Ο Τραμπ υπέγραψε τις κυρώσεις στη Ρωσία στις οποίες αντιτάχθηκε

Αντιμετωπίζοντας ένα ενωμένο Κογκρέσο και καχυποψία για τις προθέσεις του έναντι του ρώσου ηγέτη, ο Τραμπ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να υπογράψει το μέτρο, στο οποίο είχε αντιταχθεί. "Θα ήταν ανόητο για τη διοίκηση της Trump να ασκήσει βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο", δήλωσε ο Εντουαρντ Φισμαν, πρώην αξιωματούχος του State Department επί Ομπάμα, ο οποίος ήταν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία. "Το Κογκρέσο θα υπερίσχυε του βέτο και το μόνο που θα έκανε είναι να πυροδοτήσει το σκάνδαλο για τη Ρωσία

στην Ουάσινγκτον".

Η δήλωση του Λευκού Οίκου επιδιώκει να σώσει ό,τι απέμεινε από μια έντονη πολιτική οπισθοδρόμηση, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είχε διαπραγματευτεί αλλαγές στα πρώτα σχέδια του νομοσχεδίου και "με βάση την ανταπόκρισή του στις διαπραγματεύσεις του, εγκρίνει το νομοσχέδιο και προτίθεται να το υπογράψει". Το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης - αργά την Παρασκευή, ανάμεσα στην αναταραχή του Λευκού Οίκου για την απόλυση Πρίμπους- εξασφάλισε σχετικά μικρή κάλυψη για αυτό που οι αναλυτές χαρακτήρισαν μία σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η νομοθεσία, η οποία επιβάλλει επίσης νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, πέρασε από τη Βουλή και τη Γερουσία με ελάχιστες αντίθετες ψήφους. Απαιτεί από τον Τραμπ να δικαιολογεί εγγράφως κάθε προσπάθεια για να απαλλάξει από τις κυρώσεις τη Ρωσία και δίνει στο Κογκρέσο τον απόλυτο έλεγχο για κάθε τέτοια κίνηση. Αυτό περιορίζει σοβαρά την ικανότητα του Τραμπ να κλείσει μια συμφωνία με τον Πούτιν, του οποίου η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανατροπή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της οικονομίας και των συνεργατών του.

Μέλη και των δύο κομμάτων ανησυχούν για την επιθυμία του Τραμπ να γίνει φίλος με τον Πούτιν, παρά τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 και τις πολλαπλές έρευνες σχετικά με υποτιθέμενους δεσμούς μεταξύ των συνεργατών του Τραμπ και του Κρεμλίνου. Ο Τραμπ και ο Πούτιν ανέπτυξαν μια φιλική σχέση κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Αμβούργο στις αρχές του μήνα, ενώ σε μία από αυτές υπήρξε μια συνομιλία μετά το δείπνο χωρίς να είναι παρόντες άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Αλλά ακόμα και πριν ο Τραμπ συμφωνήσει να υπογράψει τις νέες κυρώσεις, ο Πούτιν διέταξε την περικοπή προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και την κατάσχεση ακινήτων που χρησιμοποιούν Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή ήταν μια απάντηση για τον Δεκέμβριο, όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε δύο ρωσικές διπλωματικές ενώσεις - μία στο Μέριλαντ και μία στη Νέα Υόρκη - ως αντίποινα για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τοπικές ενώσεις χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι ήταν σημεία αναψυχής και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ήταν "μια ληστεία στο φως της ημέρας".

Η Ρωσία δεν αντιστάθηκε αρχικά στο κλείσιμο των ενώσεων από τον Ομπάμα τον Δεκέμβριο - σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, είπε στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ότι ο Τραμπ θα αναστρέψει την ενέργεια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Όμως ο Τραμπ δεν το έκανε και οι κυρώσεις που τώρα υπογράφει μετατρέποντάς τες σε νόμο θα καταστήσουν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο, δεδομένων των αντιρωσικών αισθημάτων στο Κογκρέσο.

Την Παρασκευή, ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πτωτική πορεία. "Δεν αποκλείουμε κάποια βήματα, κατά κάποιο τρόπο, για να συνεφέρουμε αυτούς τους ρωσόφοβους, οι οποίοι θέτουν τον τόνο στο Καπιτώλιο σήμερα", δήλωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό RT που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο . Ο Ριάμπκοφ

προειδοποίησε επίσης για τις "δυνητικά καταστροφικές συνέπειες" από τη νομοθεσία.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα συνεργαστεί με τον Τραμπ, ο οποίος έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα πρέπει να συνεργαστούν στη Μέση Ανατολή και σε θέματα όπως η τρομοκρατία και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις θα κάνει κάτι τέτοιο εξαιρετικά δύσκολο. Το μέτρο κατοχυρώνει νομικά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Ομπάμα μέσω εκτελεστικών εντολών και δίνει στο Κογκρέσο 30 ημέρες για να αναθεωρήσει οποιαδήποτε προσπάθεια του Τραμπ να αποδυναμώσει τις κυρώσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής νομικών υποθέσεων του Λευκού Οίκου Μαρκ Σορτ δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί ένα "ασυνήθιστο προηγούμενο της εκχώρησης της εξωτερικής πολιτικής σε 535 μέλη του Κογκρέσου". Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο να μην εμποδίσει την "ευελιξία" του να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

Αυτό αντανακλά τα επιχειρήματα του Ομπάμα, ο οποίος αντιστάθηκε στις παρεμβάσεις του Κογκρέσου στην πυρηνική του διπλωματία με το Ιράν. Ο Ομπάμα ανεπιτυχώς προσπάθησε να μην επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη και αναγκάστηκε να υποβάλει την τελική του συμφωνία για αναθεώρηση από το Κογκρέσο.

Όμως οι αξιωματούχοι του Ομπάμα που εργάστηκαν για τη συμφωνία του Ιράν χαρακτηρίζουν τη Ρωσία διαφορετική περίπτωση. "Γενικά πιστεύω ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να είναι επιφυλακτικό στο να επιτείνει υπερβολικά τα προνόμια της εκτελεστικής εξουσίας στην εξωτερική πολιτική", δήλωσε ο Τζον Φάινερ, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής προσωπικού στο υπουργείο Εξωτερικών επί Τζον Κέρι, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά. "Αλλά δύο βασικές διαφορές εδώ κάνουν την υπόθεση της Ρωσίας διαφορετική: η πρωτοφανής παρέμβαση (την οποία ο Τραμπ είναι το μόνο άτομο στην Ουάσινγκτον που δεν αναγνωρίζει) στις εκλογές μας και η συνεχής ροή ψεμάτων της διοίκησης για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, που εγείρει εύλογα ερωτήματα γιατί να θέλουν μια συμφωνία ", πρόσθεσε ο Φάινερ.

Ο Λευκός Οίκος κέρδισε κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία κατά το πρώτο ψήφισμα από τη Βουλή και τη Γερουσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζητούν οι ενεργειακές εταιρείες που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν, και ήταν σαφές ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να υπογράψει την τελική συμφωνία απρόθυμα. Όταν το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για να προωθήσει το μέτρο την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ οργισμένος έγραψε στο Tweeter ότι "το ψεύτικο ρωσικό κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται", αποκαλώντας "πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί, ακόμα και κάποιοι που επωμίστηκα, κάνουν ελάχιστα για να προστατεύσουν τον πρόεδρό τους".

Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος που επικρίνει τη νομοθεσία εκτός της Μόσχας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το μέτρο θα δώσει στον Τραμπ την εξουσία να απαγορεύει τις επενδύσεις σε ενεργειακά έργα στην ήπειρο που συνδέονται με τη Ρωσία - ένα σημείο τριβής που προβλήθηκε με ευχαρίστηση από τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα