Ο Τσίπρας υποσχέθηκε στη μεσαία τάξη όσα κατήργησε την Παρασκευή

Μια επανεκκίνηση - κόντρα στο αποκαρδιωτικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών στις οποίες πηγαίνει το κόμμα με συντριπτικά κατάγματα- επεδίωξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε μια ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής όπου παρουσίασε το "ρετουσαρισμένο" και απολύτως ανεδαφικό, πρόγραμμα του κόμματός του .

Πρόγραμμα το οποίο δεν είναι παρά ένα "ξαναζεσταμμένο φαγητό" των προηγούμενων

προεκλογικών του εξαγγελιών στο Ζάππειο και θα ήταν ούτως ή άλλως αδύνατο να εφαρμόσει. Και τούτο διότι εφόσον ψήφισε το αφορολόγητο , κατήργησε όλα τα θετικά αντίμετρα που προβλέπονταν και τα οποία θυμήθηκε να ανακοινώσει ξανά, μόλις χθες εντάσσοντάς τα στο "νέο" προεκλογικό του πρόγραμμα.

Αν ένα μήνυμα έλαβαν Τσίπρας και οι κορυφαίοι υπουργοί του από την ευρωκάλπη είναι ότι η μεσαία τάξη που γονάτισε από την υπερφορολόγηση, τους γύρισε την πλάτη στην κάλπη της 26ης Μαίου.

Χρόνος για de profundis αυτοκριτική, δεν υπάρχει. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, έως τις 7 Ιουλίου οπότε στον ΣΥΡΙΖΑ θα σταλεί το νέο "φιρμάνι" του εκλογικού Σώματος, το κόμμα που κυβέρνησε για περίπου 4,5 χρόνια την χώρα, καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί : Ανασυγκρότηση εσωτερική και ένα επιδερμικό έστω lifting στις προγραμματικές του θέσεις ώστε να κερδίσει το μοναδικό ρεαλιστικό στοίχημα που του απομένει στις εθνικές εκλογές: Αύξηση των ποσοστών στις εκλογικές του επιδόσεις ώστε τουλάχιστον να μην αμφισβητηθεί η κυριαρχία του στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο πραγματικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη την πρωτιά της Ν.Δ ( η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας) είναι το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είναι αυτό που επιθυμεί να συρρικνώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις εθνικές κάλπες ώστε την επόμενη ημέρα να το αφομοιώσει ενδεχομένως πλήρως ως αδιαμφισβήτητο αντίπαλον δέος της Ν.Δ και της Κεντροδεξιάς.

Η ομάδα του Τσίπρα και τα ψηφοδέλτια

Όσοι ανέβηκαν χθες στη "σκηνή" του αιθρίου Μεγάρου Μουσικής είναι η απολύτως στενή ομάδα συνεργατών του Α. Τσίπρα με τους οποίους θα οδηγήσει το "κάρο" του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ημέρα: Ευ. Τσακαλώτος, Δ. Τζανακόπουλος, Ε. Αχτσιόγλου, Α. Χαρίτσης είναι τα πρόσωπα εκείνα στα οποία επενδύει έως τις εθνικές εκλογές - και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εθνικές εκλογές ( το πιθανότερο είναι ο Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος θέλει να διεκδικήσει βουλευτικό αξίωμα με σταυρό, να κατέβει στην Β' Αθήνας).

Ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια θα υπάρξουν πιθανότατα αύριο ενώ ανοιχτό παραμένει το Επικρατείας.

Σε αυτό θα τοποθετηθεί η Έφη Αχτσιόγλου, ενδεχομένως ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ σταθερά ακούγεται το όνομα του υπουργού Αμύνης Ευάγγελου Αποστολάκη ( όχι χωρίς αντιδράσεις εσωτερικές στο κόμμα).

Οι προεκλογικές υποσχέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, πλαισιωμένος από τους κορυφαίους υπουργούς του ( και την -κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- καλύτερη μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) παρουσίασε το "επικαιροποιημένο" πρόγραμμά του το οποίο σε επίπεδο Οικονομίας τουλάχιστον είχε μόλις δύο νέες εξαγγελίες σε σχέση με αυτό που παρουσίασε παραμονές των ευρωεκλογών στο Ζάππειο Μέγαρο:

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%

-Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα με το οποίο πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες προβλέπει για:

Οικονομία

-Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
-Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%
-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).
-Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
-Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές
-Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
-Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.
-Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.

Εργασία

-Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας.
- Μείωση ανεργίας γυναικών στο 10%.
-Διαδοχικές αυξήσεις κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και επαναφορά αρμοδιότητας καθορισμού τους στους κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
- Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες αμοιβές.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα οι "στόχοι" του ΣΥΡΙΖΑ:

-500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας

-ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

-Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021

-Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία

-Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

- Πράσινη ανάπτυξη

-32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030

-Διπλασιασμός 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015

-Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

-Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

-Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο

-Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα