους αμερικανούς επενδυτικούς τραπεζίτες να μετακινηθούν εκεί", είπε ένας σύμβουλος με έδρα το Λονδίνο. Η Frankfurt Main Finance

αρνείται ότι οι άνθρωποι βρίσκουν την πόλη βαρετή από τη στιγμή που τη γνωρίζουν. "Λένε ότι η Φρανκφούρτη σε κάνει να κλαις δύο φορές", λέει ο Hubertus Väth, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου προώθησης της πόλης. "Την πρώτη φορά κλαις όταν σε στέλνουν εκεί και τη δεύτερη όταν πρέπει να φύγεις".

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα