Οι χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν με… κινητικότητα

Με νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο, έρχεται το σοκ για περισσότερους από 25.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο, οι 2.000 εξ αυτών πολύ σύντομα. Η ρύθμιση προβλέπει τις ειδικότητες, κατηγορίες ή κλάδους που καταργούνται με τους υπαλλήλους να τίθενται σε διαθεσιμότητα μέχρι να μετακινηθούν, κι αν γίνει ποτέ αυτό, σε άλλη θέση.

Αφού ακούσαμε για εργασιακή εφεδρεία,

για διαθεσιμότητα, για προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, τώρα «εφευρέθηκε» νέα λέξη. Η… κινητικότητα του προσωπικού. Η ουσία είναι μία: Ότι απαίτηση της τρόικας είναι να φύγουν χιλιάδες υπάλληλοι κι όποια κι αν είναι η ονομασία τους, το δημόσιο θα αδειάσει τα επόμενα χρόνια. Προφανώς σε ορισμένους κλάδους υπάρχει πλεόνασμα, όμως, σε άλλους το πρόβλημα είναι τεράστιο. Για παράδειγμα τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους και πολλά νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και προσωπικό.

Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου θα φύγουν χωρίς δεύτερη κουβέντα και πιθανόν χωρίς να περιμένουν δικαστικές αποφάσεις, όλοι οι επίορκοι υπάλληλοι. Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης όσοι υπάλληλοι θεωρούνται… κοπανατζήδες αλλά και οι ανεπαρκείς, έπειτα από αξιολόγηση.

Η νέα δεξαμενή από την οποία θα πάρουν υπαλλήλους για να τους απομακρύνουν θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες όσοι διορίστηκαν χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Και φυσικά όλα αυτά θα γίνουν με αυτή την περίφημη… κινητικότητα. Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της κινητικότητας του προσωπικού, προκειμένου να διαμορφωθεί μία ευέλικτη και αποδοτική δημόσια διοίκηση. «Πρέπει να σπάσουν όλα τα στεγανά που κρατούν υπαλλήλους “εγκλωβισμένους” σε υπηρεσίες υπερστελεχωμένες ή σε ειδικότητες που δεν συμβαδίζουν με μία σύγχρονη διοίκηση», ενώ προστίθεται ότι «θα υπάρχουν πλήρεις δυνατότητες να μεταφέρεται το προσωπικό εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και εκεί όπου ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα του».

Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή  κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στη διοίκηση, δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2015 (κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009) ενώ ήδη παρατηρείται αποχώρηση- συνταξιοδότηση υπαλλήλων. Τα κενά που δημιουργούνται πρέπει να μπορούν να καλύπτονται κατά τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.

Το σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο εξειδικεύεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ριζική αναμόρφωση του υπαλληλικού δικαίου, καθώς η κινητικότητα εξαπλώνεται σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και σε κάθε κατεύθυνση μέσα σε αυτόν. Διευρύνεται σημαντικά ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού με στόχο την αξιοποίηση των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα και την κατάρτισή τους, και με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση και τις βιοτικές του ανάγκες. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ) δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ του οποίου οι οργανικές θέσεις καταργούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι τ

Keywords
Τυχαία Θέματα