Ο πόλεμος των μίντια σε Γάζα και Ισραήλ

Από τη φύση του, ο πόλεμος δημιουργεί πόλωση. Για παράδειγμα, έξι στους επτά Ισραηλινούς αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που θα περιλαμβάνει και την χαλάρωση του αποκλεισμού του θύλακα.

Ούτε οι Παλαιστίνιοι ενδιαφέρονται πολύ να γίνουν οι απαραίτητες παραχωρήσεις. Στο Ισραήλ, η κάλυψη του τρέχοντος πολέμου είναι ασυνήθιστα προκατειλημμένη. Η μόνη φιλελεύθερη καθημερινή εφημερίδα, η Haaretz, είναι υπέρ της στρατιωτικής εκστρατείας, έστω και αν αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο

διεξάγεται. (Κάποιοι αναγνώστες της Haaretz ακύρωσαν τις συνδρομές τους, παρ 'όλα αυτά, επειδή η εφημερίδα επέμενε ότι οι παλαιστινιακές απώλειες είναι πολύ περισσότερες από αυτές του Ισραήλ).

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί ενημερώνονται από τρέχοντα δελτία, που εκδίδονται από ανταποκριτές οι οποίοι αναφέρουν στρατιωτικές πηγές. Από την έναρξη της επιχείρησης, οι ισραηλινές εκπομπές είναι σταθερά αισιόδοξες. Ειδικοί στις αραβικές υποθέσεις αναφέρουν ότι η επίθεση έχει γονατίσει τη Χαμάς. Πρώην στρατηγοί παρέχουν συνεχή σχολιασμό, συχνά περιγράφοντας τη Χαμάς ως αιμοσταγή.

Ελάχιστοι ισραηλινοί παρουσιαστές της τηλεόρασης έχουν επιστήσει την προσοχή στον υψηλό αριθμό των νεκρών μεταξύ των αμάχων Παλαιστινίων. Όταν ο Reshet Bet, ένας κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, πήρε συνέντευξη από έναν Παλαιστίνιο που μιλούσε άπταιστα εβραϊκά, ο παρουσιαστής τον διέκοψε καθώς μιλούσε για τον αριθμό των νεκρών παιδιών στη Γάζα. Η ραδιοτηλεοπτική αρχή του Ισραήλ διέκοψε την B'Tselem, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το να μεταδοθεί μια διαφήμιση που κατονόμαζε τα παιδιά από την Παλαιστίνη που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις. «Τα ισραηλινά κανάλια συζητούν μόνο τακτικές -αν θα επιτεθούν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και άλλα παρόμοια- αντί να εξετάζουν τις πολιτικές διεξόδους στη σύγκρουση» λέει ο Μεναχέμ Friedman, πρώην διαπραγματευτής για την ειρήνη.

Η μηχανή προπαγάνδας της Χαμάς, από την πλευρά της, έχει διατηρήσει μια ροή ηρωικών προτροπών και ευφάνταστων ιστοριών για τους θριαμβευτές μαχητές της. Η ομάδα έχει στείλει e-mails και μηνύματα κειμένου σε Ισραηλινούς. «Θα συνεχίσουμε να ανατινάζουμε το Ισραήλ μέχρι να δεχτεί τους δίκαιους όρους μας», έγραφε ένα. Στη Δυτική Όχθη, τα περισσότερα παλαιστινιακά καφέ έχουν σταματήσει να δείχνουν προγράμματα από τον τηλεοπτικό σταθμό που παραμένει πιστός στον μετριοπαθή πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αντ' αυτού, δείχνουν πολεμικές σκηνές από τα δύο δορυφορικά κανάλια της Χαμάς, καθώς και ένα που εκθειάζει την Ισλαμική Τζιχάντ, την πιο ακραία από τις ομάδες της Γάζας. Δείχνει εικόνες από παλαιστίνιους κομάντος που υποτίθεται ότι κάνουν έφοδο στις γραμμές του εχθρού, τη στιγμή που οι άνανδροι ισραηλινοί στρατιώτες ξεσπούν σε κλάματα.

http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21612240-both-sides-consume-fantasy-news-propaganda-war

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα