Ο Ομπάμα σώζει το κλίμα …και την κληρονομιά του

13:48 7/8/2015 - Πηγή: Antinews

Η κυβέρνηση Ομπάμα παρουσίασε ένα σημαντικό σχέδιο για την αλλαγή του κλίματος την Κυριακή, με στόχο τη μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τους εθνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα. Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άρχισε την παρουσίαση του προγράμματος στον κόσμο, σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα, μετά από συνεργασία με πολιτείες, πόλεις και εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, η EPA θέτει για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο τα πρότυπα για τον τερματισμό της απεριόριστης ρύπανσης από τα εργοστάσια

παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα», δήλωσε ο Ομπάμα τη Δευτέρα από τον Λευκό Οίκο. Το Clean Power Plan (Σχέδιο για καθαρή ενέργεια) είναι η τελική εκδοχή των κανονισμών από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τους οποίους ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο «το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βήμα που έχουμε κάνει ποτέ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

«Είμαστε η πρώτη γενιά που αισθάνεται τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό», δήλωσε ο Ομπάμα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα απαιτεί από τις πολιτείες να καλύψουν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με βάση την ατομική τους κατανάλωση ενέργειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα πρόγραμμα κινήτρων για τις πολιτείες, ώστε να εκπληρώσουν τα πρότυπα για την έγκαιρη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την χαμηλού κόστους ενεργειακή απόδοση. «Οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής είναι η μεγαλύτερη πηγή της επιβλαβούς ρύπανσης του άνθρακα που συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο Ομπάμα στο βίντεο. «Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει κανένα ομοσπονδιακό όριο στην ποσότητα του άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα τα εργοστάσια».

Πριν ακόμη ανακοινωθεί το σχέδιο, πολλές πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να το πολεμήσουν, κάποιες απειλώντας ακόμα και με δικαστική προσφυγή. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ ζήτησε με επιστολή του στους κυβερνήτες και των 50 πολιτειών να μην συμμορφωθούν με το σχέδιο. Οι επικριτές είπαν επίσης ότι το σχέδιο θα επιφέρει ανεπιθύμητες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αυτό το σχέδιο έχει πολύ κόπο και κανένα κέρδος», δήλωσε ο Luke Popovich, αντιπρόεδρος της Εθνικής Μεταλλευτικής Ένωσης. «Γι 'αυτό και οι ηγέτες των πολιτειών σε όλη τη χώρα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα - ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε το σύστημα παραγωγής ενέργειας για ένα ανεφάρμοστο σχέδιο που στηρίζεται σε μια λανθασμένη ερμηνεία του νόμου».

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Τύπο, η Τζίνα Μακ Κάρθι, διευθύντρια της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι το σχέδιο θα κοστίσει συνολικά 8,4 δις δολάρια με τα συνολικά οφέλη να εκτιμούνται στα 34- 54 δις δολ. «Ορισμένοι επικριτές ειδικών συμφερόντων θα σας πουν ότι δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε η Μακ Κάρθι . «Θα πουν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικονομία εις βάρος του περιβάλλοντος. Θα σας πουν ότι το σχέδιο της EPA θα σβήσει τα φώτα και θα εκτοξεύσει τους λογαριασμούς, αλλά κάνουν λάθος».

Μια εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από τον ενεργειακό τομέα επεδίωξε να καταρρίψει την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβαίνει. Ο άνθρακας παρείχε το 37% του ηλεκτρισμού των ΗΠΑ το 2012, σε σύγκριση με το 30% από το φυσικό αέριο, το 19% από πυρηνικά εργοστάσια, το 7% από υδροηλεκτρική ενέργεια πηγές, όπως τα φράγματα και 5% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, σύμφωνα με το αμερικανικό γραφείο Διαχείρισης Ενέργειας Πληροφοριών. Αξιωματούχοι της ΕΡΑ έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι μερικοί από τους πιο ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα, όπως οι παλαιότερες μονάδες που λειτουργούν με καύση άνθρακα, θα καταρρεύσουν, καθώς το έθνος μετατοπίζει την εξάρτησή του από τις παραδοσιακές πηγές ορυκτών καυσίμων σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις.

Η επικείμενη μάχη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό ζήτημα για την κληρονομιά του Ομπάμα, καθώς μεταβαίνει στο τελευταίο τρίμηνο της προεδρίας του. «Υπάρχουν ελάχιστα ζητήματα πιο σημαντικά για τον Πρόεδρο», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ομπάμα είναι πιθανό να υποστηρίξει κατά τους προσεχείς μήνες ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ηθική, οικονομική και εθνική υποχρέωση ασφάλειας.

Η είδηση του σχεδίου χαιρετίστηκε από τους υποψήφιους των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και Μάρτιν Ο’Μάλεϊ και επικρίθηκε έντονα από τους Ρεπουμπλικάνους. «Θα ανεβάσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για εκατομμύρια Αμερικανούς» δήλωσε ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο. «Αν υπάρχει κάποιος δισεκατομμυριούχος κάπου που να είναι φιλικός προς το περιβάλλον, και υποστηρικτής του ‘συστήματος επιβολής ανωτάτου ορίου και εμπορίας’, μπορεί πιθανώς να αντέξει την αύξηση του λογαριασμού κατά μερικές εκατοντάδες δολάρια», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Αλλά αν είσαι μια ανύπαντρη μητέρα στην Τάμπα της Φλόριντα, και ο λογαριασμό του ηλεκτρικού ανέβει κατά 30 δολ. το μήνα, αυτό είναι καταστροφικό».

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, επίσης υποψήφιος για την προεδρία, δήλωσε την Κυριακή πως η κλιματική αλλαγή «δεν θα λυθεί αρπάζοντας τις εξουσίας από τις πολιτείες ή υποσκάπτοντας αργά την οικονομία». «Η πραγματική πρόκληση είναι πώς θα αναπτυχθούμε και θα ευημερήσουμε, προκειμένου να προωθηθούν περισσότερες σημαντικές καινοτομίες που θα μας δώσουν τους πόρους που χρειαζόμαστε για να λύσουμε προβλήματα όπως αυτό», είπε.

Αναμένεται σκληρή μάχη στον Λευκό Οίκο… Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο Ομπάμα θα μεταβεί στη Νεβάδα για να μιλήσει στην Εθνική Σύνοδο Κορυφής για την Καθαρή Ενέργεια και αργότερα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που θα επισκεφθεί την αρκτική Αλάσκα.

http://edition.cnn.com/2015/08/02/politics/obama-climate-change-plan/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα