Ο Στουρνάρας είπε το αυτονόητο για την “κόπωση” των βουλευτών

14:39 1/8/2013 - Πηγή: Antinews

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για μια φράση που είπε σε συνέντευξή του ο Γ. Στουρνάρας. «Φοβάμαι την κόπωση των βουλευτών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών θέλοντας προφανέστατα να πει ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, να μην αντέχουν άλλο να ψηφίσουν σκληρά μέτρα, απολύσεις, φόρους, και γενικά νόμους που επιβαρύνουν την κοινωνία.

Το αυτονόητο είπε ο άνθρωπος, αυτό

που συζητούμε όλοι. Η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές, έχει κουραστεί μετά από μια τριετία σκληρών μέτρων και θυσιών. Κι εφόσον έχει κουραστεί ο κόσμος, είναι δεδομένο ότι έχουν κουραστεί και οι εκπρόσωποί του. Οι βουλευτές που οριακά πλέον δίνουν τη θετική ψήφο τους σε νομοσχέδια ενώ οριακά περνούν συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης. Δείτε τι έγινε με το πολυνομοσχέδιο ή με τη ρύθμιση για την ΕΥΔΑΠ.

Κόπωση για τα μέτρα εννοούσε ο Στουρνάρας κι έπεσαν να τον φάνε κάποιοι, ειδικά από τη ΝΔ. Αντί δηλαδή, αν θέλουν, να τον κατηγορήσουν κι αυτόν και τον πρωθυπουργό και όλη την κυβέρνηση, για λάθος επιλογές, για γκάφες ή για καθυστερήσεις, τους πείραξε ότι τους είπε… κουρασμένους.

«Όποιος είναι κουρασμένος να πάει σπίτι του», είπε ο ένας. «Δεν είμαι κουρασμένη, κουράζομαι με τις σαχλαμάρες», είπε η άλλη. «Οι βουλευτές δεν είναι κουρασμένοι, είναι ετοιμοπόλεμοι», είπε ο τρίτος, για… ξεκούραστους τεχνοκράτες μίλησε ο πολλά βαρύς Πάρις Κουκουλόπουλος.

Εθίγησαν οι βουλευτές από τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό γιατί ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως προσβλητικές, αν και ο κ. Στουρνάρας έστελνε ουσιαστικά μήνυμα στην τρόικα: «Υπάρχει κίνδυνος να μην ψηφιστούν βασικοί νόμοι. Αν δε δώσετε ελπίδα στο λαό και στους βουλευτές θα καταρρεύσει πρώτα η κυβέρνηση και μετά η κοινωνία». Αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων του Στουρνάρα, αυτό πιστεύουν και όλοι οι σοβαροί άνθρωποι.

Γιατί λοιπόν προσβλήθηκαν ορισμένοι; Μήπως είναι βιολογικά κουρασμένοι από την πολλή δουλειά και δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «κόπωση»; Μήπως θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη; Ή μήπως βαράνε το σαμάρι για να καταλάβει το γαϊδούρι; Και σιγά την ευθιξία δηλαδή. Όταν πλακώνονται μέσα στη Βουλή και βρίζει ο ένας τον άλλο σαν παιδάκια του δημοτικού, εκεί δεν υπάρχει ευθιξία, ο Στουρνάρας τους έθιξε;

Θέλετε κύριοι βουλευτές να κάνετε κριτική στην κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών ή όποιου άλλου; Κάντε την. Καταθέστε προτάσεις, βρείτε λύσεις, δώστε διεξόδους στις ασφυκτικές πιέσεις και στο πιστόλι στον κρόταφο που μας βάζει κάθε λίγο και λιγάκι η τρόικα.

Αν πάλι κάποιοι εθνοπατέρες πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, ας τη ρίξουν κι ας αναλάβουν την ευθύνη για μια διαφορετική πολιτική.

Αλλά να διαρρέουν την… ανησυχία τους ή την οργή τους για κάτι που είναι αυτονόητο, αυτό ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αφασίας.

Και για να λέμε την αλήθεια, και κόπωση τεράστια υπάρχει και κίνδυνοι να πέσει η κυβέρνηση από κάποιον «κουρασμένο» βουλευτή. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τι πιστεύετε ότι ψηφίζει με χαρά τα σκληρά μέτρα; Χαίρεται να προκαλεί οργή στον κόσμο; Μαζοχιστής είναι; Απλά δεν έχει άλλη επιλογή. «Κουρασμένος» είναι και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας, όχι σωματικά ή πνευματικά όπως κάποιοι ερμηνεύουν. Έχουν βαρεθεί να είναι οι «κακοί» της υπόθεσης και κάποιοι να κάνουν εκ τους ασφαλούς κριτική. Και πολλοί βουλευτές είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Να ψηφίσουμε τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα να δείξουμε το πιο λαϊκίστικο πρόσωπό μας, μη τυχόν και χάσουμε καμιά ψήφο.

Έτσι δεν πάει μπροστά η χώρα. Οι δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα χρειάζονται και γενναίες αποφάσεις. Πολλοί βουλευτές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ έχουν επιδείξει αξιομνημόνευτη αντοχή και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Όμως, αυτοί έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Όπως λένε και στο ποδόσφαιρο, όταν καίει η μπάλα, τις πρωτοβουλίες τις παίρνουν οι ηγέτες, οι αρχηγοί των ομάδων, όχι οι «κρυμμένοι» πίσω από τους μπροστάρηδες. Ας αφήσουν λοιπόν τη μεμψιμοιρία ορισμένοι βουλευτές κι ας συμβάλλουν με σκληρή δουλειά και προτάσεις στην έξοδο από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα