Ο Βέλτσος και ο φαλλός (κατά Λακάν)

Αυτή είναι είδηση: Καταιγισμό σχολίων έχει προκαλέσει στα social media το σχόλιο του Γιώργου Βέλτσου στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», στο οποίο συσχετίζει τις κυρίες Σώτη Τριανταφύλλου και Μαρία Ρεπούση με τη θεωρία του Λακάν για το φύλο και τον φαλλό.

Στο σχόλιό του, που τιτλοφορείται «Cherchez la femme αναφέρει: «Δεν ξέρω αν η Σ. Τριανταφύλλου “συνωστίζεται”

με τους 57 ή αν η Ρεπούση “καπελώνεται” από τον Κουβέλη. Αυτό που ξέρω είναι ότι το σύμπτωμά τους είναι επ’ ακριβώς το φύλο στο οποίο δεν ανήκουν: “ο άνδρας έχει τον φαλλό ενώ η γυναίκα είναι χωρίς να τον…”».

Στην ψυχαναλυτική θεωρία του Ζακ Λακάν περί φαλλού, υποστηρίζεται πως οι άνδρες «έχουν» τον φαλλό ενώ οι γυναίκες «είναι» ο φαλλός.

Και καλά η Τριανταφύλλου τα έβαλε με τον αρχιερέα του εκσυγχρονισμού και ο Βέλτσος της την έπεσε, με τη Ρεπούση μάλλον θα ήθελε να πήγαιναν μαζί στο «κρυφό σχολειό».

Η τρόικα πρέπει να μην ξαναπατήσει το πόδι της στη χώρα. Τα ανεχτήκαμε όλα, αλλά το να αντιλαμβάνεται και Βέλτσο ο πάσα εις ξεπερνά κάθε όριο.

Σεξιστικά σχόλια η πνευματική ηγεσία; Η Σώτη σε «συνωστισμό» με 57;

Μάλλον απωθημένο βγάζει ο θεωρητικός της «μετανεωτερικότητας». Τελικά ο άντρας είναι να μη δει ξανθό μαλλί, ξυπνά μέσα του το ζώο και ο Ντεριντά…

Αν δε η κώμη με την συγκεκριμένη απόχρωση εκφράζει κι ένα λόγο σοβαρό, τότε ο «φιλόσοφος» τα παίρνει στο κρανίο και στη θολούρα του μέσα, μας λέει ότι η τύπισσα είναι τελείως για τον … Λακάν.

Και μια ζήλια συνάμα βγαίνει για τον κύριο Φώτη, ο οποίος μπορεί και να «καπελώνει» τη Μαρία. Πολιτικά πάντα. Μη φανταστεί κανείς κάτι άλλο. Και κυρίως μη το συνδέσει με την εξάντληση του Προέδρου της ΔημΑρ…

Διότι ακούστε πως έχουν τα πράγματα κύριοι που κόπτεστε για την κεντροαριστερά (με πολύ κέντρο και σως αριστεράς): κανένα πολιτικό εγχείρημα δεν πρόκειται να επιτύχει αν δεν το εγκρίνουν οι «σημιτοφύλακες».

Και επειδή πολλοί αμφισβητούν τον «υπαρκτό σημιτισμό» στα χρόνια της κρίσης, το «σύστημα» ήθελε ένα ταρακούνημα από τον θεωρητικό του εκσυγχρονισμού.

Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι: κι ας βγει μετά η Ρεπούση να πει ότι δεν υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα για κανένα από τα δύο…

Μ.Ο.

Keywords
Αναζητήσεις
γιωργος βελτσος τριανταφυλλου
Τυχαία Θέματα