Ομπάμα και Μπους στο ίδιο αεροπλάνο: τι μπορεί να συμβεί;

Οι κρατικές κηδείες όπως αυτή του Νέλσον Μαντέλα έχουν δώσει συχνά σε αντίπαλους προέδρους την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους, γράφουν στο Time οι Nancy Gibbs και Michael Duffy.


Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί τώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζορτζ Μπους θα είναι στην ίδια, μεγάλη πτήση του Air Force One, από

την Ουάσιγκτον στο Γιοχάνεσμπουργκ, για να παραστούν στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Αλλά η ιστορία δείχνει ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί.
Οι ιστορικές κηδείες έχουν έναν τρόπο να συγκεντρώνουν τα μυαλά των ανδρών και των γυναικών που γράφουν ιστορία. Έπρεπε ήδη να σχεδιάσουν τις δικές τους κηδείες με άβολες, ζωντανές λεπτομέρειες: ποιος έρχεται, ποιος μιλάει, που θα παρκάρουν όλα τα δορυφορικά φορτηγά, θέλουν να ταφούν κοντά στο σπίτι τους ή στην προεδρική βιβλιοθήκη τους για να βεβαιωθούν ότι οι προσκυνητές θα συνεχίζουν να έρχονται;
Καθώς γράφουν εγκώμια για τους τιτάνες συναδέλφους τους, δεν μπορούν να μην σκέφτονται τα δικά τους, να επανεξετάζουν τις προκλήσεις τους, να προβάλουν τα επιτεύγματά τους, να κρύβουν τη λύπη τους. Αυτές οι ασυνήθιστες ευκαιρίες να βρεθούν μαζί, αν μη τι άλλο, είναι μια ευκαιρία για συγχώρεση.

Όταν ο Χάρι Τρούμαν και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ μοιράστηκαν μια λιμουζίνα επιστρέφοντας από το νεκροταφείο Arlington το Νοέμβριο του 1963, μετά την ταφή του Τζον Φ. Κένεντι, οι δύο άνδρες, εχθροί για περισσότερο από μια δεκαετία, βρήκαν τελικά έναν τρόπο να παραμερίσουν την εχθρότητά τους. Ήταν ο Τρούμαν αυτός που, καθώς το αυτοκίνητο πήγαινε στο Blair House μέσα στο λυκόφως της Ουάσιγκτον, ρώτησε, «Άικ, γιατί δεν έρχεσαι για ένα ποτό;» Οι δύο άνδρες άρχισαν να μιλάνε και όλα αυτά τα χρόνια της δυσκολίας και πόνου έλιωσαν καθώς οι ώρες περνούσαν και τα ποτήρια ξαναγέμιζαν.

Οι άμυνες έσπασαν άλλη μια φορά, το 1981, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν έστειλε τον Ρίτσαρντ Νίξον, τονν Τζέρι Φορντ και τον Τζίμι Κάρτερ στο Κάιρο για να παραστούν στην κηδεία του Ανουάρ Σαντάτ. Όλοι θαύμαζαν τον Σαντάτ. Κανείς δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους άλλους. Η πτήση πάνω στο παλιό Boeing 707 ήταν μεγάλη, φορτωμένη και αμήχανη. Αλλά στο δρόμο της επιστροφής, ο Νίξον πήρε άλλη πτήση και ο Κάρτερ με τον Φορντ ξέχασαν τα χρόνια της δυσαρέσκειας και συνειδητοποίησαν ότι είχαν περισσότερα κοινά από ό,τι είχαν φανταστεί. Και οι δύο μισούσαν τη συγκέντρωση χρημάτων και οι δύο έτρεμαν τα 25 χρόνια απροσδόκητης συνταξιοδότησης. Και οι δύο απεχθάνονταν τον Ρίγκαν. Ήταν η αρχή μιας όμορφης σχέσης: τα επόμενα 25 χρόνια, ο Φορντ και ο Κάρτερ ένωσαν τις δυνάμεις τους σε πολλά έργα. Δεν έγιναν μόνο ως εταίροι αλλά και πραγματικοί φίλοι, ενώ υποσχέθηκαν ότι ο ένας θα εκφωνήσει τον επικήδειο του άλλου, ανάλογα με το ποιος θα πέθαινε πρώτος. Αυτή η τιμή έπεσε στον Κάρτερ, όταν ο Φορντ πέθανε στα τέλη του 2006.

Τον Απρίλιο του 2005, ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τον πατέρα του και τον Μπιλ Κλίντον να πετάξουν στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β ‘. Ο Κλίντον ήξερε τον μεγάλο Μπους καλά, αλλά μόνο στην πτήση για Ρώμη γνώρισε πραγματικά το γιο του. Μίλησαν πολύ για πολιτική, πέρασαν πολύ χρόνο συζητώντας για την κηδεία στην Αμερικανική πρεσβεία στην Ρώμη και ο Κλίντον είπε αργότερα στους βοηθούς του πόσο το απόλαυσε. Όταν ο Μπους έπαψε να είναι πρόεδρος, οι δύο άνδρες για ένα διάστημα έγιναν απίθανοι, επιχειρηματικοί εταίροι μερικής απασχόλησης, δίνοντας για ένα χρόνο ομιλίες μαζί έναντι σημαντικών αμοιβών, αφού δύο πρόεδροι, ειδικά τα δύο διπολικά δίδυμα του baby boom, είναι καλύτερα από ένα .
Ο Ομπάμα και ο Μπους δεν είναι φίλοι και μπορεί να χρειαστούν χρόνια – ή ίσως και ποτέ – για να μπορέσουν να ξεπεράσουν το παρελθόν τους. Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Μπους για πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2008. Ο Μπους από την πλευρά του, έχει κρατήσει το στόμα του κλειστό για τον Ομπάμα –«αξίζει τη σιωπή μου», του αρέσει να λέει ¬ένας όρκος που έχει τηρήσει πιστά, τουλάχιστον δημόσια. Αλλά υπήρξαν στιγμές μετριοπαθούς συντονισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι το ταξίδι θα ενισχύσει τη σχέση. Και είναι μία πικάντικη ειρωνεία να έχουν τη Χίλαρι Κλίντον στην πτήση. Η πρώην υπουργός γνωρίζει, όπως και ο καθένας, ότι όσο περισσότερο ένας πρόεδρος κάθεται στην μεγάλη καρέκλα, τόσο μεγαλύτερη εκτίμηση τείνει να έχει για όλους τους προκατόχους του. Ο σύζυγός της θα είναι μαζί με τον Ομπάμα, τον Μπους και τον Κάρτερ στη Νότια Αφρική.

http://swampland.time.com/2013/12/09/obama-and-bush-share-a-ride-on-air-force-one/

Keywords
Τυχαία Θέματα