Οι BRICS απαντούν με τη δική τους τράπεζα στη Δυτική οικονομία

Οι ηγέτες των αναδυόμενων χωρών της αγοράς BRICS ίδρυσαν μια τράπεζα ανάπτυξης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα κοινό αποθεματικό ταμείο, κάνοντας το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς την αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από τη Δύση.

Η τράπεζα έχει στόχο την χρηματοδότηση έργων υποδομής

στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα βασίζεται στη Σαγκάη, ενώ η Ινδία θα προεδρεύει για τα πρώτα πέντε έτη, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία και, στη συνέχεια, τη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι ηγέτες της ομάδας των πέντε χωρών στη σύνοδο κορυφής. Δημιούργησαν επίσης ένα αποθεματικό ταμείο 100 δις δολαρίων για να βοηθήσουν τις χώρες να αποτρέψουν τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας.

Η πολυαναμενόμενη τράπεζα είναι το πρώτο σημαντικό επίτευγμα των χωρών BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - αφού ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2009 για να ασκήσουν πιέσεις ώστε να έχουν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια οικονομική τάξη που δημιουργήθηκε από τις δυτικές δυνάμεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με επίκεντρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι χώρες BRICS ζητούν συντονισμένη δράση μετά από μια έξοδο κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές το περασμένο έτος, που προκλήθηκε από την μείωση της νομισματικής τόνωσης των ΗΠΑ. Η νέα τράπεζα αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή των BRICS, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Η τράπεζα θα ξεκινήσει με ένα εγγεγραμμένο κεφάλαιο 50 δις δολαρίων κατανεμημένο εξίσου μεταξύ των πέντε ιδρυτών της, με ένα αρχικό σύνολο 10 δις δολάρια σε μετρητά που θα συγκεντρωθούν σε επτά χρόνια και 40 δις δολάρια σε εγγυήσεις. Είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον δανεισμό το 2016 και είναι ανοικτή στην προσχώρηση και από άλλες χώρες, αλλά το μετοχικό κεφάλαιο των BRICS δεν μπορεί να πέσει κάτω από 55 τοις εκατό. Το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης θα κρατείται στα αποθεματικά ταμεία κάθε χώρας των BRICS και μπορεί να μετατοπιστεί σε άλλο μέλος για να αμβλύνει τις δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών. Η πρωτοβουλία αυτή επιταχύνθηκε μετά την αντιστροφή στις ροές φθηνών δολαρίων που τροφοδότησε μια έκρηξη στις αναδυόμενες αγορές επί μια δεκαετία. «Η τράπεζα θα συμβάλει στον περιορισμό της μεταβλητότητας που αντιμετωπίζουν οι διαφορετικές οικονομίες, ως αποτέλεσμα της μείωσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. «Είναι ένα σημάδι των καιρών, που απαιτούν τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ» δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Η Κίνα, κάτοχος των μεγαλύτερων παγκοσμίως συναλλαγματικών αποθεμάτων, θα συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος στο κοινό ταμείο έκτακτης ανάγκης, με 41 δις δολάρια. Η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία θα συνεισφέρουν 18 δις δολάρια και η Νότια Αφρική 5 δις δολάρια. Εάν προκύψει ανάγκη, η Κίνα θα μπορεί να ζητήσει να συνεισφέρει τα μισά από όσα έχουν συμφωνηθεί, η Νότια Αφρική τα διπλά και οι υπόλοιπες χώρες το ποσό που βάζουν. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την έδρα της τράπεζας και την πρώτη προεδρία επιτεύχθηκαν την τελευταία στιγμή, λόγω των διαφορών μεταξύ της Ινδίας και Κίνα. Το αδιέξοδο αντανακλούσε το πρόβλημα που Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική είχαν στη συμφιλίωση έντονων οικονομικών και πολιτικών διαφορών, που κατέστησαν δύσκολο για την ομάδα να μετατρέψει τη ρητορική της σε συγκεκριμένες δράσεις.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της τράπεζας κράτησαν περισσότερο από δύο χρόνια, καθώς Βραζιλία και Ινδία πολέμησαν τις προσπάθειες της Κίνας να πάρει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στον δανεισμό από τους άλλους. Στο τέλος, η Βραζιλία και η Ινδία επικράτησαν στη διατήρηση των ίσων κεφαλαίων κατά την έναρξη λειτουργίας της, αλλά εκφράστηκαν φόβοι ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα μπορούσε να προσπαθήσει να διεκδικήσει μεγαλύτερη επιρροή στην τράπεζα για να επεκτείνει την πολιτική επιρροή της στο εξωτερικό. Η Κίνα, εντούτοις, δεν θα προεδρεύσει της τράπεζας για δύο δεκαετίες.

Αντιμετωπίζοντας τις προσπάθειες ηγετικών Δυτικών εθνών να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και φέρνοντας στο τραπέζι το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας, η σύνοδος κορυφής της BRICS παρείχε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια ευπρόσδεκτη γεωπολιτική πλατφόρμα για να δείξει ότι έχει φίλους αλλού και μάλιστα οικονομικές δυνάμεις που θεωρείται ότι διαμορφώνουν το μέλλον του κόσμου. Οι χώρες BRICS απείχαν από το να επικρίνουν τη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία και ζήτησαν αντ’ αυτού αυτοσυγκράτηση από όλους τους παράγοντες ώστε η σύγκρουση να επιλυθεί ειρηνικά.

http://in.reuters.com/article/2014/07/15/brics-summit-bank-idINKBN0FK08620140715

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα