Ο Τριντώ στη «μέγγενη» των φορτηγατζήδων - Οι ΗΠΑ πιέζουν για τερματισμό των αποκλεισμών στα σύνορα

Το κίνημα της νταλίκας αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να «πεθάνει». Μέσα σε 14 ημέρες φούντωσε περνώντας και στις ΗΠΑ, έκλεισε τις μεγάλες διασυνοριακές γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών, ενώ «πέρασε» και στην Ευρώπη. Άδεια ή μισογεμάτα ράφια στο Οντάριο και στις ΗΠΑ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Οττάβα. «Κίνημα νταλίκας» και στη Γαλλία.

Σενάρια καταστολής

Το

κίνημα της νταλίκας τελικά έδειξε επιμονή και σημάδια μιας οργανωτικότητας που δεν είχαν προβλέψει όλοι οι αναλυτές. Το σενάριο της πολιτικής βίας μπαίνει τώρα στο τραπέζι, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τον Τριντώ να «τελειώνει», λόγω του αποκλεισμού των διασυνοριακών μεταφορών.

Μετά την κήρυξη της πρωτεύουσας του Καναδά, Οττάβα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Καναδός πρωθυπουργός, δήλωσε πως όλα τα «σενάρια είναι στο τραπέζι» αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο επέμβασης του στρατού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμών των φορτηγατζήδων είναι οπλισμένοι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στο πεδίο των διαδηλώσεων , ενώ οι αρχές ζητούν επιπλέον 1.800 αστυνομικούς.

Δυσανάλογη δυναμική

Το Κονβόι για την ελευθερία, ξεκινώντας πριν από δύο εβδομάδες ως μεγάλη διαμαρτυρία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών φορτηγών που περνούν τα σύνορα, μπήκε θεαματικά στο πολιτικό προσκήνιο όταν ο Τριντώ με την άφιξή τους στην Οττάβα «το’ βαλε στα πόδια». «Μεταφέρθηκε» μαζί με την οικογένειά του σε άγνωστο «κρησφύγετο».

Καναδάς: Το κίνημα της νταλίκας που «τρομοκράτησε» τον Τρυντώ

Η εκ των υστέρων δικαιολογία, ότι έφυγε γιατί τα παιδιά του και οι ίδιος αρρώστησαν από κόβιντ, δεν μπορεί ασφαλώς να αμβλύνει τον τεράστιο συμβολισμό της φυγής του. Το στίγμα του «δειλού» δεν καταγράφηκε μόνο στα πλακάτ των διαδηλωτών, αλλά και στη συνείδηση των απλών πολιτών.

Όσο η διαμαρτυρία πλαισιωνόταν από αλληλέγγυες ομάδες (ακροδεξιών σύμφωνα με ορισμένα μόνον δημοσιεύματα), άρχισαν να προστίθενται και τα συνθήματα για πλήρη άρση κάθε μέτρου για τον κόβιντ, φθάνοντας μέχρι και την απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης, λαμβάνοντας έτσι και πολιτικές προεκτάσεις.

Αποκτώντας, λοιπόν, μια δυσανάλογη των στόχων του δυναμική το κίνημα των φορτηγατζήδων κατάφερε να προκαλέσει αφενός πολιτική κρίση στην Οττάβα, αφετέρου μεγάλη οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Πολιτικές τριβές και άρσεις περιοριστικών μέτρων

Το κόμμα των συντηρητικών του Καναδά αρχικά είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του κινήματος και σε αρκετές πολιτείες έσπρωξε προς την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου, ενώ τα στελέχη του απέπεμψαν τον ηγέτη τους Έριν Ο’ Τουλ, γιατί δεν υποστήριξε πλήρως την κατάληψη της πρωτεύουσας Οττάβα.

Να σημειωθεί ότι όταν ο Τριντώ «λάκισε», ο Ο΄ Τούλ συναντήθηκε με μία από τις ομάδες των διαδηλωτών φορτηγατζήδων. Παράλληλα, οι πολιτείες του Καναδά, έχουν αρχίσει η μία μετά την άλλη να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, άλλες σταδιακά και άλλες εξ ολοκλήρου.

Κι ενώ το κόμμα των συντηρητικών, το οποίο βρίσκεται σε κούρσα διαδοχής , είδε αρχικά την κατάληψη της Οττάβα, ως μια ευκαιρία να αντικαταστήσει τον Τριντώ στην εξουσία, μετά τους αποκλεισμούς των συνόρων και την πίεση από τις ΗΠΑ ανέκρουσε πρύμναν, με την προσωρινή αρχηγό του κόμματος Candice Bergen να δηλώνει στη Βουλή πως «ήρθε η ώρα να ρίξετε τα οδοφράγματα»! Η ίδια έχει χαρακτηρίσει του διαδηλωτές ως «πατριώτες, φιλειρηνικούς Καναδούς».

Την επομένη της δήλωσης Τριντώ ότι «όλα είναι στο τραπέζι», όταν ο Καναδός πρωθυπουργός ρωτήθηκε επανειλημμένα εάν σχεδιάζει τελικά την επέμβαση του στρατού απάντησε πως «είμαστε μακριά» από κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν το απέκλεισε λέγοντας, ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»!

Οικονομική παράλυση στα σύνορα ΗΠΑ -ΚΑΝΑΔΑ

Υπολογίζεται πως μόνον ο αποκλεισμός της μίας από τις τρεις διασυνοριακές γέφυρες, ονόματι Ambassador (εκεί συναντήθηκαν οι διπλωμάτες των δύο χωρών κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο) έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και για τις δύο χώρες. Μέσω της γέφυρας μεταφέρονται εμπορεύματα αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων σε καθημερινή βάση. Δηλαδή, περίπου το 25% του εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες παραγωγικές μονάδες αναγκάστηκαν να κλείσουν και στις δύο πλευρές των συνόρων, λόγω ελλείψεων σε εξαρτήματα.

Οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν και την κυβέρνηση Τριντώ, για τον τερματισμό των αποκλεισμών, ενώ περισσότερες από 70 καναδικές επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν κάνει έκκληση για «επείγοντα και αποφασιστικά μέτρα», προκειμένου να σταματήσουν οι αποκλεισμοί.

Στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ο Τριντώ αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ συζήτησαν την ανάγκη τερματισμού των αποκλεισμών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών του Καναδά με τον Τριντώ την περασμένη Πέμπτη, το αριστερό κόμμα, το οποίο ονομάζεται «Νέα Δημοκρατία», με ανακοίνωσή του τάχθηκε υπέρ της επέμβασης ακόμη και του στρατού, ενώ ζήτησε από τον Τριντώ ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την πανδημία.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Από την άλλη πλευρά των συνόρων ο Τραμπ αλλά και άλλοι ηγέτες του κινήματος της κατάληψης του Καπιτωλίου έχουν υποστηρίξει ανοικτά τα αιτήματα των φορτηγατζήδων, θέτοντάς τα και στη δική τους ατζέντα, άλλωστε.

«Το κομβόι της ελευθερίας διαμαρτύρεται ειρηνικά για τις σκληρές πολιτικές του ακροαριστερού παράφρονα Τζάστιν Τριντώ που κατέστρεψε τον Καναδά με τρελά μέτρα για την Covid-19», δήλωσε ο Τραμπ.

H αστυνομία της Οττάβα, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, έχει επιβεβαιώσει ότι ένα μεγάλο τμήμα των πολιορκητών του Καναδικού Κοινοβουλίου είναι Αμερικανοί, μεταξύ αυτών και βετεράνοι της εισβολής στο Καπιτώλιο, και ότι ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών πόρων που συντηρούν το κίνημα προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αμερικανική πλατφόρμα GoFundMe έχει «παγώσει», εδώ και μία εβδομάδα, τα περίπου 10 εκατ. δολάρια από δωρεές για το κίνημα της ελευθερίας του Καναδά.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές συνδέουν τα δύο κινήματα, ωστόσο, φαίνεται πως τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται ο Τριντώ από τον Λευκό Οίκο και τις μεγάλες επιχειρήσεις για να δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειάζεται», παρά από το φιλειρηνικό μέχρι στιγμής κίνημα της νταλίκας και τις αλληλέγγυες προς αυτό ομάδες.

Προς παρόν, οι οδηγοί των φορτηγών απειλούνται με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τις 100.000 δολάρια και ποινές ενός χρόνου φυλάκιση, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Οττάβα προβλέπει την αστυνομική επιχείρηση κατά των καταληψιών του κέντρου της πόλης και του λόφου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης. Και δεν είναι εύκολη κάποια πρόβλεψη εάν θα εκφυλιστεί ή θα ενισχυθεί από τα αντίστοιχα κινήματα που ξεκινούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ευρωπαϊκό κομβόι κατά των νόμων έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσει από την Καλιφόρνια το αμερικανικό κομβόι για την Ελευθερία, με προορισμό την Ουάσιγκτον. Η άφιξή του προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου.

Στη Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει με τη γαλλική αστυνομία να εμποδίζει την είσοδό του στο Παρίσι, παρατάσσοντας σε περιφερειακούς κόμβους προς την γαλλική πρωτεύουσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμη και «Αύρες» (ημιτεθωρακισμένα οχήματα αστυνομίας).

Στο κομβόι συμμετέχουν και τα γνωστά κίτρινα γιλέκα. Τελικός προορισμός των φορτηγατζήδων και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι οι Βρυξέλλες ενώ το κεντρικό σύνθημα του ευρωπαϊκού κομβόι για την Ελευθερία δεν έχει αμιγώς υγειονομικό χαρακτήρα, αλλά πολιτικό με κεντρικό σύνθημα την ελευθερία επιλογής και τον τερματισμό των νόμων έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τριντώ, ΗΠΑ,trinto, ipa