«Ο Ομπάμα υποβάθμισε την τρομοκρατική απειλή»

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με υπεκφυγές και οι επιθέσεις της Βοστόνης επανέφεραν την αβεβαιότητα στους δρόμους των ΗΠΑ, σχολιάζει ο Peter Foster.

Στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό στις αρχές του χρόνου, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «σίγουρος» ότι πέτυχε «τον στόχο να νικήσουμε τον πυρήνα της Αλ-Κάιντα».

Παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε την ανάγκη να συνεχίσει το κυνήγι από τα «απομεινάρια» της τρομοκρατικής ομάδας και των θυγατρικών

της, το συνολικό μήνυμα ήταν σαφές: η Αλ-Κάιντα είχε υποβαθμιστεί σημαντικά, τα κύματα του πολέμου υποχώρησαν και οι ΗΠΑ κέρδιζε αυτή τη μάχη που δεν ήταν καν επισήμως πόλεμος. Οι βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης φαίνεται να αποτελούν μια θεμελιώδη πρόκληση σε αυτή την αξιολόγηση και επανέφεραν για άλλη μια φορά την αβεβαιότητα της τρομοκρατίας στους αμερικανικούς δρόμους.

Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι επιθέσεις είχαν ως κίνητρο την ιδεολογία της τζιχάντ, αλλά τα ισλαμικά βίντεο στην ιστοσελίδα του μεγαλύτερου από τα δύο αδέλφια Τσαρνάγεφ δείχνουν πολύ σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.
Και επαναφέρουν στο εσωτερικό την πολυπλοκότητα της παγκόσμιας ισλαμικής απειλής και το γεγονός ότι δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε πολέμους σε μακρινούς τόπους, ή να καταπολεμηθεί με την χρήση drones, όπως προσπάθησε να μας πείσει η κυβέρνηση Ομπάμα, έμμεσα αλλά επίμονα. Ο Ομπάμα και οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν την απειλή από τις θυγατρικές της Αλ-Κάιντα, αλλά έχουν επιλέξει να τις υποβαθμίσουν στον αμερικανικό λαό.

Ακόμα και όταν αυτή η μάχη θίγει άμεσα τις ζωές των Αμερικανών, όπως έγινε τον Σεπτέμβριο, όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, δολοφονήθηκε στη Βεγγάζη από ένα παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, η ηγεσία πάσχισε να αρνηθεί τη σύνδεση. Πράγματι, την επόμενη εβδομάδα, η Αρχή μεταφορών της Αμερικής χαλάρωσε τους κανόνες για την μεταφορά μαχαιριών στα αεροπλάνα, για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλά, όπως υποστηρίζουν πολλοί εμπειρογνώμονες της αντιτρομοκρατίας, συχνά οι φωνές τους σιγήθηκαν ή αγνοήθηκαν υπέρ της ευχάριστης και απλής αφήγησης της κυβέρνησης Ομπάμα – η απειλή από την Αλ-Κάιντα είναι πολύ άμορφη και υποβαθμισμένη. «Έπεσαν στην ίδια παγίδα που είχε πέσει και η κυβέρνηση Μπους», λέει ο Tom Jocelyn, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Foundation for Defense of Democracies που παρακολουθεί τις κινήσεις των υψηλόβαθμών στόχων της Αλ-Κάιντα. «Ορίζουν την Αλ-Κάιντα ιεραρχικά, ως μια τρομοκρατική οργάνωση που αν σκοτώσεις τον x αριθμό ηγετών, τότε καταρρέει όλη η οργάνωση».

Όμως, η έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τα αδέρφια Τσαρνάγερφ – που γεννήθηκαν στο Κιργιστάν από μια οικογένεια Τσετσένων αλλά ζούσαν στις ΗΠΑ για πάνω από μια δεκαετία – δείχνει πόσο θολή μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα η διάκριση μεταξύ της Αλ Κάιντα και των θυγατρικών της. «Είναι ένα υβρίδιο και αυτό είναι το πρόβλημα», λέει ο Aaron Zelin, ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, που έχει γράψει εκτενώς για την αποκέντρωση της Αλ-Κάιντα. «Είναι μια μοναδική απειλή που δεν υπάρχει παρόμοια και γι’ αυτό οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι είναι». Υπό αυτή την οπτική, η «αυτοπεποίθηση» του Ομπάμα – και του αμερικανικού λαού – είναι πιθανό να ταραχθεί ιδιαίτερα από αυτό που αναδύεται από τη Βοστόνη.

telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα