Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνουμε στο Μνημόνιο

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Χρηματιστήριο και στις αγορές ομολόγων δεν είναι να τα περνάει κανείς έτσι απλά. Δεν είναι μια υπόθεση που δεν ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο γιατί δεν έχει μετοχές και ομόλογα.

Είναι ίσως η σοβαρότερη κρίση που πέρασε η αγορά και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Γυρίσαμε πίσω στα χρόνια της εισόδου στο μνημόνιο ή της Lehman Brothers. Και το γεγονός ότι σε 48

ώρες έγιναν καπνός από το Χρηματιστήριο περί τα 7 δισ. ευρώ, αυτό κάτι λέει.

Το χειρότερο όλων είναι ότι η απόδοση των ομολόγων που έφτασε στο 8%. Οπότε ξεχνάμε την έξοδο στις αγορές για την άντληση ακόμη και 8 δισ. μέσα στο Νοέμβριο, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες μια έξοδος θα ήταν καταστροφική αφού τα επιτόκια είναι απαγορευτικά.

Όπως απαγορευτικός είναι και ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων που ήδη κάποιες αναβάλουν τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων που είχαν σχεδιάσει. Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά; Ξεχάστε τη ρευστότητα, ξεχάστε την έξοδο από την ύφεση.

Όλα αυτά μέσα σε δύο ημέρες κι αν αυτό δεν είναι προειδοποιητική μπαλωθιά των αγορών εμένα τρυπήστε μου τη μύτη.

Θα συμφωνήσουμε για πρώτη φορά με τον Βενιζέλο. Αυτό που ζήσαμε Τρίτη και Τετάρτη είναι προβολή από το μέλλον. Είναι εικόνες του μέλλοντος, αν κάποιοι τζάμπα μάγκες κουνηθούν στις πανίσχυρες αγορές.

Είτε το θέλουμε είτε όχι οι χώρες χορεύουν στους ρυθμούς των αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Εδώ ολόκληρη Γαλλία και Ιταλία τρέμει μπροστά τους, δεν θα ταρακουνηθεί η Ελλάδα;

Έτσι είναι το καπιταλιστικό σύστημα κι όποιος θέλει ας προτείνει κάτι άλλο κι ας το αλλάξει.

Δεν ξέρουμε αν αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες είναι κερδοσκοπικό παιχνίδι, εκβιασμός των αγορών, μήνυμα της τρόικας να μην πολυκουνιόμαστε και να μην πολυζητάμε έξοδο από το μνημόνιο χωρίς να έχουμε πρώτα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας.

Μπορεί να φταίει και το κακό πολιτικό κλίμα, και ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τράπεζες ή να φταίνε οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Όμως ένα είναι σίγουρο. Οι επενδυτές και οι δανειστές απεχθάνονται την αστάθεια και την αβεβαιότητα στην πολιτική και την οικονομία. Και μας έδειξαν πώς μπορούν να διαλύσουν σε μια στιγμή ότι χτίσαμε επί πέντε χρόνια.

Σκεφτείτε λοιπόν αν μπορούν να το κάνουν τώρα που η Ελλάδα είναι μέσα στο πρόγραμμα, έχει προσαρμοστεί και έχει μπει σε σειρά τι έχουν να κάνουν αν ο Τσίπρας μιλήσει για διαγραφή χρέους. Αν τα ποτάμια αίματος που χύθηκαν σε δύο μέρες γιατί απλά η Ελλάδα τόλμησε να πει ότι θέλει να βγει από την τρόικα, τι έχει να συμβεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μαγκιές;

Αυτά να τα βλέπουν εκείνοι που πιστεύουν ότι με μια κίνηση θα διαγραφεί το χρέος και θα ζήσουμε όλοι στον αριστερό παράδεισο του Τσίπρα.

Να το δείτε. Η κίνηση της κυβέρνησης να διαρρεύσει ότι εφόσον χρειαστεί λεφτά θα τα πάρει από προληπτική γραμμή στήριξης και η αποφασιστική παρέμβαση του Σαμαρά για την πολιτική κατάσταση, θα ηρεμήσουν τις αγορές. Αυτές που αγρίεψαν κυρίως γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί στην Ελλάδα όσο οι τζιχαντιστές του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν βρόμικα παιχνίδια.

Και θυμηθείτε το. Όλο αυτό το σχέδιο που ξεδιπλώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις δήθεν καταγγελίες για χρηματισμούς έχει ως στόχο να πολώσει το κλίμα και να διαλύσει την πολιτική σταθερότητα. Και ως αποτέλεσμα αυτού να οδηγήσει στις σκηνές που είδαμε όλοι στα ομόλογα και το Χ.Α. Είναι φανερό, αν και δεν τους έχουμε για τόσο έξυπνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα χρησιμοποιώντας ως όπλα αυτά που πολεμά. Δηλαδή τις αγορές. Και είναι τόσο γελοία η δήλωση που Τσίπρα που κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί... ήθελε να βγει από το μνημόνιο. Το είδαμε κι αυτό. Να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνουμε στο Μνημόνιο.

Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι ξεπεράστηκε η κρίση και θα ζήσουμε ζωή χαρισάμενη. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για να βγούμε από την ύφεση και να πατήσουμε γερά. Και δεν χρειάζονται ούτε επικοινωνιακά τρικ εξόδου από την τρόικα αλλά ούτε και μαγκιές από τους Συριζαίους.

Ένα βήμα τη φορά για να μη χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα