Ο Κυριάκος πρέπει να βρει νέο αφήγημα

H αποκάλυψη των πραγματικών μέτρων που κρύβει το νέο μνημόνιο το οποίο θα έρθει σύντομα στη Βουλή, επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει κατά καιρούς. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εδώ και μήνες συμφωνήσει σε βασικά μέτρα και απλά έκανε δήθεν διαπραγμάτευση, για τα μάτια του κόσμου.

Αποδεικνύει επίσης ότι οι μεγαλοσύμβουλοι στη Νέα Δημοκρατία,

που λιάζονται καθημερινά πέριξ του Κολωνακίου και συμβούλευαν την Πειραιώς να περιμένει άμεσα εκλογές και «αριστερή παρένθεση» δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ο Τσίπρας και το παρεάκι του Μαξίμου το έχουν πάρει απόφαση. Θα μείνουν στην εξουσία για όσο χρόνο μπορούν, εκτός απροόπτου βεβαίως γιατί απρόοπτα όπως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Τα μέτρα που αποκαλύπτονται δεν είναι μόνο 2% του ΑΕΠ ή 3,8 δις ευρώ. Φτάνουν τα 4,14 δισ. ευρώ ή το 2,24% του Α.Ε.Π. Με την πρώτη "δόση", ύψους 125 εκατομμυρίων, να πρέπει να εφαρμοσθεί από φέτος ενώ και το 2018 υπάρχουν επίσης περικοπές. Και μάθαμε επίσης ότι θα έχουμε αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές 1,4 εκατ. επαγγελματιών.

Μάθαμε ακόμη:

1.Θα γίνουν μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή σε ένστολους, γιατρούς ΕΣΥ κ.λπ.

2.Θα πέσει τσεκούρι στα επιδόματα και τις φοροελαφρύνσεις. Θα κοπούν επιδόματα θέρμανσης, ανεργίας.

3.Θα έχουμε αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και κινητικότητα, φανταζόμαστε όχι των «δικών μας παιδιών» αλλά των άλλων.

Μάθαμε και πολλά άλλα από τα 140 προαπαιτούμενα και σίγουρα μέχρι να ψηφιστεί η συμφωνία θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά περισσότερα.

Εν πάση περιπτώσει όλα δείχνουν ότι η σκληρή συμφωνία, το νέο μνημόνιο ή μνημόνιο plus, δεν γεννήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ήταν αντικείμενο συζητήσεων που έγιναν εδώ και πολλές εβδομάδες. Η κυβέρνηση είχε πει «ναι» σε όλα και το μόνο που έκανε τόσο καιρό ήταν να παίζει επικοινωνιακά με τα δύο – τρία μεγάλα θέματα, το αφορολόγητο, τη μείωση των συντάξεων, τα αντίμετρα.

Τα κρυφά σημεία της συμφωνίας, τα ψιλά γράμματα που μάθαμε από την γερμανική εφημερίδα ήταν η «έκπληξη» που μας επιφύλασσαν. Αλλά η σκληρότητα του μνημονίου δείχνει την αδίστακτη πλευρά τους, δείχνει την κυνικότητά τους αλλά και την αποφασιστικότητα να πάνε μέχρι τέλους. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δέχονταν ο Τσίπρας, ο Καμμένος και οι υπόλοιποι να υπογράψουν τέτοιες ρυθμίσεις αν δεν είχαν πάρει απόφαση ότι μόνο με πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών θα μείνουν στην εξουσία. Προσκύνησαν με αντάλλαγμα χρόνο στο γκουβέρνο. Απλά τα πράγματα…

Έτσι, λοιπόν, αν δεν υπάρξει κάποιο μείζον ζήτημα, η ΝΔ θα πρέπει να αλλάξει την στρατηγική της διότι αν από τις 18 Μαΐου και μετά ψηφιστούν χωρίς πρόβλημα τα μέτρα, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει σοβαρό ζήτημα. Τι θα βρει να αντιπολιτεύεται; Που θα τους χτυπά όταν θα τα έχουν κάνει όλα και ακόμη περισσότερα; Κι αν ο Τσίπρας καταφέρει να εντάξει τη χώρα στο QE, βγει κάποια στιγμή στις αγορές ή αρχίσει να μοιράζει από το πλεόνασμα, τότε θα πρέπει ο Κυριάκος να βρει νέο αφήγημα.

Με ανθρώπους αδίστακτους, οι οποίοι τα έχουν δώσει όλα στον Σόιμπλε, δεν μπορείς να πεις και πολλά. Μήπως πράγματι ο Κυριάκος πρέπει να το… πάρει αλλιώς; Να μιλήσει για το μεταναστευτικό; Για την ασφάλεια του πολίτη; Για το νέο παραγωγικό μοντέλο; Για βασικά θέματα στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της καθημερινότητας;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα