Ο Πούτιν κινείται πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγου

Πριν από μια εβδομάδα, ένα δακρυσμένος Vladimir Putin, μίλησε στους οπαδούς του, με την ευκαιρία της εκλογικής του νίκης.

Η συναισθηματική του φόρτιση ήταν κατανοητή. Ο κορυφαίος Ρώσος πολιτικός, είχε να παλέψει σκληρότερα από όσο ποτέ άλλοτε, για να κερδίσει την εκλογή του.

Η αλλαγή στο πολιτικό κλίμα της χώρας, που εκφράστηκε από της μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στη Μόσχα, ανάγκασαν τον Putin

να διεξάγει μια αμερικανικού τύπου προεκλογική εκστρατεία. Επισκέφτηκε πολλές περιοχές, συναντήθηκε με πολλές κοινωνικές ομάδες, δημοσίευσε άρθρα στα οποία ανέπτυξε τις πολιτικές του, και γενικά κινητοποίησε τον μηχανισμό στήριξης του με μεγάλη επιτυχία.

Τους τελευταίους δυο μήνες, η δημοτικότητά του ανέβαινε κατά 2% κάθε εβδομάδα που περνούσε. Αυτό αποδεικνύει την πετυχημένη στρατηγική του. Παράλληλα, ακόμη και οι διαδηλώσεις εναντίον του, τον βοήθησαν. Συσπείρωσαν τους οπαδούς του, οι οποίοι αποφάσισαν να πάνε να ψηφίσουν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να έμεναν σπίτι, θεωρώντας τη νίκη του εξασφαλισμένη. Γι’ αυτό και όταν ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε με ενθουσιασμό το τελικό αποτέλεσμα, είχε κάθε λόγο να είναι συναισθηματικά φορτισμένος.

Η χαρά όμως της νίκης, σύντομα θα ξεθωριάσει, αφού οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές. Η Ρωσία έχει αρκετά προβλήματα, με βασικότερο αυτό της αναζήτησης ενός νέου πολιτικού μοντέλου, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον, το οποίο λειτούργησε αρκετά καλά στη τελευταία δεκαετία, αλλά σήμερα μοιάζει να έχει εξαντληθεί για αντικειμενικούς λόγους.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των πολιτικών ηγετών της Ρωσίας. Δυστυχώς όμως, οι αποφάσεις αυτές είναι μοιραία εξαρτημένες από μια σειρά εξωτερικών παραγόντων, που είναι πέραν του ελέγχου της Μόσχας, η οποία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αντιδρά, και να περιορίζει την όποια ζημιά.

Τι πρόκειται να συμβεί στην ΕΕ; Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, και της αγοράς πετρελαίου, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ρωσική οικονομία, εξαρτώνται από το αν η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση της ευρωζώνης, και γενικά την κρίση του μοντέλου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Θα μπορέσουν οι πολιτικοί των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το τεράστιο χρέος τους;

Θα μπορέσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ανακάμψει;

Θα συνεχίσει η Κίνα να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, παραμένοντας η παγκόσμια οικονομική ατμομηχανή;

Τι μέλλει γενέσθαι στην Μέση Ανατολή, που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ασαφείς και μόλις προκύψουν η Ρωσία θα πρέπει αμέσως να προσαρμοστεί σε αυτές.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία και για το εσωτερικό μέτωπο της Ρωσίας. Παρά  την νίκη του Putin, η διάθεση της χώρας άλλαξε, και το πολιτικά δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας θα απαιτήσει πρόοδο, ειδικά αν προκύψει κάποιου είδους κρίση, αστάθεια, ή έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας. Ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας μπορεί να βάλει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. 
 Στον σημερινό αλληλένδετο κόσμ

Keywords
Τυχαία Θέματα