Ο Τραμπ υπεραμύνεται της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Τέξας χθες Πέμπτη, προτού κατόπιν να εξαπολύσει σφοδρά φραστικά πυρά εναντίον της «τρελής Νάνσι» Πελόσι και των άλλων Δημοκρατικών που επιδιώκουν την παραπομπή του - η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεσή του - εξαιτίας των πιέσεων που φέρεται να άσκησε στην Ουκρανία.

«Όσο περισσότερα πετυχαίνει η Αμερική, τόσο περισσότερο καταλαμβάνονται από μίσος και οργή

αυτοί οι τρελοί Δημοκρατικοί. Είναι τρελοί. Είναι τρελοί», επέμεινε ο Τραμπ στην ομιλία του στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο American Airlines Center, στο κέντρο του Ντάλας.

Η Πελόσι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ξεπέρασε τα όρια και αποχώρησε από μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο προχθές Τετάρτη, όταν ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του Κράτους την αποκάλεσε «πολιτικό τρίτης κατηγορίας».

Η ηγεσία των Δημοκρατικών διαμαρτυρήθηκε έντονα σε αυτή τη συνάντηση για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει δυνάμεις των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, εξέλιξη που επέτρεψε στην Τουρκία να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των σύρων κούρδων μαχητών στην περιοχή, που πολέμησαν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο πλευρό του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό αμερικανική διοίκηση.

«Τρελή Νάνσι. Αυτή η τρελή Νάνσι, είναι τρελή», επαναλάμβανε ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, που προήλθαν και από στελέχη του δικού του κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων, για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ωστόσο επανέλαβε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για πέντε ημέρες που διαπραγματεύθηκε ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκλιμάκωσε την κρίση.

Είπε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει στο Ντάλας ότι η προσέγγισή του είναι «αντισυμβατική», αλλά πιστεύει ότι φέρνει αποτέλεσμα.

«Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος, ούτε μια σταγόνα, συμφωνήσαμε όλοι σε μια παύση, ή μια κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή των συνόρων της Συρίας» με την Τουρκία, είπε ο Τραμπ. «Μερικές φορές, πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε για κάποιο διάστημα. Τότε συνειδητοποιούν πόσο σκληρό είναι».

Η Πελόσι ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι αρχίζει να διενεργείται έρευνα από επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων για να κριθεί αν πρέπει να υπάρξει παραπομπή του προέδρου Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Ρεπουμπλικάνος άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να δώσει εντολή σε ουκρανούς εισαγγελείς να εξετάσουν αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

Ο Μπάιντεν είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών και δεν αποκλείεται ο Τραμπ να αναμετρηθεί μαζί του το 2020.

Ο Τραμπ για νιοστή φορά έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και επανέλαβε επίσης ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016. «Αυτό που διακυβεύεται σε αυτή τη μάχη είναι η επιβίωση της αμερικανικής δημοκρατίας», είπε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ούτε λίγο ούτε πολύ ότι προσπαθούν να την καταλύσουν. «Αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει αυτό», είπε. Ακόμη, επανέλαβε την κατηγορία πως οι Δημοκρατικοί θέλουν να χορηγούνται περισσότερες παροχές «στους λαθρομετανάστες από ό,τι στους αμερικανούς πολίτες».

Η Τουρκία υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ότι τα στρατεύματά της δεν θα παραμείνουν για πολύ καιρό στη βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε με την Τουρκία τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός χθες Πέμπτη προσφέροντας στην Άγκυρα σε αντάλλαγμα την αποχώρηση των σύρων κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί η Τουρκία στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας εν μέρει διότι θεωρούσε ότι οι Κούρδοι δεν μπορούσαν με τα περιορισμένα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν να κρατήσουν την περιοχή, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, σε δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΜΠΛ θα ήθελαν να μπορούσαν να μείνουν στις περιοχές αυτές», είπε ο Τζέφρι σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν πάνω στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν προς το Ισραήλ ο ίδιος και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. «Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να κρατήσουν αυτές τις περιοχές κι έτσι θεωρήσαμε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν πολύ καλύτερη (...) προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό κάποιο έλεγχο αυτή την χαοτική κατάσταση», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα συμφώνησε χθες να αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε στη βορειοανατολική Συρία για πέντε ημέρες προκειμένου οι Κούρδοι να αποσυρθούν από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί υπό δικό της έλεγχο. Η συμφωνία χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, που υποστήριξε πως οι Κούρδοι είναι «πολύ χαρούμενοι» γι’ αυτή, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν έκρυψε πως θεωρεί ότι σημείωσε ολοκληρωτική νίκη.

Ο Τζέφρι είπε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία καθόρισαν από κοινού ότι η έκταση της «ασφαλούς ζώνης» είναι ταυτόσημη με την περιοχή επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, σε μια περιοχή που απέχει χονδρικά 3ο χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε ένα κεντρικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.

«Τώρα, οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και με τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την [πόλη] Μάνμπιτζ , δυτικά του Ευφράτη», συμπλήρωσε. «Το εάν και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη από την Τουρκία “ασφαλή ζώνη” δεν συζητήθηκε λεπτομερώς», ανέφερε ο Τζέφρι, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη περιοχή δεν ελέγχεται από τους Τούρκους».

Ακόμη, ο ειδικός απεσταλμένος είπε πως η Άγκυρα υποσχέθηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία «για μεγάλο διάστημα».

«Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση — ούτε ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι — να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα», είπε ο Τζέφρι.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχοι, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να εξασφαλίσει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, χρησιμοποιώντας εναλλάξ «το καρότο και το μαστίγιο» έναντι της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και των σύρων κούρδων μαχητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα