«Ο Ομπάμα είναι ένας πρόεδρος χωρίς σχέδιο για το Ιράκ»

Ο διοικητής του στρατού των ΗΠΑ κάνει διακοπές δύο εβδομάδων στο Μάρθας Βίνγιαρντ, όπου εθεάθη να παίζει γκολφ το Σαββατοκύριακο. Στην Ουάσιγκτον, πριν το προεδρικό ελικόπτερο τον μεταφέρει εκεί, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαριτολογώντας είπε ότι θα περάσει κάμποσος καιρός μέχρι να ξαναφορέσει κοστούμι και υπονόησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

στο Ιράκ μπορεί να συνεχιστούν και λίγο περισσότερο από αυτό.

Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, αμερικανικά βομβαρδιστικά και πάλι εκτελούν αποστολές. Αυτό αντιπροσωπεύει την επιστροφή σε μια εμπόλεμη ζώνη, στην οποία ο στρατός των ΗΠΑ πολέμησε - με επιμονή και με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές- από το 2003 έως το 2011. Ένας από τους λόγους που ο Ομπάμα εξελέγη ήταν ότι υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο. Και τώρα ο ίδιος διέταξε αεροπορικές επιθέσεις. Αλλά δεν είναι μόνο οι διακοπές του όπως έχουν προγραμματιστεί που αποδεικνύουν το πόσο υποτιμά τη σημασία αυτής της τελευταίας παρέμβασης των ΗΠΑ. Έχει, επίσης, πολύ μινιμαλιστικούς στόχους για την παρέμβαση.

Εξασφαλίζοντας στο Κογκρέσο ότι η κλίμακα και η διάρκεια της παρέμβασης θα είναι «περιορισμένη», ο Ομπάμα είπε ότι οι κύριες προτεραιότητες ήταν να προστατεύσουν τους πολίτες των ΗΠΑ στη βόρεια ιρακινή πόλη Ερμπίλ, καθώς και χιλιάδες Γιαζίντι που είχαν καταφύγει στα βουνά για να ξεφύγουν από τους τρομοκράτες της ISIS. Μια παρέμβαση με περιορισμένη δύναμη πυρός έχει νόημα στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα: η στρατιωτική δύναμη ως έσχατη λύση. Στη Λιβύη, ο Ομπάμα παρενέβη μόνο όταν τα στρατεύματα του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι ήταν έτοιμα να εξολοθρεύσουν τους αντάρτες στη Βεγγάζη. Στη Συρία, σκέφτηκε το ενδεχόμενο επιθέσεων με ρουκέτες μόνο όταν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έριξε αέρια στους δικούς του ανθρώπους.
Στο Ιράκ επίσης, χρειάστηκε μια δραματική σειρά γεγονότων για την κινητοποίηση του Ομπάμα. Επί μήνες, ο πρόεδρος παρακολουθεί πώς οι ισλαμιστές τρομοκράτες καταλαμβάνουν τη μία ιρακινή πόλη μετά την άλλη. Αλλά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες η κρίση έγινε τόσο έντονη που ο Ομπάμα αναγκάστηκε να ενεργήσει. Στην Ερμπίλ, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κούρδοι, που είναι ας πούμε πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και υπάρχει επίσης ένα προξενείο των ΗΠΑ. Και ενώ οι αντάρτες της ISIS σάρωναν μεγάλες εκτάσεις γης, απειλούσαν τους Γιαζίντι που έφευγαν με γενοκτονία. Αν ο Ομπάμα είχε αφήσει να συμβεί αυτό, πιθανότατα δεν θα συγχωρούσε ποτέ τον εαυτό του.

Αλλά ο πρόεδρος δεν είναι άμεμπτος. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν κατηγορεί τον Ομπάμα ότι περίμενε πάρα πολύ καιρό και κάνει πολύ λίγα ενάντια στην «πιο ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία», που δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ιράκ, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε νέα εμπλοκή στην Μέση Ανατολή, και πολιτικοί φίλοι του Ομπάμα ανάμεσά τους, φοβούνται από την άλλη πλευρά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν για μία ακόμη φορά μια καταστροφική εμπλοκή.

Κάνοντας προβλέψεις

Το ποια στρατηγική ακολουθεί ο Ομπάμα - αν πράγματι ακολουθεί μια στρατηγική- είναι ασαφές σε φίλους και εχθρούς. Οι αντιφάσεις αφθονούν. Κατ 'αρχάς, οι σύμβουλοι του προέδρου χαρακτήρισαν την στρατιωτική επέμβαση ως μια αντίδραση σε έναν «μοναδικό» κίνδυνο. Το Σάββατο, ο Ομπάμα είπε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί σε μια-δυο εβδομάδες και δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα. Γι 'αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει για μήνες, ακόμη και χρόνια.
Η βασική εξήγηση του Ομπάμα για την παρέμβαση είναι ότι η προστασία των πολιτών των ΗΠΑ στο Ιράκ, καθώς και τα προξενεία στην Ερμπίλ και την πρεσβεία στη Βαγδάτη, είναι «καθήκον του». Αυτό η δικαιολογημένη συλλογιστική αναμφίβολα στοχεύει κυρίως στον αμερικανικό λαό, που δεν ενδιαφέρεται υπερβολικά για τους Κούρδους ή τους Γιαζίντι. Αλλά ποια είναι η λογική συνέχεια σε αυτό; Ότι ο Ομπάμα εγκαταλείπει το υπόλοιπο Ιράκ, με την εξαίρεση της Ερμπίλ και της Βαγδάτης; Τι τίμημα είναι πρόθυμος να πληρώσει για να κρατήσει τις διπλωματικές βάσεις του; Τι θα συμβεί αν οι τρομοκράτες της ISIS δεν σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις, ή αν διακόψουν την ύδρευση της Βαγδάτης;

Όλα αυτά τα ερωτήματα οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο: Πόσο είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ο Ομπάμα ενάντια στην τρομοκρατική ομάδα ISIS, η οποία καταλαμβάνει πλέον τμήματα του Ιράκ και της Συρίας και θέλει να δημιουργήσει ένα «χαλιφάτο», ένα είδος θρησκευτικού κράτους; Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ομπάμα δεν έχει «αξιόπιστο σχέδιο» για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Η δεξαμενή σκέψης Κέντρο Center for a New American Security υποστηρίζει μια ευρεία δέσμευση, ότι θα νικήσει τους εξτρεμιστές του IS.
Ο Ομπάμα ισχυρίζεται ότι η προσέγγισή του είναι μια ολιστική προσέγγιση και ότι οι ίδιοι οι Ιρακινοί είναι υπεύθυνοι για τις αποτυχίες της χώρας. Κατά την άποψή του, ο σιίτης τέως πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι απέκλεισε και αποθάρρυνε άλλες ομάδες, όπως οι Σουνίτες και οι Κούρδοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτός είναι ο λόγος που δεν έστειλε αεροπλάνα νωρίτερα. Αυτό θα απάλλασσε μόνο τον Μαλίκι από την πίεση, δήλωσε ο Ομπάμα στους New York Times, και θα ενθάρρυνε τον Μαλίκι και άλλους σιίτες να σκεφτούν: «Εμείς στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να κάνουμε συμβιβασμούς. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους Αμερικανούς να μας σώσουν και πάλι».

Έτσι, ο Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι το πιο σημαντικό ήταν να σχηματιστεί μια νέα ιρακινή κυβέρνηση. Κατά την άποψή του, αυτό είναι εφικτό χωρίς τον Μαλίκι και θα συμβίβαζε τα τρία μεγάλα κόμματα. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη συνέχεια θα θέσει τα θεμέλια ώστε ο ιρακινός στρατός να λύσει μόνος του το πρόβλημα του ISIS - με την αμερικανική βοήθεια. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παίξουν το ρόλο της αεροπορικής δύναμης για τους Κούρδους ή τους Ιρακινούς, σε γενικές γραμμές. Ήταν συνεργάτης των Ιρακινών, είπε, αλλά δεν θα έκανε τη δουλειά τους γι 'αυτούς.
Αυτό το επιχείρημα είναι πειστικό, υπό την έννοια ότι ο Ομπάμα πουλά στρατιωτική βοήθεια στην τιμή της πολιτικής προόδου. Αλλά και κάτι άλλο προκύπτει από αυτό επίσης: Εάν οι Ιρακινοί εξακολουθήσουν να αποδεικνύονται ανίκανοι να βρουν συμβιβαστικές λύσεις, οι τρομοκράτες της ISIS θα κυριαρχήσουν σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας.
Στη συνέντευξή του στους New York Times, ο Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης σε ένα μάθημα που προέρχεται από το Λιβυκό πόλεμο. Μετά τη στρατιωτική εμπλοκή, πολύ λίγα έγιναν για να αποκατασταθεί η κοινωνία εκεί, και το τίμημα γι’ αυτό το πληρώνουν τώρα. «Έτσι, αυτό είναι ένα μάθημα που ισχύει κάθε φορά που κάνω την ερώτηση ‘θα έπρεπε να παρέμβουμε στρατιωτικά; Μήπως έχουμε μια απάντηση για την επόμενη μέρα;’»
Απάντηση για το Ιράκ πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει.

http://www.sueddeutsche.de/politik/us-intervention-im-irak-obamas-einsatz-mit-beschraenkter-feuerkraft-1.2083775

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα