Ο Τραμπ… και οι άλλοι, συγκρούονται για εμπόριο, κλίμα στη G7

Οι ηγέτες των μεγάλων βιομηχανικών χωρών του κόσμου ξεκίνησαν συνομιλίες σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Σικελία, η οποία αναμένεται να εκθέσει τις έντονες διαφορές με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το εμπόριο και την αλλαγή του κλίματος. Η διήμερη σύνοδος κορυφής, σε ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία με θέα στη Μεσόγειο, ξεκίνησε μια μέρα αφότου ο Τραμπ επέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ότι δαπανούν πολύ λίγα για την άμυνα και περιέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της

Γερμανίας ως "πολύ κακό" σε συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μετά από τη θερμή υποδοχή που έλαβε στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ, η αντιφατική στάση του Τραμπ με τους μακροχρόνιους εταίρους στην Ευρώπη έριξε ένα σύννεφο πάνω από τη συνάντηση στην Ταορμίνα, όπου οι ηγέτες συζητούν για την τρομοκρατία, τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την παγκόσμια οικονομία. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή θα είναι η πιο δύσκολη σύνοδος της G7 εδώ και χρόνια", δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον προέβλεψε «δυνατές» συζητήσεις για το εμπόριο και το κλίμα.

Ο Τραμπ εξελέγη τον Νοέμβριο μετά από μια εκστρατεία στην οποία απέρριψε πολλές από τις αρχές που υποστήριξε η Ομάδα των Επτά, όπως το ελεύθερο εμπόριο, ο πολυμερισμός και οι φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες. Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο νέος γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής για να πείσουν το Τραμπ να «μαλακώσει» κάποιες από τις θέσεις του. Ωστόσο, οι διπλωμάτες υποχώρησαν όταν άρχισαν οι συνομιλίες, βλέποντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απίθανο να υποχωρήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό ανακοινωθέν θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σημαντικά σε σύγκριση με εκείνο που παρουσίασε η G7 κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία.

Εμπόριο και κλίμα

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με μία τελετή σε ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο με θέα στη θάλασσα, όπου πολεμικά πλοία περιπολούν τα καταγάλανα νερά. Εννέα μαχητικά αεριωθούμενα πέταξαν στον ουρανό πάνω από την Ταορμίνα, αφήνοντας ένα ίχνος κόκκινου-λευκού και πράσινου καπνού -τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Οι ηγέτες στη συνέχεια μεταβήκανε στο Παλάτι του Σαν Ντομίνικο, ένα μοναδικό Δομινικανό μοναστήρι που σήμερα είναι πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στέγαζε αεροπορικές δυνάμεις των ναζί. Η Ιταλία επέλεξε να διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής στη Σικελία για να επιστήσει την προσοχή στην Αφρική, η οποία απέχει 140 μίλια από το νησί, στο πλησιέστερο σημείο της στη Μεσόγειο.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μετανάστες, η πλειοψηφία από την υποσαχάρια Αφρική, έφθασαν στην Ιταλία με πλοίο από το 2014, εκμεταλλευόμενοι το χάος στη Λιβύη για να ξεκινήσουν τις επικίνδυνες διαβάσεις τους. Αλλά το εμπόριο και το κλίμα, που συζητούνται σήμερα το απόγευμα, είναι τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα.

Ο Τραμπ, ο οποίος απέρριψε την ανθρωπογενή υπερθέρμανσης του πλανήτη ως «φάρσα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, απειλεί να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια συμφωνία του 2015 για το κλίμα που ολοκληρώθηκε στο Παρίσι το 2015.

Οι ηγέτες των G7 προσπαθούν να τον πείσουν να μείνει. Ο Κον και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο Τραμπ θα περιμένει μέχρι να αποφασίσει η σύνοδος κορυφής.

"Αυτή είναι η πρώτη πραγματική ευκαιρία στην οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγκάσει την αμερικανική κυβέρνηση να αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις της, ιδιαίτερα στην περιβαλλοντική πολιτική", δήλωσε ο Τρίστεν Νέιλορ, λέκτορας για την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναπληρωτής διευθυντής της Ομάδας Έρευνας της G20. Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να στέκονται δίπλα του, ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας ότι χρωστούν "τεράστια χρηματικά ποσά" στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ - παρόλο που οι συμμαχικές συνεισφορές είναι εθελοντικές.

Οι παρατηρήσεις ακούστηκαν άσχημα στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του στο άρθρο 5, την βασική αρχή του ΝΑΤΟ ότι μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων. "Όταν ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να δεσμευτεί σαφώς με το άρθρο 5 σε μια εποχή που όλοι τον περιμένουν να το κάνει αυτό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η Μόσχα να ερμηνεύσει ότι αυτό δεν ισχύει πλέον", δήλωσε ο Ζαν Τεκό της Αμερικανικής Ακαδημίας στο Βερολίνο.

«Πολύ κακό»

Σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Τραμπ χαρακτήρισε επίσης το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ως «πολύ κακό» και διαμαρτυρήθηκε για τον μεγάλο αριθμό των γερμανικών αυτοκινήτων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γιούνκερ προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια πριν από τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, υπογράμμισαν τις συνεχιζόμενες διαφορές της πολιτικής μεταξύ του Τραμπ και των εταίρων του τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Τραμπ συμμετέχει στην πρώτη μεγάλη διεθνή συνάντηση κορυφής του, αλλά δεν είναι ο μόνος νεοφερμένος της G7. Ο Μακρόν, ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλιόνι και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα παρευρεθούν για πρώτη φορά στο κλαμπ της ελίτ.

Η Μέι αναμένεται να φύγει μια μέρα νωρίτερα, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ που σκότωσε 22 ανθρώπους, από έναν ύποπτο ισλαμιστή μαχητή λιβυκής καταγωγής που μεγάλωσε στη Βρετανία. Οι ηγέτες των G7 αναμένεται να εκδώσουν ξεχωριστή δήλωση σχετικά με την τρομοκρατία σήμερα, πριν εκδώσουν το επίσημο ανακοινωθέν τους το Σάββατο. Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει ότι το τελικό ανακοινωθέν θα είναι μικρότερο από 10 σελίδες. Κατά την τελευταία διάσκεψη κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, το κείμενο ανήλθε σε 32 σελίδες.

Μια χώρα που δεν θα είναι παρούσα είναι η Ρωσία. Απομακρύνθηκε από την ομάδα το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Ο Τραμπ ζήτησε να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Ωστόσο, οι καταγγελίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές στις ΗΠΑ για να βοηθήσει τον Τραμπ και οι έρευνες για τις επαφές της καμπάνιας με ρώσους αξιωματούχους, έφεραν εμπόδια στην τετράμηνη προεδρία του και δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσει τη Μόσχα.

Την Πέμπτη, η Washington Post και το NBC News ανέφεραν ότι ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ελέγχεται από το FBI λόγω των συναντήσεων του με ρώσους αξιωματούχους προτού αναλάβει ο Τραμπ. Ένας από τους δικηγόρους του Κούσνερ είπε ότι ο πελάτης του θα συνεργαστεί στην έρευνα. Ο Κούσνερ και η σύζυγός του, η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον αφού συνόδεψαν τον πρόεδρο στο πρώτο μέρος της πρώτης περιοδείας του στο εξωτερικό.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
κλιμα, το νησι, nbc news, ηπα, νατο, βρυξέλλες, κορεα, μερκελ, σημαίνει, ιαπωνια, θεατρο, λιβυη, ρωσία, εκλογες, washington, nbc, news, fbi, reuters, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, nbc news, ρωσία, αφρικη, βερολινο, ηπα, θαλασσα, ισραηλ, ιταλια, ιχνος, νησι, ξενοδοχεια, οικονομια, ουκρανια, χρωματα, fbi, nbc, news, αρθρο, αμυνα, ανγκελα μερκελ, βορεια, βορεια κορεα, βρυξέλλες, δηλωση, δειχνει, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εποχη, επτα, ερευνα, ερευνες, ευρωπη, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, ισχυει, θεα, κυβερνηση, κειμενο, κοκκινου, μηνες, μοσχα, ναζι, νατο, ξενοδοχειο, ομαδα, παρισι, πεμπτη, πλοια, πλοιο, σαουδικη αραβια, σαββατο, σελιδες, συνεχεια, συρια, σικελια, σχολια, φορα, χαος, εννεα, γαμπρος, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, μεινει, washington, σημαίνει, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα