Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνίες πώλησης όπλων αξίας 110 δισ. δολαρίων με ένα έθνος το οποίο κατηγόρησε για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη μεγαλύτερη συμφωνία όπλων στην ιστορία με τη Σαουδική Αραβία, παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι ήταν συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου και αφού έχει κατηγορήσει και ο ίδιος τη Σαουδική Αραβία για την παραγωγή των τρομοκρατών που ενορχήστρωσαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία όπλων με τους Σαουδάραβες αξίας 109,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να φτάσει σε μια επένδυση ύψους 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού

του στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του.

Ο γραμματέας Τύπου του Τραμπ, Σον Σπάισερ, δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν θετική είδηση για την αμερικανική απασχόληση και την οικονομία. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση του Gallup τον Φεβρουάριο έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις χώρες που συμπαθούν λιγότερο οι Αμερικανοί, μόλις ελάχιστα λιγότερο από τη Ρωσία. Η συμφωνία θα φαινόταν επίσης υποκριτική, αφού ο Πρόεδρος κατηγόρησε δημοσίως τους Σαουδάραβες ότι οργάνωσαν τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Μετά την εκλογή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να απαγορεύεται να εξάγει πετρέλαιο στις ΗΠΑ και κατηγόρησε τη χώρα ότι σκοτώνει ομοφυλόφιλους και υποδουλώνει γυναίκες. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι "αγνοεί προφανώς" τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ατζέντα των ηγετών και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πωλούν όπλα στους Σαουδάραβες για να αποτρέψουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη χώρα που διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη σκοτώνοντας πολίτες.

"Αυτή η σφοδρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου θα χρησιμεύσει μόνο για την περαιτέρω ενθάρρυνση των κρατών στον Κόλπο και σε όλο τον κόσμο στην επιδίωξή τους για 'ασφάλεια' εις βάρος των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων", δήλωσε η Μάργκαρετ Χουάνγκ, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με την Κριστίν Μπέκερλ, ερευνήτρια της Υεμένης στο Human Rights Watch, η πώληση θέτει τους Αμερικανούς σε κίνδυνο και εκθέτει τους αμερικανούς αξιωματούχους σε νομική ευθύνη για "βοήθεια και συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου".

Αλλά τους τελευταίους μήνες, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέπτυξε μια σχέση με τον Τραμπ, επτά μήνες πριν ο πρόεδρος φθάσει στο Ριάντ με τη σύζυγό του, ξεκινώντας έτσι τις περιοδείες του στο εξωτερικό και δίνοντας μια ομιλία για τον τρόπο καταπολέμησης του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια Χ.Ρ. ΜακΜάστερ υποσχέθηκε ότι η ομιλία θα είναι "άμεση αλλά εμπνευσμένη".

Ο βασιλιάς Σαλμάν έδωσε στον Τραμπ τον επίσημο τίτλο του Αμπντελαζίζ Σαούντ, την ανώτατη πολιτική τιμή που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πέτυχε μια προσοδοφόρα συμφωνία για να δώσει πετρελαϊκά πεδία στις αμερικανικές εταιρείες. Ο Τραμπ υποκλίθηκε καθώς τον έλαβε, μία κίνηση για την οποία επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Η Σαουδική Αραβία δεν συμπεριλήφθηκε στον αρχικό κατάλογο των επτά χωρών με πλειοψηφία των Μουσουλμάνων, οι οποίες επηρεάστηκαν από την εκτελεστική εντολή του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση της μετανάστευσης και των προσφύγων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί επίσης με Ισραηλινούς ηγέτες τη Δευτέρα για να συζητήσει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Οι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι, καθώς οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία αξίας περίπου μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων με τους Σαουδάραβες για να τους προμηθεύσουν όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αγνοήσουν τη Σαουδική Αραβία για να υπερασπιστούν τον σύμμαχό τους.

independent

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα