Οι επίδοξες τουρκικές μπίζνες στην Ελλάδα

10:31 9/1/2013 - Πηγή: Antinews

H ζωή σιχαίνεται τα κενά και σίγουρα κάποιος που έχει συμφέροντα θα έρθει να τα καλύψει. Έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα της κρίσης, όπου δεν υπάρχει χρήμα, δεν υπάρχει ρευστότητα και ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Από επιχειρηματίες που δε βρίσκουν ούτε ευρώ στις τράπεζες μέχρι αγρότες που δεν έχουν κεφάλαιο να κινηθούν.

Έτσι, λοιπόν, οι Τούρκοι βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα

και σπεύδουν να καλύψουν τα κενά. Δουλειές και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Για παράδειγμα η τουρκική τράπεζα Ziraat ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να δώσει σε πρώτη φάση αγροτικά δάνεια ύψους 40- 50 εκατ. ευρώ σε αγρότες με βασικό στόχο όσους κατοικούν στη Δυτική Θράκη. Η τράπεζα, που είναι κρατική κι έχει παρουσία σε Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Ρόδο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις».

Η Hurriyet σημειώνει, επίσης, ότι ρόλο «μεσολαβητή» στα δάνεια θα αναλάβει το γραφείο Αθηνών του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP).

Επίσης, η τουρκική πλευρά δεν έχει αντίρρηση, στο πρόγραμμα δανειοδότησης να υπάρξει και ως συνέταιρος μια ελληνική τράπεζα.

Ο γενικός διευθυντής της Ziraat, Χουσεΐν Αϊντίν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είπε ότι «εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δάνεια στο πλαίσιο των τραπεζικών κανόνων. Δεν μπορούμε να χορηγούμε προνομιακά δάνεια. Εάν όμως η κυβέρνησή μας μας πει ότι θα καλύψει τις ζημίες μας, τότε μπορούμε να το κάνουμε».

Μας… αγάπησαν ξαφνικά οι γείτονες και θέλουν να μας βοηθήσουν. Δε νομίζουμε. Το κενό έρχονται να καλύψουν τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε δραματική φάση. Και μάλιστα βάζοντας και πολιτική χροιά στις μπίζνες. Στη Δυτική Θράκη, εκεί που οι μουσουλμάνοι αγρότες είναι μιλιούνια. Εκεί όπου η Άγκυρα έχει ρίξει το βάρος της σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκεί που ο Ερντογάν χτίζει σιγά – σιγά τουρκική μειονότητα και θα εκπλαγούμε να δούμε ακόμη και… αποσχιστικές τάσεις. Εκεί λοιπόν αποφασίζουν να δώσουν χρήμα. Κι όπως ξέρετε, το χρήμα αγοράζει τα πάντα. Ακόμη κι αυτούς που αισθάνονται Έλληνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα